Польське фестивальне літо 2016: лайнапи, заради яких варто перетнути кордон Польське фестивальне літо 2016: лайнапи, заради яких варто перетнути кордон
Туризм

Польське фестивальне літо 2016: лайнапи, заради яких варто перетнути кордон

poly ethylene 18 мая, 2016, 11:00
 0

Одержимість фестивалями зростає щороку. Їх стає все більше. Всякий Тернопіль хоче мати власний Вудсток. Ймовірно, то є прояви одного й того сценарію, коли нове, незвичне й марґінальне явище з часом поступово обростає популярністю й тривіальністю, множачись і зрештою втрачаючи сенс. Фестивалі скрізь. Особливо тепер, коли соціальні медіа виходять на небачені аудиторії, суттєво полегшуючи організацію яких завгодно подій, від камерної презентації саморобного мила у вигляді слоника надії чи воркшопу з ювелірної обробки звивини до величезних кампаній, фестивалів чи глобальних акцій, спрямованих на збереження популяції білокрилих човнодзьобиків Шпіцберґена. У тепленькому безкрайньому інформаційно перенасиченому хлюпотінні подій дрейфує наш глобус. Фестивалів - архіпелаги й континенти. Виконавців - купа й щороку з'являються нові, ще дивніші. Назви, які складно запам'ятати, і мелодії, які складно викинути з голови. Слухачі/мандрівники/відвідувачі сідлають комп'ютери, вивчають пропозицію, гарячково порівнюючи ціни/умови/дати/лайнапи чергового збіговиська, сиплють віртуальними грішми, чекають підтвердження і занурюються в офлайновий музичний шал. Принаймні в заможних частинах світу.

Із фестами не уникнути небезпеки конвергенції, коли вони стають дуже схожими між собою. Справді, згідно з аналізом допитливців сайту Quartz, літні фестивалі з юрмищами людей стали по суті однаковими: принаймні, в Сполучених Штатах лайнапи цілої купи фестивалів часто-густо включають ті ж самі гурти й виконавців. "Спітнілі, залюднені фестивалі стали найменш священним простором у світі музики", - стверджує Емі К. Вонґ, наводячи таблицю з одинадцяти фестивалів та списку їх учасників, які встигають побувати скрізь. Звісно, з масштабами ринку, традиціями організації й споживацькою етикою американців немає сенсу порівнювати ландшафт заходів у нас. Тому звернемось до найближчих сусідів-поляків і спробуємо хоча б поверхово глянути, що обіцяє біло-червоне фестивальне літо 2016-го. До нашої підбірки втрапили як канонічна болотно-наметова романтика, так і кишеньковий комфорт стадіонного юрмища - ну що поробиш, "фестиваль" - цілком гумове слово

Orange Warszaw Festival

Географія польських музичних збіговиськ строката й розлога. Втім, столиця знайде, чим відповісти на будь-які виклики - хай то буде нішевий міжнародний фест десь посеред промзони Півдня чи локальний, питомо польський андеґраундний движ десь у передгір'ї. Цьогоріч зусиллями промоційної аґенції AlterArt спільно з мобільним оператором Orange Варшава прийматиме Лану дел Рей і Скріллекса. До них долучаться Die Antwoord, Editors, Skunk Anansie, Tom Odell, , Daughter, XXANAXX i Julia Marcell, що зараховується як плюс за тримання руки на пульсі світового музичного процесу. На двох сценах – Orange stage і Warsaw Stage – варшав’яни і гості незабаром побачать/почують 10 виконавців. AlterArt, до речі, організовує і найбільший з-поміж фестивалів нашої підбірки Open'er. Не дивно, що фестивалі-партнери заохочують купувати перепустки на обидві події за спеціальною ціною. Це на випадок, якщо тобі спало на думку нанизати на своє літо і Orange festival, і Open’Er.

Місце: Варшава, іподром Служевєц
Дата: 3-4 червня 2016 р.

Power Festival

Організаторам вдалося отримати в якості гедлайнерів Korn, Megadeth i Sixx:A.M. Здається, відколи брутальний риф пісеньки Blind струснув музичний світ, молодеча злість і соціальна гострота Korn давно втратили інтенсивність. Перше зникло із дорослішанням і фінансовим успіхом гурту, а в другому годі тягатися, приміром, із Rage Against the Machine: політичне бунтарство де факто неіснуючої команди, мабуть, не зникне з обріїв актуальності до тих пір, поки в світі виникатимуть точки напруження взірця зимового Майдану. Тим не менше, Корн збирається цьогоріч порадувати шанувальників найтяжчим у своїй історії релізом. Megadeth випустив "Дистопію", п’ятнадцяту платівку, тож літнє турне в підтримку – розумний і традиційний підхід. Це якщо у гігабайтному потоці новинок слухач до літа не загубиться. Sixx:A.M мав би бути привітом із волохатих вісімдесятих, які нині начебто "повертаються". Та чи так усе райдужно у секторі геві-метал – про це скаже кількість проданих квитків.

Місце: Лодзь, Атлас Арена
Дата: 7 червня 2016 року Року Христового 2016

Live Oświęcim Festival

Сумна тінь часів Другої світової наче не дуже резонує з ідеєю радіти й насолоджуватись музичним дійством. Однак шість років тому постав задум провести міжнародний фестиваль, покликаний зав'язати культурний діалог без кордонів під гаслом "Життя. Мир. Музика". Як охарактеризував цю ідею Пітер Ґебріел, "фестиваль виростає із Аушвіца і Біркенау, цих глибоких чорних ухлин людської душі. Ви [організатори] - вартові цього темного дзеркала, пам'яті, здатної нагадати нам, ким ми насправді є і ким можемо бути - як у доброму, так і злому сенсі". Очікуваною зіркою фестивалю'2016 іще минулоріч оголошено Елтона Джона, який представлятиме свій 32-ий студійний альбом «Вондерфул крейзі найт».​ Разом із ним на сцену зійдуть Queen + Adam Lambert, Electric Pyramid, Dagny, Ninet Tayeb та інші.

Місце: Освєнцим, стадіон Муніципального центру спорту й рекреації
Дата: 16-19 червня 2016 року

Open’er Festival

Чи не найпопулярніший фестиваль резидує на Балтійському узбережжі й має приціл на музикантів калібру Pearl Jam, Faith No More, The Black Keys чи Björk. Не дивно, що він орієнтований радше на зовнішню аудиторію. Цьогоріч чотирнадцятий старт фестивалю дадуть Florence and the Machine - гурт, якому за короткий термін вдалося вибитись на найвищий рівень. Три чудових альбоми і досконалий мікс барокового попу, року і соулу. Упродовж чотирьох днів глядач почує силу-силенну діячів естради: PJ Harvey, Tame Impala, XXANAXX, Caribou, Foals, M83, Red Hot Chili Peppers, LCD Soundsystem, Paul Kalkbrenner, Sigur Rós, Wiz Khalifa, At the Drive-In, CHVRCHES, Grimes, Pharrell Williams - то є лиш коротенький список учасників. Вкупі з німецьким архітектурним спадком Помор'я і синявою Балтійського горизонту, літня виправа до Північної Польщі - досконала туристична спокуса цього літа.


Місце: Аеродром Ґдиня-Косаково, Ґдиня, Поморське воєводство
Дата: 29 червня - 2 липня 2016 року

Rock na Bagnie

Андеграундний фестиваль, що упродовж п’яти років від часу створення у 2010 році устиг стати візитівкою Підляшшя. А коли твої заслуги визнають офіційні власті, цікаво, як це впливає на андеграундність. Це радше орієнтоване на поляка музичне збіговисько. Годі чекати англійської версії сайту, та й сам сайт далекий від естетичних і технічних взірців великих фестів. На пляжі Ґоньондзу цьогоріч панк другої британської хвилі початку 80-их зустрінеться із польським роком. І панком. І реґґей. Чорт забирай, якщо ти у пошуках лайнапу, далекого від попсових фестивалів під теплими крильцями корпорацій, то провалитись мені на місці, якщо це не те, що треба – більшість колективів чую вперше: Peter and the Test Tube Babies, Maleo Reggae Rockers, Closterkeller, On the Job, Redakcja, Proletarjat, Inkwizycja.

Місце: Ґоньондз, Підляське воєводство
Дата: 1-2 липня 2016 року

Audioriver

Плоцький "Аудіорівер" - фестиваль електронної музики із десятирічною історією. Попри нішевий статус, минулоріч дійство над Віслою зібрало 27000 охочих. Дійство розгортається як в центрі містечка, так і на річкових пляжах Вісли. Цього літа організатори порадують відвідувачів не лише сімдесятьми сетами на п'яти сценах, але й дводенною ярмаркою Audioriver Music Trade Fair на Старій ринковій площі міста, і фешн-маркетом. Список учасників украй довгий - від Джеймі Вуна, Four Tet i Dubfire до Calibre і прем'єри аудіовізуального спектаклю Danger live.


Місце: Плоцьк, Мазовєцьке воєводство
Дата: 29-31 липня 2016 року

Inne Brzmienia Art’n’Music Festival

Упродовж п'яти днів мешканці Любліна матимуть нагоду живитись атмосферою найамбітнішого фестивалю Східної Польщі. Він цікавий тим, що не фокусується на гучних іменах чи окремих стилях. "Інші звучання" - це дивовижне поєднання виконавців, готових експериментувати, поєднуючи у своїй творчості електроніку, рок, джаз і аванґард. У програмі фестивалю - виступи чиказьких предтеч пост-року Tortoise, Easy Star All Stars - нью-йоркці, здатні змішати Pink Floyd, Radiohead і Beatles в одному жвавому реґґей-аранжуванні. Shibusashirazu Orchestra - шалена японська формація, в якій понад 30 музикантів, танцюристів й акторів творять небачене шоу, замішане на гуморі, піротехніці, міміці й театрі. Німецький Staubgold. Низка польських музикантів - Kazik & Kwartet Proforma, Kwadrofonik, Flora Kwartet та інші. Спеціальним гостем на фесті цьогоріч буде Україна, з власною "станцією". А щоб назва фесту не викликала подив, варто зауважити, що музика супроводжуватиметься кінопоказами, мистецькими проектами і перформенсами.


Місце: Люблін, Любельське воєводство
Дата: 6-10 липня 2016 року

Jarocin Festiwal

Вони називають себе найстаршим і найповажнішим фестивалем у Польщі. Не дивно, далеким предтечею цього збіговиська вважають «Вєлькопольскє ритми млодих» - імпрезу, що відшуміла в далекому 1970-му році. Відшумівши, вона зрештою стала відома як одна з найвідоміших музичних акції країн Варшавського договору. Знана в наших краях чи ні, але сцена фестивалю в ретроспективі виглядає таким собі осередком молодіжного нонконформізму, що став підмурком новочасної польської альтернативи: тут починали T.Love, Dżem, TSA, Oddział Zamknięty, Armia, Izrael, Dezerter, Farben Lehre, Sztywny Pal Azji, Acid Drinkers, Hey, KAT, Moskwa і Defekt Muzgó. Цьогоріч локомотивна трійка Slayer - The Prodigy Five Finger Death Punch тягнутиме за собою причепні вагони, які, чесно кажучи, мені не надто схожі на сяючий інтерсіті: «Kabanos, Luxtorpeda, Farben Lehre oraz TSA», - читаю на сайті фестивалю. Ну такоє, потрібен лікбез.

Місце: Ярочін, Великопольське воєводство
Дата: 7-9 липня 2016 року

Festiwal Legend Rocka

Гучна назва з гучними іменами, які мають вкрай гучне минуле. Коли в одному комплекті стрічаєш Карлоса Сантану, С'юзі Кватро, Marillion, Mike & the Mechanics, Deep Purple, The Sisters of Mercy i Whitesnake, закрадаються підозри. І справді, подивившись на дати, розумієш, що слово "фестиваль" слугує радше парасолькою для низки розкиданих у часі подій. Тим не менше​, цьогоріч амфітеатр у мальовничій річковій долині в десяти кілометрах від моря прийме вищезгаданих музикантів на відзначення десятого, ювілейного, старту фестивалю. Минулоріч організатори мали цікавий намір провести конкурс поміж молодих команд, переможці якого отримали б безцінну нагоду виступити на розігріві іменитих колег. Йдеться про терени Унії Балтійських Міст. Втім, з огляду на брак інтересу цьогоріч затія переноситься на 2017-ий.

Місце: Курорт "Долина Шарлотти", Слупськ, Поморське воєводство
Дати: 7-9 липня 2016 року (Suzi Quatro, Kasia Kowalska, Carlos Santana); 24-25 липня (Marillion, Mike and The Mechanics; Deep Purple); 5-6 серпня (The Sisters of Mercy, Whitesnake)

Przystanek Woodstock

За "Станцією Вудсток" стоять величезні зусилля Великого оркестру різдвяної допомоги - благодійної організації, яка від 1993 року успішно збирає величезні пожертви на потреби охорони здоров'я дітей. Упродовж років свого існування організація зібрала понад 250 мільйонів сполученоштатських доларів для забезпечення лікарень устаткуванням. Водночас організація започаткувала волонтерську програму для молоді - Peace Patrol. Щорічний безкоштовний рок-фестиваль "Przystanek Woodstock" - Woodstock Festival, одинадцята ітерація якого відшумить цьогоріч 14-16 липня, іще одна складова діяльності цієї організації. Під гаслом "Любов, дружба й музика" промоутер фестивалю Юрек Овсяк разом із командою щороку знаходить фінансування, аби в середньому понад 600 тисяч охочих могли долучитись до музичного дійства з неодмінними атрибутами-родзинками: наметовим містечком, зустрічами з музикантами, майстер-класами й робітнями в рамках Academy of the Finest Arts, кафетеріями, йогою і медитація. Зрештою, купанням в грязюці й іншими способами зануритись у радісне дикунство. У 2016-му виступлять The Hives, Bring Me the Horizon, Living Colour, Skindred, Accept

Місце: Костржин над Одрою, Любуське воєводство
Дата: 14-16 липня 2016 року

Festival Tauron Nowa Muzyka
Фестиваль вартий уваги уже навіть з огляду на місце проведення: нефункціонуючий вугледобувний комплекс. Комбінація мертвого індастріалу і музики, яка охоплює сфери від нью-джазу до електроніки і танцювальної музики, виявилась шаленим успіхом й за межами індустріальної Сілезії. KWK Katowice, або ж Катовицький вугільний комбінат, розташований у серці міста, й нині це чудовий приклад ревіталізації індустріального простору: нині тут знаходиться Новий музей Сілезії, де цьогоріч і відбудеться фестиваль. Лайнап: Fat Freddys Drop, Battles, Floating Points Live, Snarky Puppy, Roots Manuva, Oneohtrix Point Never, Roni Size and Dj Krust Present Full Cycle Sound, Lubomyr Melnyk, King Midas Sound and Fennesz, Actress Live, The Orb, Tiga Live, Levon Vincent, Benjamin Damage, Deadbeat, AUX88, Matrixxman, Kassem Mosse, Kid Simius, Smolik / KEV FOX, Beneficjenci Splendoru, Slalom, Stara Rzeka

Місце: Шльонзький музей, Катовіце
Дата: 18-21 липня 2016 року

OFF Festival

Катовіце може похвалитись іще одним не менш інтригуючим фестивалем. Чи не найстрокатіший фест із найграйливішим вебсайтом, Офф, складається враження, прагне вмістити в собі непоєднуване. При чому дивує не стільки географія від США до Японії. Кого взагалі дивує географія? Зовсім інша річ, побачити на одній сторінці мріливий шуґейз від Lush, гіп-гоп від співзасновника Wu-Tang Clan і мозковикручувальний ґрайндкор від бермінемців Napalm Death. Список з мільйона і тєлєжки виконавців цього року, припускаю, може кинути виклик решті польських збіговиськ: The Kills, Clutch, Goat, Gusgus, Jaga Jazzist, Lush, Mudhoney, Devendra Banhart, Rødhåd, The Master Musicians of Jajouka i сила-силенна місцевих музикантів. Фішка фесту – ціла низка учасників, появу яких не розголошувано заздалегідь. Строкатий лайнап і справді може засвідчувати фокус на європейському слухачеві, тобто зовнішньому. З іншого боку називати цей фест «нішевим» непросто. Радше йдеться про багатожанровість і відсутність упору на стовідсотково розкручених колективах. Буде гаряче, чого ж

Місце: Долина Трьох Ставів, Катовіце
Дата: 5-7 серпня 2016 року

Cieszanów Rock Festiwal

Радше, "домашній" фест, Рокфестиваль Чєшанув збирає охочих побіситися під тяж і м'ясце. Готуйся читати умови й поробиці польською - сайт простий і непривітний для англомовного товариша. Відносно свіжа родзинка для польської публіки, "Чєшанув-2016" має відносно сильну трійку гедлайнерів: жахітний панк-привіт із 80-90их від Misfits; холодний фолк-металевий привіт з Альп від Eluveitie; нарешті, польські законодавці death-металу зі світовим іменем Vader​. Веселу і гримучу картинку доповнить локальний кольорит: вокально-інструментальні ансамблі 1125, Kult, Farben Lehre, Sweet Noise та інші діячі культури і мистецтв. Як засвідчує правильно підібрана картинка, - жваво і натхненно. Крім того, близько до українського кордону.

Місце: Центр культури і спорту, Чєшанув, Підкарпатське воєводство
Дата: 18-21 серпня 2016 року

Ino-Rock Festival

В цьому віртуальному змаганні столиць воєводств за власний літній фестиваль місто Іновроцлав робить ставку на старий добрий рок. Ось уже вісім років фестиваль має підримку Куявського центру культури і міської влади - приклад пошуку локальними властями способу нанести край на музично-туристичну мапу країни. З-поміж музикантів, які ступали на місцеву сцену, помічено багато різних імен: межи іншими це Hawkwind, Brendan Perry, Anathema, Riverside, Ozric Tentacles, Soen, The Pineapple Thief. І якщо мандрівні стежини випадково занесуть тебе на 250 північно-західних польських кілометрів від столиці й досі тобі не пощастило побачити Lacrimosa наживо – маєш таку, без перебільшення, видатну можливість. Будуть також проґ-рокери зі Швеції Anekdoten, їхні земляки Dungen, і ще одні представники трекронур, Agusa. Компанію замикає польська формація Hipgnosis. Цікавий лайнап для шанувальників традиції King Crimson: цей фест сміливо можна називати проґ-фестивалем.

Місце: Літній театр, Іновроцлав, Куявсько-Поморське воєводство
Дата: 27 серпня 2016 року

Capital of Rock 2016

Last, but not least: місто кількох культур, Вроцлав, цьогоріч гордо несе титул культурної столиці Європи (до речі, Львів виступає містом-партнером, представляючи українську культурну програму в серці Дольношльонського воєводства). Не дивно, що амбіції стати ще й столицею музичного фестивального руху теж проявились. Розмах не зрівняти з Open'Er'ом чи катовіцькими фестами, однак буде гучно, багато вогню, вибухів, брутальної англійської лайки і веселощів. Ну гаразд, варто визнати: це всього-навсього концерт кількох гуртів, на кшталт подій у Лодзі чи Іновроцлаві - просто з ярличком "фестиваль". Дійові особи: ​Rammstein, Limp Bizkit, Bullet for My Valentine, OCN. "Не можу повірити, що колись слухав це гівно", - з задумою в голосі дописує накипілі почуття користувач із ніком victimofkratin на сторінці Limp Bizkit в Last.fm. "Poland 2016!!! yes! yes! yes!​" - відповідає інший учасник дискусії на ім'я MetalRock1989. Що ж, "now i know y'all be lov'in this shit right here", як на мене, чудовий знак оклику культурної політики Вроцлава)

Місце: Вроцлав, Муніципальний стадіон
Дата: 27 серпня 2016 року

Що ж, список довгий й від того не факт, що надто переконливий. Породжені наслідуванням спільної моделі, всі ці фестивалі й фестивалики викликають жуткій скєпсіс покоління, яке десятиліттями раніше мало щастя за копійки відвідувати "трушні" фести. Комерціалізація завжди опиняється під прицілом критики ідеалістів, яким подавай ідеально сервійований дух свята. Проблема в тому, що це не зовсім відповідає духові часу: наскільки б сучасні фести не були позбавлені автентичності, принаймні сьогодні існує бодай якась конкуренція. Звинувачення їх у фейковості - лише джерело для творчості нових організаторів. Як, наприклад, у випадку британського Великого фейкового фестивалю зі своїм зірково-фейковим лайнапом трибьют-бендів. Кожне десятиліття має право переписувати історію наново, і чим більше ми наситимося сучасною фестивальною моделлю, тим більша ймовірність, що застанемо якісне зрушення, появу чогось абсолютно нового й "автентичного". А поки що чекаємо на український список музично-фестивальних розваг. Незабаром!