Надо ли женщинам 8 марта? Мнения известных украинских мужчин Надо ли женщинам 8 марта? Мнения известных украинских мужчин
Стиль жизни

Надо ли женщинам 8 марта? Мнения известных украинских мужчин

Карина Кищак 06 марта, 2019, 17:00
 0

Пока одна часть девушек публикует фото подарков от мужа на 8 марта с подписью “Спасибо, родной”, вторая - считает чуть ли не личным оскорблением любые поздравления с этим сексистким, советским праздником. Стало интересно, как к этому дню “подорожания тюльпанов в три раза” относятся современные украинские мужчины. У нас, к слову, в подборке очень..очень разные мнения и очень интересные респонденты!

Артем Чапай, письменник

8 березня - саме в Україні дуже потрібне, бо у нас досі повний патріархат у головах людей обох статей. Але потрібне воно саме як день боротьби, боротьби за справжню рівність. А всі оці тюльпанчики-цукерочки - вихолощення, пародія на справжнє значення цього дня.

Паралельно мушу нагадати, що день цей не "радянське свято", якраз в СРСР його вихолостили, на жаль. Почалося воно зі страйку в США, а зараз визнане на рівні ООН.

Потрібно відзначати цей день, але не у вигляді гидотної обязаловки з уп'ятеро дорожчими цього дня тюльпанами - а в його справжньому значенні: як нагадування про нерівність, як боротьбу з патріархатом як у головах, так і у фактичній реальності.

MELOVIN, музыкант

Мне нравится праздник 8 марта тем, что в этот день все женщины чувствуют себя особенными. Ждут поздравлений, да и вообще, этот день схож по настроению на день рождения: подарки, цветы, сюрпризы. А хорошо ли это? Ведь каждый день мы должны помнить о тех самых женщинах, которые дают нам вдохновение, гордость, чувство силы внутри и опору! Я хочу, чтобы женщины и девушки всегда чувствовали себя прекрасно, не только один день в году! Дарить подарки, говорить, что любите, и окружать вниманием и заботой любимых дам нужно каждый день.

Я люблю этот день за традиции нашей семьи: в доме всегда пахнет цветами и царит атмосфера любви. Мой папа очень рано утром едет и покупает цветы для мамы. Был период, когда я еще жил в Одессе, и мы с папой покупали цветы еще и нашим соседкам, с которыми мы дружим, и утром 8 марта ходили к ним в гости.

Ігор Зарудко, креативний директор у Видавництво Vivat

Я розділяю теорію постійної любові до жінки і захисту прав кожної людини. Думаю, виділяючи права жінки раз на рік, ми нівелюємо щоденне відстоювання прав на різних рівнях. 8 березня зараз - це радше привід подарувати колегам по роботі умовний пряник і тюльпан, ніж фундаментальний сенс самої дати.

Особисто я не бачу великого сенсу 8 березня таким, яким воно є зараз у свідомості українців. Я б радше підтримав указ, за яким би ми всі в один момент стали рівними. Дико, чесно кажучи, сьогодні забороняти жінці мати якусь професію, працювати на важкому виробництві, під землею тощо. Думаю велика місія громадянського суспільства, пересічних громадян зрозуміти що чоловік та жінка відрізняються виключно за статевими ознаками і нічим більше. І приділяти увагу Дню матері, доньки й так далі. Зрештою 8 березня можна розглядати як і день закоханих - космічний маркетинг.

Підсумовуючи, скажу мабуть одне - кожен з нас у праві святкувати цей день, або не святкувати. Але моя особиста думка - таким, яким він є зараз - він непотрібен.

Григорий Решетник, ведущий телеканала СТБ

Моя самая теплая история, связанная с этим праздником – предложение руки и сердца моей любимой Кристине в 2010-м году. Был праздничный уикенд, я заранее подготовился: купил кольцо, букет цветов и, как каждый мужчина, проговаривал текст предложения. Переживал, редактировал, записывал, но в итоге все прошло хорошо, поэтому у меня переход с 7 на 8 марта также ассоциируется с чистой любовью и новой страницей наших отношений. Она сказала «да» и мы сразу начали готовиться к свадьбе, которая состоялась через полгода.

Я очень люблю этот праздник, потому что это публичное напоминание всем мужчинам о том, что нужно ценить и любить их родных девушек. Я мечтаю о том, чтоб 8 Марта было каждый день и это слово было нарицательным. Самое главное в этот день не подарки и цветы, а уделить внимание и время, поэтому планируйте сюрпризы, отправляйтесь в путешествия, катайтесь на лошадях, летайте на воздушном шаре, закажите ужин в ресторане, побудьте вдвоем, даже если у вас много детей. Не забудьте поздравить своих мам, бабушек, сестер – для них это также будет очень радостное событие, потому что в любом возрасте девушки ждут внимания.

Антон Пшеничний, журналіст 1+1

Моє ставлення до 8 березня з часом дуже змінювалось. Думаю, як і у багатьох людей мого віку. В ранньому дитинстві (дитячий садок, молодші класи) - це свято найголовніших жінок в житті будь-якої дитини 3-8 років. Тобто мами, бабусі, можливо старшої сестри. В цьому віці ти не розумієш суть цього свята, але завжди, за вказівкою вихователя чи вчителя, робиш святкову аплікацію або ж власноруч малюєш листівку. Тим самим до сліз розчулюєш бабусю і викликаєш гордість у мами. І оскільки таке бачення свята закладають у свідомість ще маленької та несформованої дитини - ця частина його розуміння залишається на все життя. Трохи пізніше 8 березня перетворюється на свято не лише рідних дівчат і жінок, а й просто близьких - однокласниць, подруг. Листівки вже не малюють, несолідно ж, а купують. Що старшими стають хлопці, то більш адресними стають вітання. А в 9, 10, 11 класах не соромно і пісню написати, а потім під гітару, під час уроків, заспівати її в усіх класах, де викладають жінки-вчителі. Така собі вітальна хода.

Сьогодні свято 8 березня для мене - дата, що поступово вмирає. Чи потрібен певний день, щоб зробити приємність людині, яка подобається? Звісно ж ні. Сюрпризи мають бути незалежними від дати на календарі. Звісно багато жінок - матусі, бабусі все ще чекають в цей день особливих вітань. Нічого не поробиш - покоління. Та й більшість чоловіків готують на цей день "важку артилерію" - кафе або ресторан, квіти та листівки, подарунки. Але я б хотів, що б з часом ця "важка артилерія" перетворилась на більш звичні для наших жінок речі. Я думаю, що це було б правильно. Наші дівчата того варті.

Антон Гульченко, рroject Manager StarLight Digital Sales, тревел-блогер

Пару лет назад мы готовились на работе к 8 марта чуть ли не за несколько недель. Покупали подарки, снимали видео про наших коллег. Не скажу что получал огромное удовольствие от этого, но девушки были в восторге. Что плохого в том, чтобы кого-то сделать счастливым и поднять настроение?

У меня есть бабушка, мама и три сестры. Их я буду поздравлять, потому что с детства у нас так в семье было заведено. Давайте будем честны, не так уж часто наши мужчины дарят подарки без повода. Не стоит отменять еще и 8 марта. Иногда мне кажется, что у нас скоро и вовсе будет считаться дурным тоном отмечать этот праздник - парни будут втихаря покупать тюльпаны, а девушки всем видом показывать, что им это не надо, но на самом деле мы то все знаем... А вообще считаю, что подарки можно дарить с поводом и без, к празднику или просто так. Делать сюрпризы - это ведь так круто!

Теги: социум , 8 марта , мнение