Ведущая шоу о похудении и модель plus size рассказали о весе, здоровье и любви к себе Ведущая шоу о похудении и модель plus size рассказали о весе, здоровье и любви к себе
Стиль жизни

Ведущая шоу о похудении и модель plus size рассказали о весе, здоровье и любви к себе

Екатерина Доброгорская
Фото: fooyoh.com
15 ноября, 2018, 11:49
 0

Когда в моде была худоба и “героиновый шик” каждая мало мальски худая девушка слышала от знакомых что-то вроде: “Это анорексия, пойди поешь”. Последние годы в моду вошел “бодипозитив” и тоже вызвал волну негодования. Многие стали осуждать полных девушек и советовать им сесть на диету, заняться спортом. Gloss.ua решил разобраться, все ли в жизни зависит от веса, какие могут быть проблемы и как при любой комплекции чувствовать себя гармонично. Для этого мы поговорили с моделью плюс-сайз и ведущей шоу о похудении.

Триша Грищенко, 30 лет

фотограф, участница проекта “Модель XL”

Рост: 175 см

Вес: 90 кг

В детстве я думала, что не такая как остальные. Полная - значит отличаюсь. Дети могут быть жестокими, говорить что думают без разбора. Постоянные оскорбления, унижения, насмешки меня очень ранили. Постоянно обзывали свиньей, жирной, толстой жопой и т.д. За 30 лет у меня комплексов накопилось очень много и все они были связаны с фигурой. В начале школа, потом мама, которая изо дня в день говорила, что мне нужно худеть, потом бывшие мужчины - все как будто сговорились, чтобы опустить мою самооценку ниже некуда.

В начале года я решила вести свой Instagram и сделать фотосессию. Подумала, что из 300 фото может пару штук хотя бы понравится, а круто вышли почти все. В это время проходил кастинг на второй сезон шоу МодельХL. Я без раздумий подала заявку и прошла.

Сказать, что я борюсь со своими комплексами - это неправильно. Просто стала на себя смотреть иначе, понимаю, что все только у меня в голове. Мой муж - первый и самый главный человек в жизни, все время твердит, что я красотка.

Как таковых проблем со здоровьем никогда не ощущала. Да, мне сложно ходить долго на каблуках - жуть как болят ноги и иногда отекают. Спина иногда болит, но это потому, что я работаю в позе “Г” с тяжелым фотоаппаратом на шее, а не из-за проблем со здоровьем.

Бодипозитив - это в первую очередь принятие самого себя в любом весе, это не навязывание кому-то, что ты красивый. Мнение общества остается всего лишь мнением общества. Оно не затрагивает и не оскорбляет бодипозитивного человека.

Выглядеть хорошо - это большая работа для каждого независимо от веса. Спорт должен быть в жизни каждого, хотя бы минимальная зарядка утром, организму это необходимо. Питание - залог хорошего самочувствия, организм должен получать достаточное количество белка, витаминов и углеводов, чтобы полноценно работать. Не скажу, что я питаюсь абсолютно правильно, но стремлюсь к этому. Плюс сайз модели намного больше нужно следить за собой, чем худой, уверена в этом.

Отдельный пункт - это выбор одежды. Для плюс сайз девушки очень важно находить и выбирать такую, чтобы она скрывала недостатки и подчеркивала достоинства.

Я считаю, что худая девушка - это сложившийся образ, стереотип идеала, к которому привык социум. А вот полных девушек часто считают пропагандой нездорового образа жизни, пропагандой жира и фастфуда. У нас в стране еще мало кто понимает, что такое бодипозитив и стереотип 90-60-90 настолько въелся в головы, что разрушить его непросто.

Для меня вдохновитель бодипозитива - это Латисия Томас, которая стала моделью после того, как поправилась на 30 кг. Она была фитоняша, очень много работала в спортзале и ей все время что-то не нравилось в себе. После набора веса стала довольна фигурой, полюбила себя и почувствовала счастье. Вот это я считаю очень ярким примером бодипозитива, она меня очень мотивирует.


Мирослава Ульянина

ведущая и консультант по питанию проекта “Зважені та щасливі” на СТБ

Рост: 171 см

Вес: 50 кг

Зараз моя вага – 50 кг, але ще рік тому: коли я ставала на ваги, вони показували 38. Так, 38 кг. Це була моя критично низька вага, про яку я згадую – і мурашки по шкірі. Стирчали кістки, висів одяг, навіть виглядала я старше (відсутність мінімального жирового прошарку додає віку). Але це не були проблеми зі здоров'ям. Таким чином я «загралася» у здоровий спосіб життя. Оскільки давно займаюся healthy-консультаціями, а 90% моїх клієнтів хочуть схуднути, я постійно фокусувалася на їхніх проблемах, давала їм поради – і ці ж поради застосовувала і щодо себе. Худнули вони – і худла я. Дякуючи тому, що я займалася спортом і правильно харчувалася, то навіть у такій критично низькій вазі мій організм ще мав достатньо ресурсів для повноцінного функціонування. Тому у мене були ідеальні показники крові, багато енергії та сил. Я почувалася легко і класно. З одного боку, я об'єктивно розуміла, що вага уже надто низька – а отже, час зупинитися і припинити це «загравання», час набрати вагу і повернутися до своєї оптимальної. З іншого боку, хороші показники аналізів наче зупиняли: «ну все ж в організмі гаразд, отже, можна іще почекати».

Поштовхом нарешті зайнятися собою стали батьки і … коментарі в соцмережах. Коли уже і друзі, і незнайомі люди почали бити на сполох і коментувати, що це неестетично, некрасиво, хворобливо і не за горами анорексія, - я зупинилася і взялася за себе. Додатковою мотивацією став проект «Зважені та щасливі» на СТБ. Продюсери проекту сказали: «Хочемо, аби ти була ведучою. Але маєш повернутися до своєї нормальної ваги». І я повернулася: з 38 кг – до 50.

Будь-які крайнощі – це зло. Повинна бути золота середина. У суспільстві постійно підіймається тема зайвої ваги, всі вже знають як схуднути, а от як набрати? Усі мовчать. І я це відчула на собі. Тоді я зрозуміла: в Україні є багато дівчат, яким треба моя допомога, які теж хочуть набрати вагу – і не можуть. І тепер серед моїх клієнтів багато тих, кому я допомагаю саме набрати вагу. І зробити це за допомогою здорового, правильного, збалансованого харчування, та відповідних фізичних навантажень. Коли я працювала над собою (до речі, і досі цим займаюся), я повністю змінила свій тренувальний комплекс, зробила акцент на силові навантаження, які дають ріст м'язовій тканині, натомість зменшила кількість кардіо-навантажень. Крім цього, змінила харчування: збільшила добову калорійність, переглянула відсоткове співвідношення білків/жирів/вуглеводів у своєму меню - і скоригувала їх так, аби їхня кількість була достатньою для росту м'язів.

Бо доволі просто набрати вагу нездоровими методами: можна кілька тижнів поїсти вироби з білого борошна, «сісти» на цукерки, тістечка та інші солодощі, в складі яких цукор і жир, - і вага набереться швидко! Тільки разом із кілограмами прийдуть проблеми зі шкірою, шлунково-кишковим трактом, серцево-судинною системою. «Полетить» увесь організм. Я проти цього, звісно. Я, все ж таки, символ здоров'я і healthy мотиватор, для мене дуже важливо показати, що харчуючись правильно можна і набрати вагу, і схуднути, залежно від того, які у вас завдання.

Головне пам’ятати: важлива не вага, а любов до себе. Якщо зараз ти не у захваті від своєї форми і хочеш щось змінити – працюй над цим, рухайся у цьому напрямку, дізнавайся, консультуйся, звертайся до експертів. Немає нічого такого, що не можна змінити.

Із бодіпозитивом дуже тонка межа. З одного боку, це добре, що дівчата із зайвою вагою не комплексують і не ховаються. З іншого боку, це не повинно перетворюватись у безвідповідальну тенденцію: “Щож, раз зараз у тренді пухке тіло, мені, будь ласка, три тістечка з кремом і 5 ложок цукру в чай, і не потрібні мені ці ваші суперфуди, мене і так мають всі любити”.

Особливо обережно треба будь-яку інформацію подавати маленьким дівчаткам, школяркам, у яких ще нестійка психіка. Дуже легко можна посіяти в їхніх головах розлад харчової поведінки, бо небезпечні обидві крайнощі: як бажання схудити, так і бажання стати plus size.

Стежити за собою, харчуватися збалансовано і якісно, давати організму регулярні фізичні навантаження - це важливо у будь-якій вазі. Це – запорука здоров’я.

Є об'єктивні фактори - це показники здоров'я. Наприклад, дуже худій дівчині потрібно набрати вагу, перед тим, як вагітніти. У неї має бути достатній відсоток жирової тканини, аби організм міг виносити майбутню дитину. Із зайвою вагою жінки також досить часто не можуть завагітніти, бо внаслідок ожиріння страждає їхня гормональна система. Здоров’я – це коли усі системи організму працюють, як годинник.

І пам’ятайте: неідеальність часто приваблює. Якби ми всі були з однаковими параметрами 90-60-90, однаковим зростом, кольором волосся, очей, шкіри - це було б суспільство клонів. На щастя, усі ми різні. І хтось нам подобається за свій ніс з горбочком, хтось – за неслухняне руде волосся, хтось – за пухкі щічки, а хтось – за виразні вилиці. Треба приймати себе і вчитися будь-яку свою рису зовнішності чи характеру подавати як виграшну. Любіть себе – і вас будуть любити інші.

Теги: социум