Подорожі Україною: куди поїхати киянину на свято Івана Купала та на вихідні Подорожі Україною: куди поїхати киянину на свято Івана Купала та на вихідні
Туризм

Подорожі Україною: куди поїхати киянину на свято Івана Купала та на вихідні

Кристина Кареновна 06 июля, 2016, 14:00
 0

Останнім часом українці все більше уваги звертають на варіанти мандрівок усередині країни. Зокрема, це стосується таких колоритних місцин, як мала батьківщина Т.Г.Шевченка, зцілююча гора Тотоха та олешнянські голубі озера. Ми відібрали три внутрішні напрямки для подорожей на Івана Купала та найближчі вихідні поблизу Києва

с. МЕДВИН (Київщина)

Місцеві жителі вже не дивуються підприємцям та економістам, що проміняли бурхливе столичне життя на будиночок у Медвині. Одні називають таких людей дауншифтерами, інші - диваками, а треті зміну міської прописки пов’язують з цілющими властивостями гори Тотохи, що на південній околиці села Медвин. До речі, з тюркської назва гори перекладається як «особлива». Щоб переконатися в її доцільності, слід хоча б раз відвідати місце сили й відчути тутешню благодать.

Медвинчани пишаються життєдайною силою гори та радо знайомлять туристів із місцевим колоритом, сподіваючись, що за кілька років їх рідне село перетвориться на привабливий населений пункт європейського зразка, чого воно цілком варте. А поки туристична інфраструктура села переживає становлення, гостинні й працелюбні медвинчани запрошують усіх прихильників здорового відпочинку на лоні природи долучатися до традиційного святкування Івана Купала, яке відбудеться у ніч з 6 на 7 липня на березі ставка Гогулин.

На гостей чекає багато сюрпризів і насичена святкова програма: виставка-конкурс дитячого малюнка з нагородженням переможців, купальські пісні, хороводи, стрибання через вогнище та плетіння вінків із польових квітів.

Як доїхати: Потрапити в с. Медвин можна, проїхавши на автомобілі 147 км Новообухівською трасою. Заощадити допоможе поїздка громадським транспортом з пересадкою в Богуславі. З автостанції «Видубичі» до Богуслава кожні 40 хвилин, починаючи з 07:30 ранку, курсують автобуси. Звідти їде автобус прямо в с. Медвин. Час відправлення останнього краще уточнити за довідковим телефоном Богуславської автостанції. Прямі автобуси Київ-Медвин відправляються декілька разів на день, тож краще подбати про квитки заздалегідь.

с. ОЛЕШНЯ (Чернігівщина)

Тут серед соснових лісів живе і творить дива із глини найстаріший гончар України Іван Іванович Бібік. У листопаді минулого року заслужений майстер народної творчості відзначив своє 90-річчя. Місцеві подейкують, що цілющі властивості хвої у поєднанні з відданістю обраній справі допомагають Івану Івановичу віддалити старість.

Та їдуть в Олешню не тільки заради знайомства з гончарським ремеслом. Неподалік хати талановитого митця знаходяться «голубі озера» - унікальне місце збирає величезну кількість туристів з усього світу. Вода вражає голубизною, що так разюче контрастує з темно-зеленим вбранням соснового лісу.

Як доїхати: Дорога до озер лежить по трасі Е95 автомобілем або електричкою з Чернігова до станції Грибова Рудня. Звідти близько кілометра доведеться пройти пішки, тому варто подбати про зручність взуття.

с. МОРИНЦІ (Черкащина)

Мальовниче село вабить своїм національним колоритом: це місце, де ти, з одного боку, починаєш несвідомо цитувати Великого Кобзаря, а з іншого - надихаєшся бажанням взятися за гусяче перо, фарби чи олівець і почати творити. Мешканці села звикли до раптових осяянь приїжджих туристів і з повагою ставляться до будь-яких творчих проявів. Адже саме тут, у селі Моринці, вперше помітили неабиякі здібності майбутнього українського генія – Тараса Шевченка.

13-14 серпня на малій батьківщині Т. Шевченка - в с. Моринці відбудеться яскравий Fest фанатів класика української літератури. Завдяки підтримці фондодавців крауд-платформи «Спільнокошт» моринчани готуються зустрічати поціновувачів творчості Кобзаря з усіх куточків світу. У цей час 20 музичних колективів України готують пісні на вірші Шевченка. Серед них ТАРТАК, Мрія Життя, Мартові, Оркестр, БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ. Також на Ше.Fest плануються виступи бардів і кобзарів, проведення освітніх лекцій та обговорення сучасного мистецтва.

За словами ідейного натхненника проекту - киянки Юлії Капшученко - в минулому році фестиваль відвідали близько 5 тисяч осіб. Скільки гостей Ше.Fest збере в 2016-му, покаже час.

Як доїхати: Власним транспортом по автомагістралях Н01 – Р04. З автостанції «Південна» регулярно ходять автобуси на Лисянку (Київ-Звенигородка, Київ-Катеринополь, Київ-Ватутіне). Щоправда, звідти до с. Моринці доведеться замовити таксі.

Іноді так трапляється, ща майже все своє свідоме життя живеш у загазованому мегаполісі, де крутяться гроші, амбіції, ідеї та технології, зріднюєшся з ним всіма частками душі й тіла й забуваєш, що Україна – це не тільки Київ чи Львів. Тут є все, про що може мріяти найвибагливіший турист: і різноплановий клімат, і культурна самобутність і навіть таємничі місця з містичною славою