Кино

Программа фестиваля чешского кино “Золотой период чешской кинематографии"

Gloss 21 апреля 2009, 13:44
 0

Потяг особливого призначення / Ostře sledované vlaky

Комедія / драма, 1966 рік, 92 хв.
За мотивами новели Богуміла Грабала
Режисер: Їржі Менцель
Сценарій: Богуміл Грабал, Їржі Менцель
У ролях: Вацлав Нецкарж, Їтка Бендова, Владімір Валента, Лібуше Гавелкова, Йозеф Сомр, Їтка Зеленогорска, Властіміл Бродський, Квєта Фіалова, Надя Урбанкова, Їржі Менцель, Вацлав Котва тощо.

Події розвиваються під час другої світової війни: невелика залізнична станція, через яку слідують ешелони.
У «Потягах особливого призначення» Їржі Менцеля, фільмі, що приніс чеському кіно другого «Оскара», приваблює насамперед непервершене почуття гумору, яке балансує між смішним і сумним, та вишуканий візуальний почерк стилізації під ретро не лише другої, а й першої світової війни. У картині йдеться про світ провінції на узбіччі глобальних історичних процесів, власне, про сільську залізничну станцію, яка немов уособлює тодішню постімперську Чехословаччину. Це замкнений світ, в якому час немов зупинився. Лише окремі загрозливі відгомони війни проникають сюди то у формі особливих директив і нацистських нашивок на лацканах ревізора, то у появах таємних німецьких потягів особливого призначення. Все це лише тло для смертельно важливих переживань юного Мілоша, дрібного станційного службовця, усі думки якого поглинає головне питання - інтимні стосунки з коханою дівчиною, яких він палко бажає і панічно боїться. Після першого фіаско і спроби самогубства, Мілоша, майже к’єркегорівського персонажа, цікавить лише одна проблема - передчасна еяколяція, яка й робить неможливими сексуальні стосунки. Допомогти йому береться старший колега, черговий по станції Губічка, що має вельми багатий досвід на любовній ниві. Він приводить Мілошеві дорослу жінку, щоб та показала йому, що й до чого. І хіба важливо, що ця жінка - партизанка, яка принесла бомбу, щоб Мілош і Губічка підірвали німецький потяг? Хіба взагалі важлива війна, потяги, нацисти, зброя! Мілош щасливий, може, вперше у житті, він вирішив екзистенційну проблему і домовляється зі своєю коханою про побачення.

Діаманти ночі / Démanty noci

1964 р., 64 хв.
За мотивами Арношта Лустіга “У мороку (темноти) немає тіні” з книги “Діаманти ночі”.
Режисер: Ян Нємец
Сценарій: Арношт Лустіг, Ян Нємец
Оператор: Ярослав Кучера, Мирослав Ондржічек
У ролях: Ладіслав Янскі, Антонін Кумбера, Ілзе Бішофова, Йозеф Кобліжек, Аугуст Бішоф, Йозеф Коггель, Рудольф Лукашек, Франтішек Прохазка тощо.

Друга світова війна, ешелон з єврейськими в’язнями. Двом молодим хлопця вдається утекти. Глядачі разом із героями переживають їх надії, мрії про повернення додому, їх хвилювання і страхи. Повнометражний фільм прославив режисера Яна Нємца.
Провокаційний, не простий для розуміння експериментальний фільм з часом став сприйматись як цінний змістовний твір, який може полонити увагу глядача будь-якого часу.

Любовні пригоди блондинки / Lásky jedné plavovlásky

Комедія, 1965 рік, 88 хв.
Режисер: Мілош Форман.
Сценарій: Мілош Форман, Ярослав Папоушек, Іван Пассер
Оператор: Мірослав Ондржічек
У ролях: Гана Брейхова, Владімір Пухолт, Владімір Меншік, Іван Кгейл, Їржі Груби, Мілада Єжкова, Йозеф Шебанек, Марія Салачова, Яна Новакова тощо.

Головна героїня фільму – молода блондинка Андула. Вона живе у гуртожитку в маленькому чеському містечку, де на дев’ять дівчат припадає десять чоловіків тай ті в більшості одружені. Андула мріє, як більшість її подруг, про справжнє кохання.
У кімнаті жіночого гуртожитку блондинка Андула розповідає подрузі про свої любовні пригоди: спочатку в неї був стильний хлопець на мотоциклі, потім – одружений лісник і, нарешті, піаніст Мілда. Після ночі із ним вона впевнена, що це той єдиний. Вона відправляється автостопом у Прагу до свого коханого Мілди. Але після знайомства з його батьками її думка змінюється. Комедія про самотню дівчину, яка перебуває у постійному пошуку справжнього кохання.

Бал пожежників / Hoří, má Panenko!

Комедія, 1967 рік, 71 хв.
Режисер: Мілош Форман
Сценарій: Мілош Форман, Ярослав Папоушек, Іван Пассер
Оператор: Мирослав Ондржічек
У ролях: Ян Вострчіл, Йозеф Шебанек, Ладіслав Адам, Вратіслав Чермак, Франтішек Дебелка, Вацлав Новотни, Франтішек Паска, Йозеф Ржегоржек, Йозеф Колб, Мілада Єжкова, Франтішек Свєт тощо.

Відомий чеський кольоровий фільм “Бал пожежників” – це третій повнометражний художній фільм Мілоша Формана.
Організаційний комітет традиційного балу пожежників повністю втрачає контроль над підготовкою і ходом даного заходу. Провалилась підготовка виборів королеви краси, цінні призи, лотереї зникають ще до початку розіграшу, а під кінець розгорається справжня пожежа...

Мілош Форман – творчий шлях

Документальний фільм, 57 хв.
Чеський та американський кінорежисер і сценарист Мілош Форман народився у місті Часлав18 лютого 1932 року.
Отримав світове визнання після фільму “Чорний Петро” (1963 р.), який удостоївся головного призу на кінофестивалі в Локарно. Після виходу свого сатиричного фільму “Бал пожежників”, у 1968 р. Мілош Форман емігрує до США.
Перші фільми американського періоду – “Відрив” ( 1971 р., отримав гран-прі Канського кінофестивалю) та “Волосся” (1979 р.)
Фільм “Політ над гніздом зозулі” (1975 р.) зібрав усі п’ять головних премій Американської академії кіномистецтв “Оскар”: за найкращу картину, режисуру, найкращий сценарій і гру двох акторів.
Також режисер Мілош Форман поставив: “Амадей” 1984 р. ( костюмований фільм про життя Моцарта, який отримав 8 “Оскарів”), “Вальмон” 1989 р. тощо. У 1996 р. здійснив постановку політичного фільму “Народ проти Ларрі Флінта” за що у 1997 р. був нагороджений премією “Золотий ведмідь” Берлінського кінофестивалю.
В останні роки Мілош Форман пробує себе у якості актора.

Злочин в шантану / Zločin v šantánu

Детектив / комедія / мюзикл, 1968 рік, 83 хв.
Режисер: Їржі Менцель
Сценарист: Йозеф Шкворецький, Їржі Менцель
Оператор: Франтішек Улдріх
У ролях: Ева Піларова, Їржі Сухи, Їржі Шлітр, Їтка Зеленогорска, Властіміл Бродський, Їржі Гроссман, Фердінанд Крута, Ян Лібічек, Ладіслав Водічка, Зденєк Свєрак, Вацлав Котва, Петр Копршіва тощо.

Крадіжка намиста із перлів та вбивство в кабаре “Тартарос” можуть скомпрометувати міністра, прихильника співачки Клари. Тому поліція якомога швидше повинна віднайти підозрюваних...

Їржі Менцель – творчий шлях

Документальний фільм, 57 хв.
Чеський кінорежисер, актор, сценарист Їржі Менцель народився 23 лютого 1938 р. у Празі. Він є одним із головних представників “нової хвилі” в чеському кіно 60-их років.
Син письменника і журналіста Йозефа Менцеля. Захоплювався театром, але до театрального вузу не поступив через відсутність “необхідних даних“. Навчався на режисерському відділенні Кіноакадемії (1957 – 1962 рр.) у майстерні Отокара Ваври разом із Вірою Хітіловою та іншими представникам “нової хвилі”. У 1960 р. дебютував із короткометражним фільмом “Панельні будинки”, знятим на 3-ому курсі Кіноакадемії. Світове визнання йому приніс фільм “Потяги особливого призначення” (1966 р.), який отримав “Оскар” у номінації “Найкращий іноземний фільм”.
В подальшому багато фільмів Їржі Менцеля було заборонено показувати і вони вийшли на екран лише в 90-их роках.

Перлини на дні / Perličky na dně

1965 рік, 105 хв.
За мотивами оповідань Богуміла Грабала
Режисер: Їржі Менцель, Ян Нємец, Евалд Шорм, Віра Хітілова, Яроміл Їреш
Оператор: Ярослав Кучера
У ролях: Павла Маршалкова, Фердінанд Крута, Алоіс Вахек, Мірослав Ногінек, Богуміл Грабал, Їржі Менцель, Ян Пецк, Франтішек Гавел, Йозеф Гейл, Вєра Мразкова тощо.

П’ять кіно пригод по мотивам оповідань Богуміла Грабала, де розповідається про буденні історії життя, зображуються своєрідні образи людських особистостей та їх трагікомічне існування.
1. “Смерть пана Балтазара”
2. “Шахраї”
3. “Будинок радості”
4. “Кафе. Світ”
5. “Романс”

Віра Хітілова – творчий шлях

Документальний фільм, 57 хв.
Віра Хітілова – чеська кінорежисера і сценаристка, народилася 2 лютого 1929 р. у м. Острава. протягом двох років вивчала архітектуру і філософію у Брно. Працювала фотомоделлю перш ніж поступила до кіно інституту. Лідер чехословацької “нової хвилі” 1960-их рр., авангардист-експериментатор, яка поєднує у своїй творчості новітні пошуки в області кіновиразності, естетику гри і гостру соціальну критику. Один із найбільш вагомих фільмів – “Маргаритки” 1966 р.
Головні премії: на кінофестивалі у Гейдельберзі (1963 р.) і Бергамот (1967 р.), номінація на Золоту пальмову гілку Канського кінофестивалю (1970 р.), “Срібний Хьюго” на Міжнародному кінофестивалі у Чикаго (1977 р.), номінація на “Золотого ведмедя” Берлінського кінофестивалю (1987 р.), спеціальна премія Венеціанського кінофестивалю (1998 р.), Премія чеської кінокритики (2001 р.).

Жарт / Žert

Драма / комедія, 1968 рік, 80 хв.
За мотивами роману Мілана Кундери
Режисер: Яроміл Їреш
Сценарист: Мілан Кундера, Яроміл Їреш
Оператор: Ян Чуржік
У ролях: Йозеф Сомр, Яна Дітєтова, Лудєк Мунзар, Ярослава Обермаєрова, Мілан Шврчіна, Мілош Рейхрт тощо.

Навіть через п’ятнадцять років головного героя роману Мілана Кундери переслідує студентський жарт, за який його в 50-ті роки відрахували з інституту і як ворога народу відправили на службу в штрафний батальйон. Він прагне помститися доценту – кар’єристу, одному з тих, хто був причиною його невдач. Під час фольклорного свята він зваблює дружину доцента, яка працює на радіо. Але в його “перемозі” відчувається гіркий присмак.

Ніч нареченої / Noc nevěsty

Драма, 1967 рік, 90 хв.
За мотивами новели Яна Прохазки “Свята ніч”
Режисер: Карел Кахиня
Сценарій: Ян Прохазка, Карел Кахиня
Оператор: Йозеф Ілліг
Музика: Ян Новак
У ролях: Яна Брейхова, Мніслав Гофман, Густав Валах, Йозеф Кемр, Йозеф Елснер, Честмір Ржанда, Ярослав Моучка тощо.

Після самогубства землевласника Конвалінки у моравське село повертається його донька, колишня монахиня. Обурене релігійне почуття (релігійний фанатизм) і супротив примусової колективізації призводять до трагічних подій, кульмінація яких відбувається у різдвяну ніч.

  • 17 апреля 16:42 Украинский Marvel: в кинопрокат выходит фильм о 3-й отдельной штурмовой бригаде «Мы были рекрутами» (трейлер)    0
  • 12 апреля 17:43 Актриса Марго Робби станет продюсером фильма по мотивам настольной игры «Монополия»    0
  • 29 марта 17:47 Голливудская актриса из Украины разорвала контракт с Netflix, чтобы не играть россиянку    0
  • 22 марта 16:24 8 самых ожидаемых премьер украинских фильмов этой весны – трейлеры    0
  • 20 марта 16:24 Вышел трейлер фильма об украинских писателях эпохи "расстрелянного возрождения", который снимали 10 лет (видео)    0
  • 13 марта 17:11 Объявлены лауреаты анти-премии «Золотая малина-2024»: главные неудачники в кинематографе    0
  • 11 марта 16:16 Первый «Оскар» для Украины: как прошло вручение самой престижной кинопремии в мире    0
  • 06 марта 18:17 Режиссер «Дюны» исполнил последнюю волю умирающего человека, который мечтал увидеть вторую часть фильма    0
  • 23 февраля 15:15 Netflix выпустил трейлер нового документального сериала о событиях, которые привели к вторжению РФ в Украину (видео)    0
  • 19 февраля 17:44 Объявлены победители британской кинопремии BAFTA: украинский фильм среди триумфаторов (видео)    0
  • 16 февраля 18:04 Россия запустила пропагандистский ролик, в котором украинские военнопленные идут голосовать за Путина (видео)    0
  • 06 февраля 15:30 "Я показал его смерть": в Варшаве вышел тизер биографического фильма «Путин» (видео)    0
  • 05 февраля 16:54 «Игра в кальмара 2»: Netflix показал тизер нового сезона, который выйдет в этом году (видео)    0
  • 01 февраля 16:35 На Netflix вышел новый криминальный мини-сериал «Гризельда», основанный на реальных событиях (трейлер)    0
  • 24 января 16:30 Объявлены номинанты премии Оскар 2024    0
  • 19 января 15:44 Названы лучшие сериалы 2023 года: список победителей «Эмми» (трейлеры)    0
  • 12 января 18:09 Вышел новый трейлер сериала «Мистер и миссис Смит», ремейка боевика с Брэдом Питтом и Анджелиной Джоли (видео)    0
  • 20:10 Издание Variety назвало худшие фильмы 2023 года    0
  • 15 декабря 17:57 Украина попала в ТОП-20 стран по просмотру порно в 2023 году: любимые категории пользователей    0
  • 13 декабря 15:14 Warner Bros. представила новый трейлер фильма «Дюна: часть вторая» с Тимоти Шаламе и Зендаей (видео)    0