Проект Сергія Мартинова ("Димна Суміш") і Катерини Рокової. Докладніше

Проект Сергія Мартинова ("Димна Суміш") і Катерини Рокової.
Український гурт "Інді.я" джерелом натхнення якого є унікальне поєднання французького року та традиційних індійських інструментів. На концерті буде виконано декілька пісень разом з Олександром Чемеровим ("Димна Суміш").


Коли ви послухаєте композиції гурту Індія, то одразу відчуєте, що поринули в зовсім інший світ, де різноманітні культури не ворогують, а зливаються в чарівному поєднанні. Ніжні мелодії та ритмічні образи так необхідні нам зараз в цей час, перенасичений проблемами і стресами. Свої пісні гурт співає французькою мовою, що в поєднанні з традиційними індійськими інструментами створює інтригуючу атмосферу далеких мандрів та казкових країн. Легкість та віртуозність, з якими музиканти справляються з незвичними для нас інструментами вражає, але за цією простотою стоять роки напруженої роботи над собою. Всі учасники гурту мають музичну освіту, і власне музикою займаються з дитинства. Катерина з пяти років розпочала співати в хорі «Щедрик», навчалася у спеціалізованій школі з поглибленним вивченням французької мови, а потім вступила до КДВМУ ім. Р.Гліера на відділення академічного вокалу.

Далі, здавалось би - і ось вона, оперна сцена! Але тендітна дівчина не уявляла себе скутою якимись певними рамками! Катя захищає магістерську роботу в НПУ ім. Драгоманова на тему «формування ціннісних орієнтацій в сфері музики засобами телебачення», одночасно працюючи випусковим редактором на телеканалі М1. Потім продюсує програми на новоствореному MTV-Україна і співає інді-треш гурті Buzzmonster. Після розпаду команди Катя созереджується на колективі Інді.я, який виник мало не випадково, але став уже частиною її життя.

Сергій з дитинства захоплювася грою на гітарі. Ще школярем він став учасником гурту «Димна суміш». Гурт «Інді.я» не відбирає в нього сили, а навпаки, додає! Можна сказати, що учасники гурту живуть в атмосфері дивовижного настрою, ритмів і мелодій, які з радістю дарують своїм слухачам.

Ми поставили учасникам гурту кілька запитань, думаємо відповіді на них виявляться для вас цікавими.

Катя:

1. В скільки років ти почала співати?

Не пам’ятаю. Мама розповідала, що коли вела мене до дитсадку-співала зі мною пісні. В якийсь момент я їй сказала, щоб вона не «псувала» пісню». Це була композиція Леонтьєва. Я вдячна, що мама не образилася, а повірила в те, що в мене якесь музичне чуття. Віддала до хору Щедрик у 5 років, з яким досі не можу розпрощатись.

2. Французька мова - як ти почала її вчити - чому, в скільки років, за яких обставин?

Я погано вимовляла літеру «р» у дитинстві, батьки вирішили «говоритиме французькою»і віддали до спеціалізованої школи номер 49. За що їм вдячна, саме завдяки цій школі я потрапила до Франції у 9 років як «дитина Чорнобиля». Ми з класом виступали в різних кутках Франції, збирали чималі зали. Я співала пісні Едіт Піаф.

3. Чому для композицій Індії краще французька - чому саме так складаються твої тексти?

Мені не подобаються мої україномовні тексти, французькою мені легше добирати слова. Зручніше виражати емоції.

4. Що тобі допомагає в написанні текстів ( можливо є якісь улюблені поети, чи думки, чи погляди, чи щось вражає вранці, а ввечері це вже слова нової пісні?)

Все витікає з музики, відштовхуюсь від настрою, ритміки. Я люблю Бориса Віана, в нього вдала і проза, і поезія. Люблю фільми Жана Пьєра Жене («Делікатеси» особливо), я фанат Клода Дебюссі, Габріеля Форе... Ще спогади дитинства, проведеного у французьких сім’ях, природа, простір, повітря, почуття...

5. Ти відчула увагу публіки в дуже юному віці - розкажи трохи про твої перші враження.


В дитинстві було менше комплексів, простіше було виходити на сцену. Подобалося, коли сцена гарно підсвічена, коли луна від оплесків звучить.

6. За твоїм чудовим вокалом - роки наполегливої праці - розкажи про свої студії та перші колективи, в яких почала формуватись творча особистість.

Хор Щедрик, потім колектив нашого класу, який називався Попелюшка, чимало французів приходили на нас подивитися, писали про нас у газетах, завжди були афіші. Було пару Театральних Фестивалів...потім вступила до муз училища на факультет академ. Вокалу. Але ніщо так не загартовує, як виступи. Спробувала себе в групі Buzzmonster, але команда розпалася. Барабанщик та гітарист захотіли відокремитися. З’явилося більше часу для «Індії», яка мені виявилася ближчою. Прислухаюся до порад Саши Чемерова, якого поважаю як музиканта, вокаліста і друга.

7. Ще в студентські роки ти стала лауреатом музичного конкурсу в Італії. Якщо можна, пригадай кілька подробиць


Ой лишенько))). Потрапила майже випадково. Це був міжнародний фестиваль у місті Fivizzano. Поїхала з одним колективом підспівати, виступила про всяк випадок у фольк номінації. Гаркнула якусь народну пісню а капелла і перемогла))) було несподівано. Колектив нічого не отримав, і мій приз присвоїли собі. Добре хоч що не було грошової премії. Уявляю собі, якби ще й грошова премія якась була...

8. Як би ти сама охарактеризувала пісні гурту (для тих, хто не зможе одразу розібратись у тонкощах французької фонетики)


Вони дещо наївні, чуттєві, романтичні, меланхолійні, імпрессіоністичні.

9. Пласт культури Індії - це що для тебе?

Це те, чим кілька років захоплююся я та мої друзі. Країна ритмів, мелодій, глибокої філософії, кольорів, емоцій. Санскрит – мова магічних таємниць всесвіту. Мені дуже подобається культура Раджастану : музика, вбрання, прикраси, кольори та настрій.

10. Хто лідер в вашому гурті?

Сергій каже, що маю бути я. Але я скажу, що насправді – він. Він нас всіх виховує, стимулює, тримає в напруженні, генерує ідеї, придумує, записує, бере участь у зведенні нашого першого альбому, освоює музичні програми і тд.


Сергій

1. Ти один з найкращих гітаристів, нові музичні інструменти це творча примха, чи творча необхідність?

Мне сказал мой друг,что если ты сильно медитируешь на что то, то оно придет к тебе. Чтоб я сильно это делал, так нет. Думаю, это совместный план) Много вещей происходит магически-кубическим образом) Мы от многих инструментов отказываемся, потому что нам понадобился бы огромный фургон для их транспортировки, или пришлось бы включать магически-кубическую магию, а мы против этого.

2. Як вам вдалося відшукати таку величезну кількість індійських інструментів?

Я ж говорю, как-то все само, ситар подарили, гармошку привезли из Индии, у нашего Гопала вообще миллион приколов, это очень долгий разговор, но важнее что мы на них делаем)

3. Охарактеризуй, будь ласка, ті музичні інстументи, на яких ти граєш: як тяжко з ними працювати, яке в них звучання, легкі вони чи важкі?

Очень редкий инструмент –это гитара, наверное я единственный в Украине кто на ней играет. Осваивал лет 10 в тибетских горах .Более распространенный инструмент в Укр.- это ситар. Я тоже являюсь лучшим ситаристом в СНГ и ГДР, как и гитаристом, но в этом нет ничего странного. Спасибо.

4. Як народжуються мелодії - вони приходять уві сні, ти випадково починаєш щось наспівувати і раптом - ось воно, чи, можливо це результан багатомісячного творчого процесу?


Во всем виновата зарубежная эстрада. Включаю свой магнитофон с ихним творчеством , и потом песен пять новых сразу пишу. И Катю в это время спать ложу и говорю ей – спи и без текста не просыпайся. Вот так все и происходит.

5.Звичайно, вокал Каті чарівний, але чи не пробували ви заспівати дуетом?

На МТV уже пели песню дуэтом - Sans armes (Без оружия), под укулеле , С.Чемеров заценил. Мы все в группе поем и на всем играем.

6. Чи розуміють всі учасники гурту тексти пісень?

Мы их понимаем, но по-своему. Например ta planete – это «твоя планета», а мы это понимаем – «Табла нету» (это такой инструмент у Гопала) или rien n’est plus important -это «нет ничего важнее», а у нас это – «я не пью за бортом») Вот так мы понимаем ее, Катя просто поет наверное что-то не хорошее и специально на французском, чтоб не палиться.

7. Розкажи, коли і де відбувся ваш перший концерт.


У нас все концерты сольные и начали мы свои выступления с сольного. Во всем виноват А.Вексклярский, он нам и название придумал. Толик позвонил мне и предложил, чтоб мы сделали с Гопалом и Катей программу на 2 часа и это за две недели, при том что Гопал жил в Харькове, вроде. И мы все сделали, как он велел и сыграли. После этого выступления все в нашей жизни поменялось, уже полтора года прошло , а письма благодарности за этот концерт все приходят. После этого концерта мы стали выступать раз в неделю и это круто.

9. Хто ваші постійні слухачі?

Наверное, мы сами , поскольку у нас очень много репетиций))) А серьезно, наверное, наши друзья, а их все больше и больше , можете следить за нами вконтакте , в жж, в фейсбуке, и в майспейсе там просто невероятные вещи происходят.

Читай также

Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты

Уже сейчас предлагают несколько концертов

В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid

Его первый концерт в Украине

В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом

Фанатов ждет новый альбом

Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)

Это не первая попытка победительницы попасть на песенный конкурс

В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin

Билеты в продаже уже будут скоро

Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными

Осталось только зарегистрироваться

Как будет звучать этот год: музыкальные наводки 2014

Музыкальные фестивали как пища для души

В Киеве выступит CREW LOVE

В конце апреля Киев ждет громкое музыкальное событие

Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode

Гитарист, певец, автор песен и просто гениальный музыкант легендарных Depeche Mode Мартин Гор записал видеообращение к украинским поклонникам группы

Depeche Mode возобновляют свой масштабный тур

Выступление легендарных британских музыкантов 26 февраля по масштабу шоу будет идентично июньскому концерту, но по музыкальному наполнению будет существенно от него отличаться