Группа «Гайдамаки» помогла эстонскому телевидению снять фильм об Украине (укр.)

Перший канал естонського телебачення ETV (Eesti Television) приїхав у Київ, щоб зібрати матеріал для документального фільму про сучасну Україну. Helle Tiikmaa, ведуча телепрограм відділу зарубіжних новин ETV “Актуальна Камера” звернулася до Гайдамаків з проханням поділитися власним баченням українського сьогодення та познайомити телеканал з цікавими явищами у сфері мистецтва.

Увага до думки Гайдамаків не даремна – гурт популярний в Україні та є знаним в Естонії . В середині листопада цього року Гайдамаки мали успішний концерт у Таліні, столиці Естонії, та на фестивалі Parimusmuusika Ait у живописному Вільянді. Крім того, виявилось, що Helle Tiikmaa знається на творчості «Гайдамаків» вже досить давно завдяки знайомству з Русланом Трочинським, колишнім тромбоністом «Гайдамаків», що зараз живе в Естонії та грає у власному фольк-бенді Svjata Vatra. Саме він допоміг журналістці відшукати гурт і домовитись про зустріч.

Спілкування з ETV тривало два дні. Одна із зустрічей відбулася серед спортсменів школи козацького бойового мистецтва СПАС, який Гайдамаки презентували Естонському телебаченню. Складна розмова з приводу політичної та економічної ситуації в державі і про її культурний простір відбулася на репетиції гурту пізно ввечері. Helle Tiikmaa цікавив погляд учасників гурту на актуальні події, на те, чим переймається, як мислить і як долає складнощі сучасний українець.

“Я дуже задоволений з того, що живу на цій землі, як казав Параджанов, забутій Богом, але, мабуть, і освітленій Богом,” –  додав акордеоніст Іван Леньо по закінченню розмови. – “Тут живуть дуже глибокі люди по відчуттях і дуже наполегливі в існуванні. Я впевнений, що за цією країною майбутнє Європи, якщо згуртувати цих людей і примусити зрозуміти, що життя не обмежується сьогоднішнім та завтрашнім днем, і думати треба у глобальному вимірі.”

У цей вечір ETV зробили запис репетиції «Гайдамаків» за участі цимбаліста Володимира Польовчика. Неповторні угорські цимбали музиканта звучать у пісні «Під облачком» третього альбому Гайдамаків «Перверзія», а скоро звучатимуть і на живих концертах гурту.

Крім Гайдамаків, ETV мали зустрічі з відомими політиками, громадськими діячами, журналістами України, спілкувалися з випадковими перехожими різного віку та професій. У пошуках записів гарної музики естонські журналісти питали поради у продавців компанії UKRmusic, що на Майдані Незалежності. Порада була знаковою – Helle запропонували альбом Гайдамаків.

Спецпроект про Україну Першого каналу естонського телебачення вийде в ефір на початку нового року. Українські глядачі зможуть побачити його на офіційному сайті телеканалу та у в українській Інтернет-мережі.

Читай также

Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты

Уже сейчас предлагают несколько концертов

В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid

Его первый концерт в Украине

В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом

Фанатов ждет новый альбом

Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)

Это не первая попытка победительницы попасть на песенный конкурс

В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin

Билеты в продаже уже будут скоро

Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными

Осталось только зарегистрироваться

Как будет звучать этот год: музыкальные наводки 2014

Музыкальные фестивали как пища для души

В Киеве выступит CREW LOVE

В конце апреля Киев ждет громкое музыкальное событие

Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode

Гитарист, певец, автор песен и просто гениальный музыкант легендарных Depeche Mode Мартин Гор записал видеообращение к украинским поклонникам группы

Depeche Mode возобновляют свой масштабный тур

Выступление легендарных британских музыкантов 26 февраля по масштабу шоу будет идентично июньскому концерту, но по музыкальному наполнению будет существенно от него отличаться