Відпочинок душі і тіла Віктора Бронюка

Він - екстраординарне обличчя Української естради. Прошу зауважити, що саме естради, а не шоу-бізнесу. На відміну від зірок останнього його згадують частіше не за зовнішністю чи назвою гурту, незважаючи на харизматичність обох чинників, а саме за творчістю. Не зрозумівши, хто такі ТІК, у людей відразу з’являється щаслива посмішка на обличчі, як тільки я почну наспівувати знайомі рядки пісні «Олені». Саме тому вирішила дізнатися дещо більше з життя фронтмена гурту, Віктора Бронюка, який залюбки поділився своїми вподобаннями.

Хто в ліс по дрова, а хто по гриби

Віктор, як ви зазвичай відпочиваєте?
Якщо випадає так, що є вільний час, то я дуже люблю поїхати в ліс позбирати гриби. Взагалі віддаю перевагу активному відпочинку. Не люблю сидіти і тушуватися в квартирі чи ще десь. Краще виїхати з друзями на якесь озеро чи річку скупатися, поробити шашлики, побігати в футбол або ж половити рибу, раків.

Куди ви їздите по гриби?
Взагалі Вінниччина – місцевість лісостепова. Лісів у нас є дуже багато. Інколи навіть дрімучих. Я не люблю ходити туди сам. Зі мною ходить дружина. Буває беремо з собою друзів, сідаємо в машину і їдемо десь кілометрів 40-50 від Вінниці. Причому, як правило особливо нічого не назбируємо, але такі прогулянки, та ще й у гарному товаристві, завжди йдуть на користь.

Які ви гриби збираєте?
Ті, які можна їсти. Я трохи розбираюся в грибах і можу відрізнити поганку від того, який можна вживати. Якщо в мене виникає сумнів з приводу того чи отруйний він чи ні, то рішення приймається в негативну сторону, тобто краще його не брати.

Чесна рибалка

Де ви любите рибалити?

На рибалку люблю їздити на батьківщину в Хмільник, на річку Південний Буг і на озера. Як правило, з друзями або хлопцями з групи. Не люблю ловити рибу сіткою чи закидати вудку й сидіти дивитися на поплавок. Я ловлю рибу руками, стоячи по коліна у водоймі. Для мене важливіший сам процес. Можливо, нічого не спіймаю, але цікаво. Вважаю, що це найчесніший спосіб, тому, що в риби рівно стільки ж шансів втекти, як у мене її піймати. Не користуюся електровудками чи сучасними навроченими гачками, щоб обманювати її.

Коли-небудь щастило щось спіймати таким способом?
Звичайно! Щуку ловив, коропа, карася, окуня. То найстрашніше, коли попадається йорж або окунь. Вони дуже колючі, і я поколов руки. Раків також ловив. Інколи по декілька відер назбирували. Зараз вже менше, правда. Це ще в юності, будучи студентом, бувало таке, що по два відра. Правда, всі руки були страшно покусані, але сам процес приносив неймовірне задоволення.

Ви рибу сам готуєте?
Я взагалі навіть вдома сам готую. Для мене нема проблеми приготувати щось смачне з риби чи ще з чогось. Посмажити на природі на кострі, на вугіллі, на грилі чи вдома – найшвидше це засунути в мікрохвильову.

Тут дуже багато є способів. В залежності від того, що і як я хочу приготувати. Це питання фантазії, а фантазія у нас бурхлива, тому можу дуже багато рецептів зараз сісти і штук двадцять написати. Самий простий і найсмачніший – це запікати в глині. Краще, коли риба не маленька, а велика, тому що коли ти її смажитимеш на кострі, то вона висохне і буде несмачна. Береш глину, зробивши однорідну масу, обліплюєш нею рибу, яку вже заправили приправами (можна добавити перцю, коріандру – залежно від того, що є під рукою), і кладеш її прямо в вогнище. Потім вона висихає там – глина нагрівається і риба в ній засмажується. Розбиваєш глину і витягуєш звідти вже готовий продукт – дуже смачний і корисний.

Ще я можу взяти старе відро, на дно кидаю хмиз з будь-якого фруктового дерева, зазвичай беру вишню. Тільки не листя. Молоді пагони, але такі, щоб гіллячка була не зелена. Можна сухі. Далі, поклавши на відро палички навхрест у мене виходить така собі решітка, на якій розміщаю рибу і ставлю відро в вогнище. Коли метал нагрівається, гілля починає тліти, виділяючи дим – риба таким чином коптиться. Під пиво – дуже класна штука.

Ви любите пиво?

Ні. Якраз в листопаді було вже п’ять років, як я не п’ю пиво. Не знаю, чому. Немає якоїсь конкретної відповіді. Просто не хочу. До того пив. Не було жодного переконання, яке б мене штовхало, щоб я пив. Просто прийшов такий момент, коли мені не захотілося його, от і все.

Побачити, що твориться під носом

Ви проводите час в клубах чи в пабах?

Не люблю таких місць. По-перше, я сам не палю цигарок, а там постійно накурено і для мене це неприємно. По-друге, там завжди дуже шумно, безперервно гупає – це те, чого нам в житті вистачає і так. Якщо є десь можливість кудись піти, то для мене, наприклад, краще поїхати десь за місто. Сісти в кімнаті і сказати «от нема куди піти» - це для ледачого. А тому, хто хоче знайти собі якийсь відпочинок, не треба їхати тисячу кілометрів. Як правило, дуже багато цікавих місць є в нас в Україні, які, здавалось би, в тебе під носом, а ти навіть не знаєш, що вони існують.

От зараз, наприклад, я багато в чому відкриваю для себе Україну, катаючись з гастролями. Навіть в нас у Вінницькій області є дуже багато речей, які раніше навіть не бачив і не підозрював, що вони є. Наприклад, така цікава річ, як скельні монастирі в Лядово, Могилів-Подільський район. Є така легенда, що засновник Печерської Лаври, перед тим, як заснувати її в Києві, деякий час жив там в печерах.

Два моря

Куди ви з сім’єю їздите відпочивати?

Залежно з якою сім’єю. Я тільки нещодавно одружився. З дружиною влітку були в Криму і в Єгипті. Я вже давно хотів зайнятися дайвінгом, тому більшу частину нашого відпочинку ми проводили в морі. Я до того ніколи не плавав з маскою, не пірнав. Вразив підводний світ. В Червоному морі, як дивишся, то таке враження, ніби це по телебаченню. Особливо ці різнокольорові риби нереальних кольорів, неприродних.

Дружина теж плавала з вами?

Так. Причому мені навіть соромно було перед нею тому, що в неї все нормально було, вона ніби не боялася. Думав: «Як це їй не страшно, а я так осоромився!». Хоча вона, мабуть, також переживала, просто не показувала.

Де ви відпочивали в Криму?
Поїздили по всьому південному березі. В мене перша освіта – художня, і ми в 1997 році обходили пішки майже увесь Крим, малювали – в нас була художня практика. От якраз, власне, минулого року знайомив дружину з півостровом – показував ті стежки, де ми колись ходили, зав’язували там на деревах стрічки з бажаннями (цікаво їх було знаходити). У нас в Україні, можливо, воно не так розрекламовано в туристичному напрямку, але є дуже багато чого подивитися. Навіть в цьому році в Чорному морі пірнали ловили крабів, рапанів, на яких я раніше не звертав уваги. Чомусь думав, що вони живуть десь там далеко-далеко в океані.

А що ви малювали на практиці? Залишились малюнки?

Переважно пейзажами займались. Практика була з графіки, акварелі і гуаші. В основному – етюди. А, на рахунок малюнків, то навіть не знаю. Десь мабуть валяються. Справа в тому, що якщо були вдалі роботи, то їх, як правило, комусь пороздаровували.

Ви зараз малюєте?

Зараз – ні. Осьдо чай п’ю.(Сміється). В мене дома на мольберті стоїть незавершена робота – натюрморт «Соняшники». Треба буде домалювати, напевно. Щось немає часу. В мене так виходить, що як тільки я намалював картину, зразу хтось приходить і забирає: «Подаруєш?» - «Забирай!». Буває так, що коли йдеш в гості і не знаєш, що подарувати, то, напевне, краще той подарунок, який ти зробив власними руками.

Що б таке з’їсти?

У вас є улюблений ресторан чи кафе?
Я досить таки вимоглива людина до кухні і люблю сам готувати. Так, щоб, скажімо, іти кудись, то обов’язково до чогось доколупуюся. Зі мною дуже важко ходити в ресторани. Дружина постійно скаржиться. Ну зараз намагаюсь не коментувати то все. Але я добре розбираюсь в кухні європейській, східній, українській і завжди мене щось не влаштовує. Просто, якщо стоїть питання харчування, то для мене краще приготувати щось смачне, запросити до себе в гості друзів чи знайомих і пригостити.

Який інтер’єр вам більше до вподоби?

Мені подобається, щоб була атмосфера невимушена, щоб не напружувала. Часто буває так, що як нароблять там якісь дизайнери пост-модерністи, поналіплюють якихось ліваків, що ти, як заходиш, маєш обов’язково головою вдаритись об якусь прялку, яку знайшли в діда в клуні, де вже кури трошки посиділи, кільканадцять років, і яку потім відчистили від того всього. Ще й якихось глечиків понавішували. Воно має бути зручно, комфортно, щоб ніхто не стояв над головою, не грюкало. Інтер’єр має створювати позитивну атмосферу споживання їжі. Щоб не хотілося бігом проковтнути все і тікати звідти тому, що там страшно знаходитися.

Були в якихось неординарних закладах?
Так. В Трускавці був. Там є кав’ярня у вигляді гроба. Гроби навіть стоять між столиків. Взагалі оздоблення таке похоронне. Багато курортників заходять і дивляться на ту всю штуку. Я не знаю, чи його знесли, бо місцеві парафіяни в церкві щось трошки бунтували, казали, що то не правильно.

Цікавий дуже заклад є у Львові на площі-ринок, «Криївка», зроблений у стилі бункера УПА. Коли заходиш, тебе зустрічає такий дід з шмайсером наперевіс і дає тобі спочатку медовухи. Далі роздвигається шафа – тебе спускають в бункер по східцях. А там ціла підпільна організація сидить. Від того всього підіймається настрій. Саме меню відповідає обстановці – зроблено у вигляді партизанської листівки, де розписано такі страви, які ти не знайдеш в якомусь іншому ресторані.

Яка кухня вам подобається?
Кухня? З кедра білоруського. Так, щоб кахель на стелі був наклеєний.(Сміється)

Люблю українську кухню. Останнім часом у мене була така ідіотська мрія – навчитися робити суші. Думав, що це настільки важко! Дивлячись ці фільми, де кухарі розповідають, що от я сидів десять років чистив креветки, потім мене допустили помити руки вперше за десять років, потім я ще стільки ж дивився, як завертають ці суші. Насправді їх легше робити, ніж голубці. От буквально кілька тижнів назад готував їх, і в мене вийшло. Тепер я вже знаю японську кухню.

А з української кухні у вас є улюблені страви?

Борщ. Я вмію дуже добре готувати його і вважаю, що це цар всіх страв. Причому він має готуватися тільки в гарному настрої, тільки зі свіжих продуктів і ні в якому випадку ні з напівфабрикатів, як зараз модно купувати. І має бути такий, щоб ложка стояла – це називається сирітський борщ.

Єлизавета Ненько

Читай также

Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты

Уже сейчас предлагают несколько концертов

В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid

Его первый концерт в Украине

В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом

Фанатов ждет новый альбом

Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)

Это не первая попытка победительницы попасть на песенный конкурс

В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin

Билеты в продаже уже будут скоро

Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными

Осталось только зарегистрироваться

Как будет звучать этот год: музыкальные наводки 2014

Музыкальные фестивали как пища для души

В Киеве выступит CREW LOVE

В конце апреля Киев ждет громкое музыкальное событие

Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode

Гитарист, певец, автор песен и просто гениальный музыкант легендарных Depeche Mode Мартин Гор записал видеообращение к украинским поклонникам группы

Depeche Mode возобновляют свой масштабный тур

Выступление легендарных британских музыкантов 26 февраля по масштабу шоу будет идентично июньскому концерту, но по музыкальному наполнению будет существенно от него отличаться