IT girl: глобальний тренд чи покликання? IT girl: глобальний тренд чи покликання?
Интервью

IT girl: глобальний тренд чи покликання?

Инна Царук 20 июня, 2017, 10:30
 0

Зізнаюся відверто, за все свідоме життя далі «ворда» і браузера мої стосунки з лептопом не заходили. Уся ця залізяка з її заморочками для мене, наче інша Галактика, про яку я, крім назви, нічого не знаю. Тому після того, як почула, що одна із моїх давніх знайомих (соціолог, до речі за освітою) – перекваліфікувалася в ІТ-сферу, у мене відбулося справжнісіньке внутрішнє зрушення стереотипів. Звичайно, те, що Оля, дівчинка із мізками я знала давно… Але щоб ІТ... Ну, ви самі розумієте. Особисто для мене, це рівноцінно, що навчитися шпаклювати стіни.

Так, я чула, що оті самі комп’ютерщики, про яких сказано-пересказано безліч жартів, нині – одні із тих, для кого сьогоднішня українська криза не така вже й страшна. Зарплата у валюті, стабільна робота із іноземними замовниками і тд по списку. Чула я і те, що гендерний розподіл в цій сфері – це вже не просто застаріла тема, а навіть «моветон».

Що ж, цікаво. Але як все виглядає зсередини? У підготовці до цього матеріалу, для мене жіночими очима у сфері ІТ побула Оля Красько. Їй 25 років . З ЛНУ вона вийшла з дипломом соціолога, після працювала журналістом. І от вже третій рік розвиває свої стосунки з інноваційними технологіями. Каже, починалося все до банального просто – курси в ІТ школі, а далі - перша робота в компанії, яка не залишила позитивних вражень. Знаєте, такий собі типовий приклад із серії очікування-реальність. Але, як то кажуть, «терпенье и труд» зробили свою справу. Тож зараз ця дівчина працює в SoftServe. Для тих, хто не в курсі, це така собі умовно кажучи «вишка» серед ІТ-шників в Україні, а якщо говорити серйозними словами статистики, то це - компанія-лідер за рейтингом «2016 Global Outsourcing 100®» .

«Моя спеціальність - Experience Designer. Якщо приходить клієнт з певною проблемою, яку можна вирішити цифровим шляхом (тобто через сайт/аплікацію), то я – та людина, яка вивчатиме проблеми та потреби користувачів, на яких ця аплікація розрахована. Я повинна розробити найоптимальніший шлях користувача від виявлення проблеми до її вирішення. Це дуже цікава робота, в якій неабияк допомагає мій бекграунд з соціології та знання англійської мови. Без англійської, до речі, в ІТ досить важко – вся комунікація ведеться цією мовою, крім того, найсвіжіші знання від апологетів професії можна знайти тільки англійською»

Погодьтеся, непогана інвестиція знань у співвідношенні до зарплатні. Звісно, згідно із умовами контракту про розмір зп, Оля мовчить, але каже – це однозначно в декілька разів більше того, що вона мала раніше. Тому затратність енергії та зусиль справді того вартує.

Гроші грошима, та від себе скажу, я як людина не матеріальна, у виборі роботи більш залежна все ж від любові до виконуваної роботи та загальної атмосфери в компанії-роботодавця. Тому для мене гроші – це питання, швидше, останнє. Двічі за свою кар’єру мені доводилося працювати фактично в чоловічих колективах. І знаю на власному досвіді, що часом, образ тендітної дівчинки в такій обстановці не завжди допомагає. Так-так, стереотипи! Гендерні міфи і все таке.

«Всі ці балачки про те, що ІТ – удєл хлопців не більше, ніж гендерні стереотипи про чоловічу та жіночу роботу. У мене в команді працює дві дівчини-девелоперки, і вони чудово справляються зі своєю роботою, не помічала за ними чогось некоректного чи непрофесійного тільки тому, що вони жінки. Тому я вважаю, що айтішником може стати будь-яка людина, яка має до цього здібності та бажання. Теза про те, що дівчатам не місце в айті, для мене особисто стоїть в -дному ряді з твердженням, що дівчата повинні носити рожеве, а хлопці – блакитне. У дизайн-офісі у нас порівну дівчат та хлопців, і різниці немає. У технічній команді, з якою я роблю проект, більше хлопців, але якихось проблем через те, що я дівчина, у мене не виникало. Тут може йти боротьба між ролями – девелопери не люблять дизайнерів та навпаки. Проте у моїй команді такого немає»

Під час інтерв’ю я починаю розуміти, що мода модою, але навряд всі ті дівчатка, які зараз пильно працюють за своїми комп’ютерами йшли туди, бо це зараз престижно. Достойна зарплата, звісно, підкріплюється виконанням роботи у чіткий термін, постійною розумовою напругою, ненормованим робочим графіком. А ще це інформація для лінивих – треба постійно вчитися і ставати на левел-ап вище, оскільки оскільки ІТ сфера постійно розвивається.

Ну і наостанок, чи вплинуло ІТ на особисте життя?

«Дехто гонить, що я комп’юторщиця, але це не більше, ніж жарти. Раніше хлопці дивувались, що я знаю, як переставити віндовс абощо, проте зараз я такого не помічаю. Я зустрічалась з хлопцем, який теж працює дизайнером в іншій великій компанії. Тому з ним було легше, але виникало багато нових цікавих колізій на професійному грунті. Взагалі, я ніколи не зустрічалась з хлопцями, які працюють десь поза ІТ. Я б сказала, що праця в одній сфері дозволяє краще зрозуміти світ один одного, але часто це не дозволяє тримати life-work balance»

До речі, за даними сайту rabota.ua , 19% резюме ІТ спеціалістів – від жінок, і ця статистика кожного нового дослідження стрімко зростає.