У столиці відкрилася унікальна виставка «Ефект відновлення: від вишиванки до серця» У столиці відкрилася унікальна виставка «Ефект відновлення: від вишиванки до серця»
Город

У столиці відкрилася унікальна виставка «Ефект відновлення: від вишиванки до серця»

Gloss 22 октября, 2015, 12:23
 0

20 жовтня 2015 р. ТРЦ Gulliver відкрилася незвичайна виставка українських вишиванок Марії Зарембської «Ефект відновлення: від вишиванки до серця». Виставку було організовано в рамках спільного проекту міжнародного благодійного фонду «Україно! Я за тебе!» та бренда Perwoll. Ідея організації такого заходу – допомога Марії Іванівні Зарембській, народній майстрині, відновити колекцію її вишитих робіт та майстерню, що постраждали внаслідок пожежі.

1/4
2/4
3/4
4/4

Для цього було відновлено 40 вишитих робіт Марії за підтримки бренда Perwoll. Саме ці вишиванки і побачили перші гості виставки, яка, триватиме протягом 2 місяців з 20 жовтня по 19 грудня 2015 р. Гості виставки оглядали унікальні вишиванки майстрині одна за одною, пересвідчуючись у тому, що українська вишиванка – це не лише елемент національного одягу, але й справжній модний тренд. Роботи Марії демонструють неповторну техніку вишивання: хрестик, напівхрестик, ретязь, штапівку, кривульку, зерновий вивід, низинку, лиштву, або, простіше кажучи, гладь. Більше того, спеціально для виставки було створено каталог з відновленими вишиванками Марії та короткими описами до них, історією життя майстрині та її робіт. Також до каталогу ввійшли світлини українських знаменитостей і їхніх рідних у вишиванках Марії, а саме кінорежисера Олеся Саніна, телеведучої Габріели Масанги, ресторатора Дмитра Борисова, актриси та журналістки Марисі Горобець, голови оргкомітету UFW Ірини Данилевської. Таким чином відомі зірки та бренд Perwoll долучилися до збереження національної культурної спадщини та висловили свою підтримку та шанобливе ставлення до благородної справи Марії Зарембської. Бренд-менеджер «Хенкель Україна» Білошицька Тетяна розказала, як виникла ідея відкриття такої виставки, та зауважила: «Я щиро рада тому, що відновлені роботи Марії Зарембської побачать стільки людей, адже це справжнє чудо – десятиріччя сумлінної праці, видатна майстерність і непересічний талант».

Усі відвідувачі виставки зможуть долучитися до благодійної справи та допомогти Марії Зарембській зібрати кошти на ремонт її майстерні. Найпопулярнішим хештегом захода став #ВідВишиванкиДоСерця, адже гості виставки можуть робити селфі та постити їх у соцмережах, привертаючи таким чином увагу громадськості до проекту. Ведучою на відкритті виставки стала Марися Горобець, а серед гостей були українські знаменитості, яким не байдужа доля національної культурної спадщини та історія Марії Зарембської. Ірина Саніна, дружина відомого кінорежисера Олеся Саніна, щиро подякувала бренду Perwoll за таку добру справу та допомогу майстрині: «Мені неабияк приємно, що такі всесвітньовідомі бренди, як Perwoll, дбають не лише про матеріальні речі, але й про духовні. Благодійна ініціатива компанії «Хенкель Україна» – вагомий внесок у збереження нашої національної культурної спадщини». Подякували за таку чудову можливість долучитися до благородної справи та допомогти зберегти національну спадщину і інші знаменитості, які були на відкритті виставки, а саме Габріела Масанга зі своїм сином Тимофієм і Дмитро Борисов із сім’єю. Теплі слова відвідувачів, шанобливе ставлення та зацікавленість у проекті неабияк розчулили народну майстриню Марію Зарембську, яка щиро дякувала всім присутнім за увагу до її майстерні «Рідна хата», її вишиванок і збереження народної культурної спадщини. Виставка пройшла у затишній гостинній атмосфері, адже кожна з вишиванок ніби віддавала тепло майстрині, одночасно вбираючи в себе щирі посмішки та захоплені погляди відвідувачів.

1/4
2/4
3/4
4/4

Марія Іванівна Зарембська – народна майстриня, член Спілки художників України, яка вишиває уже більше 60 років. На її рахунку вже більше 30 персональних виставок в Україні, Чехії та Франції, а вишиті вироби майстрині представлені в 17 музеях України, Росії та навіть Індії. Її унікальні роботи, а це понад 300 своєрідних вишивок, відомі в усьому світі, хоч вона і не продає свої творіння, ставлячись до них, як до власних дітей. Жінка самостійно створила майстерню «Рідна хата» на вул. Костьольній, де вона безкоштовно показує близько півтисячі своїх робіт та ділиться досвідом з усіма охочими. У майстерні представлені автентичні орнаменти усіх регіонів України, а ще сучасний модельний національний одяг від Марії Зарембської. Все життя присвятила вона мистецтву української вишивки та своєму дітищу «Рідна хата». Та взимку 2014 р. у майстерні сталася пожежа… І хоча більшість робіт вціліла, постраждали як самі вишиванки, так і приміщення. Марія завжди мріяла створити етнографічний музей на базі своєї майстерні, але зараз вона потребує будь-якої допомоги.

  • 20 марта 19:49 В Украине переименуют 5 городов и более 100 сел: полный список новых названий    0
  • 18 марта 15:46 500 гривен штрафа и год без прав: водителей в Украине могут жестко наказать за невиновное нарушение    0
  • 12 февраля 13:10 В Украину вернутся морозы до -15: синоптики предупредили, когда ждать похолодание    0
  • 17:39 Чего ждать от погоды в последний месяц зимы: прогноз на февраль от Укргидрометцентра    0
  • 11 января 17:18 Как изменилась ситуация на рынке недвижимости Украины в 2023 году: предложения и цены    0
  • 09 января 15:38 «Київпастранс» витратить вісім мільйонів гривень на скляні зупинки    0
  • 02 января 14:27 Заработают ли графики отключения света после ракетной атаки: в Yasno дали ответ    0
  • 16:44 В Украину идут 20-градусные морозы: даты и карта погоды    0
  • 27 декабря 15:49 Где в Украине самая дешевая и самая дорогая чашка кофе: индекс Эспрессо Украины 2023    0
  • 13 декабря 13:47 Демограф рассказал, сколько людей будет жить в Украине через 10 лет    0
  • 08 декабря 18:22 От Триполья до наших дней: для детей ВПЛ и военных запустили цикл бесплатных исторических экскурсий от COMINBANK    0
  • 04 декабря 17:36 В киевских кинотеатрах запускают сеансы для людей с нарушениями слуха и зрения    0
  • 01 декабря 13:34 Как получить свои первые водительские права в Украине: инструкция по новым правилам 2023 года    0
  • 28 ноября 15:07 Опубликован рейтинг самых дорогих городов для жизни в Украине    0
  • 09 ноября 15:44 Октябрь этого года стал самым теплым за всю историю наблюдений, но в ноябре погода в Украине изменится    0
  • 09 ноября 09:00 WhiteBIT надасть голоси закритим пам’ятникам Києва    0
  • 07 ноября 16:28 8 вещей, которые каждый водитель должен проверить в автомобиле до наступления зимы    0
  • 31 октября 11:55 Синоптики рассказали, как изменится погода в Украине в первые дни ноября    0
  • 30 октября 14:14 До 100 тысяч гривен: в Украине хотят ввести штрафы за нарушение комендантского часа    0
  • 25 октября 12:23 В Украине внесли изменения в Правила дорожного движения: что нужно знать    0