alyona alyona: первое интервью с самой нашумевшей рэпершей Украины alyona alyona: первое интервью с самой нашумевшей рэпершей Украины
Музыка и кино

alyona alyona: первое интервью с самой нашумевшей рэпершей Украины

Богдан Семенченко 22 ноября, 2018, 17:52
 0

Её история началась стремительно. В середине октября никому неизвестная рэп-исполнительница alyona alyona выпустила клип на песню «Рибки». О смысле этой песни нельзя было сказать однозначно, как и оценить необычное видео. На своей странице в Instagram она рассказала, что она - воспитательница в детском саду села Барышевка, а музыка её хобби.

Эту историю подхватили многие украинские и даже зарубежные медиа. Вирусное видео за месяц набрало почти миллион просмотров - это беспрецендентные масштабы для артиста, который не располагает большим бюджетом. Даже «Грибы» в свое время начинали скромнее.

После первого клипа вышла его альтернативная версия. После - ещё одна песня с клипом. Сейчас Алёне Савраненко, а именно так зовут рэп-исполнительницу, пророчат большое будущее. Свой кредит доверия выдает и Gloss.ua. Мы пообщались с артисткой в текстовом формате.

Ответы нашей героини публикуются без стилистических изменений.

Розкажи про своє дитинство. Де ти виросла?

На Кіровоградщині. Років 10 жила в смт Капітанівка. Це звичайна сільська місцевість, де всі одне одного знають і звичай казати «Здрасьтє» до всіх без виключення, незалежно від того, знайомий ти з людиною чи ні, житиме довічно. Заочно всі одне одного знають, через родичів, колег, знайомих, товаришів. Прямо з родоводом та біографією. Це той-то, родич того-то, що тоді-то працював отам-то, що ще його дід мав оте-то там-то й там-то. Мінімум висоток, (5 поверхів максимум), звичайні будиночки, річки, поля, грунтові або бруківочні дороги. Ми будували домівки на деревах, сиділи цілими днями у воді, стрибали в ризинки та скакалки. А ще в мене була колекція татових касет і магнітофон з великими колонками. Залишаючись наодинці, я вмикала, наприклад, касету Скорпіонс, брала мамин «дезік» (баночка парфумованого спрею) і влаштовувала концерт. Все в кращих традиціях початку 90-х.

Потім декілька років ми жили в м. Новомиргород, також на Кіровоградщині. Там з однокласниками ставили концерти на тематичні шкільні свята та вечори, я переписувала тексти популярних російських пісень, перероблюючи їх відповідно до теми свята на українській мові. Там же я вперше зачитала свій реп про те, що з однієї сторони не хочеться слухати вчителів, а з іншої – вчителі дають нам найцінніше – знання.

В 14 років переїхала на Київщину.

Коли і як в тебе з’явилося захоплення хіп-хоп музикою?

Років в 11-12. Випадково потрапили касети в руки. На Кіровоградщині й так тяжко було щось дістати, вся мода та тренди доходили до нас в останню чергу, центральна Україна, що тут сказати. Але я просила тата щоразу, як він їхав у відрядження, привезти мені касету з репом. То була рідкість. Але то було моє дитяче щастя. Я швидко перелаштувалася з написання текстів пісень чи віршів на обписування зошитів та блокнотів текстами. Вся молодь слухала тоді КІШ та електронну музику. А я реп. Однодумців було пара чоловік, які слухали Емінема виключно.

В який момент ти зрозуміла, що хочеш робити щось своє? Ти якось тренувала свій флоу, записувала демо?

Тоді, в дитинстві і зрозуміла. Особливих цілей не було. Мені просто подобалося це робити і я завжди шукала однодумців. На київщині я знайшла таких же дівчат як я, писала тексти і їм. Ми навіть виступали кілька разів. Обертаюсь назад і розумію, як це було печально :) Таким чином я вдосконалювала свої навички. Демо я не писала. Про студії в столиці дізналася згодом. А як вступила до вузу, то познайомилася з парою хлопців, які також читали реп, і в них на мікрофон-паличку писала свої перші треки. Потім писалася в столиці. Так я тренувалася і шукала себе, свій звук.

Чому ти назвала себе саме так, alyona alyona?

Тому що це весело. Просто. Тому що мій знак зодіаку «близнюки». Тому що всередині людини завжди є боротьба протиріч, чорне і біле, у всьому завжди має бути баланс.

Розкажи про свою співпрацю із MamaRika. Ти написала їй доволі хітову пісню… (alyona alyona працювала над піснею ХХДД)

Пісню? Ні, я лише співавтор. Там є мої рядки. Мені просто подобається Настя, її голос, її вайб. Чому б не поспівпрацювати? Якщо її надихне мій текст чи його частина – завжди будь ласка!

В тебе є команда? Продюсер, менеджер, кліпмейкер, власний бітмейкер? Зазвичай такі великі обсяги роботи важко зробити самому.

Я завжди шукала однодумців, прямо пунктик такий у мене був. А зараз в мене є чудова команда друзів, яких я безмежно люблю і щиро вдячна їм за те, що вони повірили в мене і побачили в мені те, що не бачила більшість знайомих.

Хто працював над музикою до треку рибки «Рибки»? Ти впливала на створення біта?

Абсолютно ні. Як і більшість виконавців-початківців з фінансовими проблемами, я просто шукала біти в інтернеті за найвигіднішими пропозиціями особисто для себе.

Розкажи детальніше про трек «Рибки», про що він? Як ти його написала?

Все починалося з написання треку про домашніх тварин. В мене на той час був акваріум прямо над робочим місцем. Але в ході написання куплетів мені захотілося використати щось типу алегорії. Про те, як часто нас, бажаючих самовиражатися так як нам цього хочеться, в таких невеликих містах суспільство не приймає. При чому кожен бажає підійти і кинути свій камінь в нашу сторону. Це стосується різних людей, навіть дівчат, які просто гарно виглядають. Маю подруг, які приходили і плакали на моєму плечі через те, що через природну красу чоловіки бачать в них лише сексуальний об’єкт, хоча вони мають великий та цікавий внутрішній світ. Є подруги, які познімали пірсінг з тіла через цькування. А є ті, хто на перекір всьому, продовжують виглядати так, як їм цього хочеться попри всі «норми та правила». Суміш цього всього і лягла за основу тексту. Ми пережили найгірше, ми вибудували невидимий скляний бар’єр і можемо просто бути собою навіть у своєму смт.

А що там із альтернативною версією кліпу, яку ви стилізували під інтерв’ю у дитячій передачі? Вийшло дуже якісно :) Як з’явилася така ідея, як ви її втілили, хто допомагав?

Дякую! Ідейником кліпу став Ян Болотов, ізраїльтянин з українським корінням. Він дуже цікава та незвичайна людина. В нього є чому повчитися. Мене з ним познайомили друзі і вони не прогадали. Цікавий та веселий кліп вийшов, правда?

Коли ти зрозуміла, що стаєш популярною? Як відреагували батьки, колеги?

Не розумію цього досі. Я є я, я ходжу на роботу, продовжую жити своїм життям і творити в звичному для себе режимі. Загалом реакція двояка – комусь сподобалося, хтось проігнорував, хтось висловив негатив. Колеги мене підтримують, за що їм дуже вдячна! Батьки взагалі зі мною ще з початку творчого шляху, хай і без 100% розуміння такого жанру музики, але й без осуду, що дуже важливо. За це їм низький уклін.

Вже зараз ти можеш зробити концерт у Києві, мені здається, що люди прийдуть. Ти плануєш робити концерти найближчим часом?

Життя покаже. Треба ж на айфон собі якось начитати.

Коли вийдуть нові треки?

Скоро ще один кліп має бути в ютубі. Хотілось би зробити повноцінний альбом. (На початку листопада у виконавиці вийшов кліп на пісню «Голови»)

Ти слухаєш сучасну українську музику? Що подобається, що надихає?

Слухаю. Найбільше Джамалу, певно. Ще подобається АДАМ, Аліна Паш, Мама Ріка роботи з Мастєрської, вболіваю за український реп. Натхнення я черпаю не з музики.

Слідкуєш за реп-батлами? Що думаєш про них?

Колись щось дивилася. Певно років 5 тому прям слідкувала. А зара можу щось топове подивитися, але без ентузіазму. Все воно перетворилося на болото з фекалій особистісних, мене таке не цікавить.

Хто зараз найкращий репер у світі? Чому?

Я не аналізую ринок настільки, щоб давати комусь першість. На даний момент є круті виконавці, чиї треки просто неможливо випхати зі свого плейлисту. І я не можу сказати, чий трек суперовіший чи на чий виступ я б побігла з писком. (На Емінема побігла б, бо то родом з дитинства! Хіхіхі)

А тепер бліц. Обери того або ту, хто більше подобається. Kanye West або Jay Z?

Ні той, ні той. Є треки обох, які я слухаю. Але не фанат.

Eminem або Machine Gun Kelly?

Емінем.

Cardi B або Nicky Minaj?

Нікі.

Святослав Вакарчук або Олег Скрипка?

Скрипка як особистість, Вакарчук як виконавець.

Теги: музыка , интервью