20 сучасних українських письменників, яких варто прочитати 20 сучасних українських письменників, яких варто прочитати
Стиль жизни

20 сучасних українських письменників, яких варто прочитати

Татьяна Турчаникова 04 февраля, 2021, 15:13
 0

Сучасна українська література - рефлексія часу, у якому ми, українці, живемо. Тож, книголюби, чому б не ознайомитися з творчістю письменників сьогодення? 20 авторів, яких варто читати, за версією Gloss.ua.

Софія Андрухович

Рекомендуємо підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

Перекладачка, публіцистка, письменниця і навіть психологиня, судячи з того, як вона розбирається у тонкощах людської душі. Володарка премій Східного партнерства Visegrad Eastern Partnership Literary Award за бестселер "Фелікс Австрія" - роман переведено і видано у Франції, Австрії, Чехії та інших країнах Європи, "Книга року BBC". Про Софію не треба довго говорити, її треба читати.

Що прочитати: "Фелікс Австрія", "Сьомга", "Амадока".

Таіс Золотковська 

Ця авторка пише книги і для дорослих, і для дітей. Якщо оберете книгу для дорослих, то будьте готові рпоміркувати про пошуки того самого, власного для кожної людини, "Я", чому не можна давити свій внутрішній голос, як віднайти і створити свій світ заново. Актуально у 2021-му році.

Що прочитати: "Лінія зусилля", "ФарФор", "МарМур", "Мисс Утка".

Іван Байдак

Творчість письменника поєднує складний психологізмом, оригінальний стиль, жанрова та стилістична різноманітність. Психологія вчинків, мотивація дій та які будуть наслідки - ось, що цікавить автора. Іван наче прагне увійти в людську підсвідомість і описати те, чому людина поступила так чи інакше. 

Що прочитати: "Лично я, лично тебе", "Ролевые игры", "Псевдоним", "Тени наших свиданий", "Люди погоды".

Любко Дереш

Творчість Дереша змушує людину думати, усвідомлювати себе і світ, себе в ньому. Тож якщо не збираєтеся думати і думати багато, то не варто книгу у руки. Але якщо все взяли, то навряд чи полишите. Його твори  - суперечливі, хтось у захват, хтось говорить про "падіння морально-етичних цінностей". Складіть власну думку. 

Що прочитати: "Миротворець", "Остання любов Асури Махараджа", "Пісні про любов та вічність".

Артем Чех

Журналіст та письменник, творчість якого крики описують так: "Для книг Артема Чеха характерний "джентльменський набір" молодіжної прози: фізіологічні одкровення, нецензурна лексика, вуличний сленг...", але при цьому "є щось абсолютно своє, якась гірка нота, чи що, яка звучить то голосніше, то глухо, але завжди є".

Що прочитати: "Этого вы не найдете в Яндексе", "Киня", "Анатомический атлас. Трудно быть лягушкой", "Пластик".

Павло Коробчук

Поет, музикант, журналіст, барабанщик. Його твори перекладалися на англійську, німецьку, польську, литовську, білоруську та російську мови. "Не фотограф, але й не художник. Він радше колажист, пазлолог, душолюб"... - дещо, що варто знати, перш ніж відкрити книгу Павла.

Що прочитати: "Ключевые клапаны", "Море для шульги", "Священная книга рассказов", "Приветствие жизни".

Сергій Мартинюк

Дебютний роман лідера гурту "Фіолет" - "Капітан Смуток" - розповідає про двох друзів, що мандрують Україною. Призма магії дитинства накладається на колорит 90-их, з їх дефіцитом, бандитизмом, навіть розпустою. Потім була збірка віршів "Реп'яхи" і новий твір.

Що прочитати: "Капітан Смуток", "Реп'яхи".

Мирослав Лаюк

Поет, прозіїк, телеведучий, вчений, викладач. У 2018 Мирослав Лаюк поповнив список 30 under 30 від видання KyivPost, як один з 30 українців, які мають чим похвалитися у найрізномінтніших сферах діяльності. Роман "Баборня" Мирослава увійшов до короткого списку "Книги року ВВС". Особистість, за якою варто стежити наступні 20 років, так визначив Мирослава відомий глянець.

Що прочитати: "Баборня", "Світ не створений", "Залізна вода".

Макс Кидрук

Мандрівник-письменник. Після тривалої подорожі по Мексиці написав "Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії", яка в 2009 отримала II премію на конкурсі "Коронація слова". Що далі? Інші мандрівки, книги та проекти. 

Що прочитати: "Не оглядывайся", "Жестокое небо", "Твердыня", "Загляни в мои сны", "Где нет Бога".

Олександр Михед

Особистість, що ставить за мету створити цілісне бачення сучасної масової культури: література - кінематограф - мистецтво. Автор дослідження історії реаліті-шоу і впливу реального телебачення на стрим-трансляції Майдану. Відомий як гід центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre.

Що почитати: "Понтиїзм", "Астра", "Мороки", "АмнезіЯ".

Любовь Якимчук

Поетеса, колумністка, сценаристка. Якимчук також перформер у музично-поетичному дуеті з українським  контрабасистом Марком Токарем. Її вірші перекладені на багато мов, англійську, німецьку, шведську, французьку. 

Що почитати: "Ніч 10-го року", "Абрикоси Донбасу", "Жінка, дим і небезпечні предмети".

Марк Лівін

Марк працював у сферах маркетингу та реклами, телебачення та СМІ, є співведучим подкаска про психологію. Лівін написав кілька успішних художніх і нон-фікшн книг. Лауреат літературних конкурсів "Смолоскип" і "Коронація слова".

Що почитати: "Життя та інша хімія", "Бабине літо", "Рікі та дороги".

Артем Чапай

Письменник, перекладач, репортер і мандрівник. Чотири книги Чапая потрапляли до топ-5 конкурсу "Книга року BBC". Написав книгу про чоловічий декрет: "приємні історії, наповнені легким гумором, філософією молодого батька, дитячими приємностями, простими радостями та чоловічим підходом до виховання".

Що почитати: "Авантюра", "Понаїхали", "Тато в декреті".

Надійка Гербіш

Письменниця здобула популярність після видання книжок "Теплі історії до кави" та "Теплі історії до шоколаду". Що ще? Перше місце в "Топ-20" мережі книгарень "Є", нагорода 2012 European Christian Book of the Year. Наразі Надія вікладає у коледжі, є головною редакторкою україномовних проектів видавництва.

Що почитати: "Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція", "15 дієвідмін радості", "Мандрівки з Чарівним Атласом: Гринвіч", "Пуанти для Анни".

Ольга Горова

Ця письменниця пише романи, які буяють пікантними подробицями і закрученими сюжетом. Перші книги з'явилися в біографії письменниці в середині 2000-х, однією з них став твір "Інтуїція", написаний в стилі сучасного любовного роману. Щоб привернути увагу якомога більшої кількості читачів, спочатку жінка самостійно розміщувала твори на популярних порталах. 

Що почитати: "Котировка страсти", "Кольца Мирты", "Клеймо на душе".

Анна Санден

Анна - успішна бізнесвумен і просто людина, що дозволяє собі розкіш просто жити, мріяти, зустрічатися з друзями, писати те, що подобається; робити те, що вважає важливим, наприклад, благодійність. А ще вона пробує себе в нових ролях - наприклад, ведучою програми.

Що почитати: "Родные чужие люди".

Ес Соя

"Эхо тысячи вокзалов", знайомі рядки? Творчість Сої перекликується з Бротіганом, у ній звучать мотиви бітників. Вічні мандри, любов, розчарування, розлука, а потім знову любов, така ось круговерть життя. Соя народився у Одесі, пише російською, дає квартирники і змушує битися серця дівчаток частіше.

Що почитати: "Цветы их ничего", "more", "бери".

І трохи класики:

Ірена Карпа

Письменниця і музикантка та навіть ведуча і актриса і багато хто ще, Ірена - різнопланова особистість. Можливо, саме тому її книги так люблять читати, великий досвід у житті дозволяє письменниці бачити звичайний світ ширше. 

Що почитати: "Волонтеры. Мобілізація добра", "День усіх білок", "Добрі новини з Аральського моря", "Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете".

Сергій Жадан

Автор, якого не треба представляти. Книги Жадана – це портрет українців: не зафотошоплений, брудний, чесний та до непристойності відвертий. Його мова нерідко "заправлена" гострим слівцем, але хто заперечить, що такою і є українська мова сучасності.

Що прочитати: "Месопотамія", "Ворошиловоград", "Anarchy in the UKR", "Життя Марії", "Вогнепальні й ножові", "Ефіопія".

Юрій Андрухович

Автор карнавальної прози, Андрухович чи не найкращий приклад постмодернізму в українській літературі. Стиль письменника навряд чи сплутаєш з чиїмось ще. Паранормальність, інтертекстуальність, несподіванки на кожному кроці - і все це українською. Вічний мандрівник Андрухович показує читачам нові світи, варто зазирнути.

Що прочитати: "Перверзія", "Лексикон інтимних міст", "Таємниця. Найпотаємніше життя", "Листи в Україну. Вибране".

Теги: украинская литература , литература , украинские писатели , что почитать