Гурт «Гайдамаки»: «Україна ще має трішки дорости, щоб її любили і хотіли до неї вертатися»

Їхня музика непересічна та прогресивна. Водночас весела і сумна, драйвова, іноді агресивна, але завжди жива. В ній – близькі Карпати і далека Ямайка, танці та смуток, любов та безжальна битва... Свій музичний стиль вони називають «гайдамацьким». Тексти їхніх пісень змушують замислитись, а часом – і посміятися. Чому вони так рідко дають концерти в Україні? Хто ж вони, ці Гайдамаки? По-перше: прості, веселі, позитивні хлопці. По-друге – чудові музиканти. За роки мандрівок гастрольними трасами Європи (Польща, Німеччина, Австрія, Чехія, Голандія, Естонія, Бельгія, Швеція, Швейцарія) своїми яскравими експресивними виступами «Гайдамаки» показали, що українське може і повинно стати модним і прогресивним.
 
Зустріч із хлопцями портал Gloss.ua задумав як прогулянку осіннім парком – так собі, листячко попинати, про щось цікаве потеревенити. Жовтнева прохолода не завадила змістовно поспілкуватися та зробити кілька яскравих і несподіваних для цього гурту кадрів.

У бесіді брали участь Олександр Ярмола (фронтмен гурту), Руслан Оврас – барабани, Володимир Шерстюк – бас-гітара, Іван Леньо (акордеон, цимбали, вокал),  Євген Дідик (духові) та Олександр Дем’яненко (гітара).

Gloss.ua: Почався ваш промо-тур Польщею на підтримку нового альбому «Кобзар». Є кілька питань щодо цієї країни. Перше – чи не виникає у ваших польських прихильників (особливо тих, котрі більш-менш знають історію) запитань щодо назви вашого гурту? Не траплялося осуду з їхнього боку?
Гайдамаки: Вони всі добре знають історію. І гайдамаки для них значно ближчі і приємніші, ніж, скажімо, північноамериканські індіанці або Робін Гуд. Це ж своє! Це свої вороги. Це все – частина їхньої історії, тому їм це приємно.

Gloss.ua: Чому ви записуєте свої пісні саме в Польщі? Невже в Україні немає студій, які відповідають вашим технічним вимогам?
Гайдамаки: В Україні немає таких продюсерів, які відповідають нашим вимогам! Ми три альбоми записали саме тут – у нас був час перевірити всі можливі кандидатури. І звукоінженерів також.

Gloss.ua: Ваших шанувальників більше в Європі чи в Україні?

Гайдамаки: У нас скрізь є шанувальники. По всьому світі однаково.

Gloss.ua: Намалюйте умовний портрет вашого прихильника-європейця.
Гайдамаки: Наша публіка – прогресивна публіка. Неконвенційна. Не ті, які їдять фастфуд. Антиглобалісти. Не ті, хто дивляться Єробачення та споживають новини з телевізора.

Gloss.ua: Але ж телевізор – то така штука, яка допомагає просувати свій музичний продукт. Ви ним не користуєтеся у цьому напрямку?
Гайдамаки: Вже зараз неактуально це. Зараз більше інтернет помагає. А взагалі використовуємо для просування все. Все, що горить!

Gloss.ua: До речі, про все, що горить! Ви дуже енергійно стрибаєте на сцені. Вживаєте якісь допінги для тонусу?
Гайдамаки: Ні. Заборонено.

Gloss.ua: Мінздравом?
Гайдамаки: Мінздравом Гайдамаків! Керівництво, менеджери.

Gloss.ua: Чи може вам дружини забороняють курити та пити?
Гайдамаки: Якщо комусь забороняє дружина, то він цього точно не робитиме!

Gloss.ua: Спортом займаєтеся?
Гайдамаки: Дехто - так. Іван наприклад зараз грає за футбольний клуб зірок шоу-бізнесу  і є її форвардом (Іван Леньо – авт.), багато хто з нас в минулому – професійні спортсмени. Та нам уже не двадцять років, а у спорті вік дуже короткий. В стрілялки граємося. Їздимо на велосипедах, мандруємо по Україні. Коли були, наприклад, в Берліні, брали напрокат велосипеди, їздили по місту.

Gloss.ua: Які з європейських міст вам найбільше подобаються?
Гайдамаки: Дуже багато класних міст. Берлін. Ми там багато жили. Колись це була своєрідна квінтесенція усіх європейських міст.

Gloss.ua: За останні роки Україна хоч трошки наблизилася до Європи?

Гайдамаки: Однозначно. Люди нарешті усвідомили себе українцями. По-перше, треба щоб тут народилася українська нація, тоді вже можна кудись іти. А досі це було таке собі плем`я, яке після Радянського союзу барин відпустив. Зараз народжується українська нація.

Gloss.ua: В муках?
Гайдамаки: Так, в страшних. І вона народиться, якщо ніхто не завадить.

Gloss.ua: А хто може завадити?
Гайдамаки: Самі собі… Або погані політики.

Gloss.ua: А що може зробити кожен маленький пересічний українець, щоб допомогти народитися власній нації?
Гайдамаки: Вивчити мову, історію, культуру. І любити це все.

Gloss.ua: Під час Помаранчевої революції ви, як і більшість прогресивних музикантів, стали на бік революціонерів. Якби зараз сталося щось подібне, брали б участь у революції?
Гайдамаки: Як і всі українці, ми розчаровані нинішньою ситуацією. А якби була знов революція, ми б знову були на барикадах. Звичайно, якщо б це не була якась сатанинська революція. Вони ж бувають різними – наприклад, Пролетарська революція у Росії 1917-го – я не знаю, чи брали б ми участь у таких подіях.

Gloss.ua: Слідкуєте за політичними подіями? Як усе це вам подобається?
Гайдамаки: Нам усе це не подобається.

Gloss.ua: Не думаєте, що настав час збирати речі і емігрувати, приміром, до Польщі?
Гайдамаки: Мабуть, настав час збирати людей на Майдані.

Gloss.ua: А під яким гаслом збиратися? Адже зараз усі стали великими скептиками и не вірять у революції.
Гайдамаки: «Любіть Україну»!

Gloss.ua: Відчували колись на собі вплив умовної роздільності України на Східну та Західну? Було таке, що вас неадекватно сприймали, приміром, у Луганську?
Гайдамаки: Не було такого. Ви дуже правильно сказали – це умовне розділення. Ми виступали і в Донецьку, і в Луганську і всюди дуже класно нас приймали. В Луганську всі говорили українською. Отож – може це політичні партії розділені, а не Україна? Або якимсь олігархам це вигідно. Треба всім бути політично грамотними, вивчати спеціальні науки та знати, що робити в тій чи іншій ситуації. У нас дуже поганий Уряд та політики – всі турбуються лише про свої інтереси.

Gloss.ua: Вам не здається, що турбуватися в першу чергу про себе – це особливість української ментальності?
Гайдамаки: Щось таке є. Особливість суспільства, яке поки що знаходиться на відсталому рівні. Якщо взяти за приклад Польщу чи якусь скандинавську країну, ви там такої карикатури влади не побачите…

Gloss.ua: В одній з ваших пісень є слова: «П`яний, голодний, але свободний». Це можна назвати узагальненим портретом пересічного громадянина нашої країни?

Гайдамаки: Якщо він свободний, то це супер. Але те, що п`яний і голодний – це вже гірше!

Gloss.ua: А від кого він свободний?
Гайдамаки: Від себе, від грошей…

Gloss.ua: У своїй творчості ви апелювали до літератури, зокрема – до творів Юрія Андруховича. Чи не збираєтеся використати у якості тексту пісень вірші українських поетів? Можливо, Тараса Шевченка?
Гайдамаки: Можливо. Вже настав час. Але таємниць розкривати не будемо. Вийде новий альбом, там почуєте!

Gloss.ua: З ким ви б хотіли заспівати на одній сцені? З кимось зі світових зірок?
Гайдамаки: О, багато з ким. З Manu Chao, Red Hot Chili Peppers, Rammstein. З Бобом Марлі.

Gloss.ua: Що потрібно людині для повного щастя?
Гайдамаки: Це філософське питання. Треба працювати над собою, навіть коли досягаєш певного рівня розвитку і в тебе все є. Щастя – це гармонія, коли твої вібрації збігаються з вібраціями навколишнього світу.

Gloss.ua: Ви б хотіли, щоб ваші діти жили та навчалися в Україні?
Гайдамаки: Навчатися – будь, ласка, можна і за кордон. Але потім нехай повертаються і розбудовують державу. Якщо держава буде гарна, успішна, красива, вони самі того захочуть. Країна ще має трішки дорости, щоб її любили і хотіли до неї вертатися. Та ми самі могли б вже давно поїхати звідси.

Gloss.ua: Як ви оцінюєте сучасну українську поп-музику?
Гайдамаки: Ми її не оцінюємо.

Gloss.ua: Хто з наших співаків вам подобається?

Гайдамаки: Ми дружимо з деким – з Тарасом Чубаєм, Сашком Положинським, Русланою. Коментувати творчість не будемо. Ми – група, орієнтована на європейський стандарт. Це не значить, що українське погане, а європейське добре. Просто трошки інакший підхід.

Gloss.ua: Ви відносите себе до стилю world music. Можете в кількох словах розшифрувати це поняття?
Гайдамаки: Ми не зовсім world music. Наш стиль ще не визначено. World – це Тарас Компаніченко та Цезарія Евора. Зараз багато музикантів, котрі раніше творили у цьому стилі, почали застосовувати нові технології. Тому стиль визначити важко – це вже не world, але ще не поп-музика. Це етніка. Колись критики визначаться.

Gloss.ua: Усі хвалять вашу музику. На форумі вашого сайту жодного негативного відгуку. Не страждаєте на зіркову хворобу?
Гайдамаки: А що це за хвороба така? Не знаємо. Ми є зірки, але хвороби не маємо. Голова могла б закрутитися, якби наш успіх був миттєвим. А ми працювали день у день. Яка там зіркова хвороба.

Gloss.ua: Чому ви не виступаєте у Росії? Не запрошують?
Гайдамаки: Чому ж, запрошують. Але нас не влаштовує пропозиція стосовно гонорару.

 

Читай также

Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты

Уже сейчас предлагают несколько концертов

В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid

Его первый концерт в Украине

В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом

Фанатов ждет новый альбом

Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)

Это не первая попытка победительницы попасть на песенный конкурс

В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin

Билеты в продаже уже будут скоро

Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными

Осталось только зарегистрироваться

Как будет звучать этот год: музыкальные наводки 2014

Музыкальные фестивали как пища для души

В Киеве выступит CREW LOVE

В конце апреля Киев ждет громкое музыкальное событие

Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode

Гитарист, певец, автор песен и просто гениальный музыкант легендарных Depeche Mode Мартин Гор записал видеообращение к украинским поклонникам группы

Depeche Mode возобновляют свой масштабный тур

Выступление легендарных британских музыкантов 26 февраля по масштабу шоу будет идентично июньскому концерту, но по музыкальному наполнению будет существенно от него отличаться