Гірськолижний курорт Годердзі у Грузії: як доїхати, чого очікувати і скільки це коштує Гірськолижний курорт Годердзі у Грузії: як доїхати, чого очікувати і скільки це коштує
Туризм

Гірськолижний курорт Годердзі у Грузії: як доїхати, чого очікувати і скільки це коштує

Оля Яксун 15 февраля, 2016, 10:30
 0

В Україні немає справді великих гір, а Європа стала не всім по кишені. Вихід є, і це Грузія. А точніше, новий курорт Годерзі, що знаходиться в 100 км від Батумі. Тому пакуйте валізи і вперед. Як доїхати, чого очікувати і скільки це взагалі коштує - читайте в нашому матеріалі

Годердзі - курорт, який у грудні 2015 року відкрили в Грузії. Знаходиться в унікальній кліматичній зоні гірської Аджарії на висоті 1700 - 2390 м. Через близкість до моря він уже одержав звання “самого засніженого гірськолижного курорту в Грузії”. І дійсно: це єдине місце, де в грудні снігу було - хоч з головою заривайся. Протяжність трас складає 13 кілометрів (і повірте, там є де катати), а перепад висот - близько 690 м

Дорога

Прямої дороги з Тбілісі або Кутаїсі немає. Але є туроператори (наприклад, Генацвале тур), які з радістю зустрінуть вас в аеропорті й відвезуть прямісінько на курорт. Якщо ж закортіло такого собі екстриму - сміливо вирушайте в Батумі. Від автовокзалу Батумі щоранку о восьмій годині відправляється маршрутка до районного центру Хуло і коштує 5 ларі. Покриття дороги нормальне, місцями трапляються ями, але все ж терпимо. Будьте готові до того, що весь час водій підбирає пасажирів, тож дорога займає близько трьох годин.

По приїзді в Хуло вам потрібно швиденько пересісти на маршрутку, яка прямує безпосередньо до курорту. Якщо не встигли цього зробити (тому що водій ні на кого не чекає і відправляється один-два рази на день), не засмучуйтесь, а прямуйте до туристичного інформаційного центру - в реалі виглядає як скляний кіоск - в якому можна трохи зігрітися, набрати різних листівок і домовитись про трансфер, 7 ларі з людини. Отже, якщо всі зручно вмостилися, можна вирушати. Після Хуло асфальт закінчується зовсім і на відрізку близько 20 км шляху швидкість визначається тим, наскільки водій шкодує свою машину. Дорога займає приблизно дві години, залежно від засніженості.




1 грузинський ларі (GEL)
дорівнює 10.44 гривням (UAH)
1 гривня (UAH)

складає 0.10 грузинських ларі (GEL)

Інфраструктура

Вибір житла наразі не такий різноманітний як, наприклад, в Буковелі чи Гудаурі: ви не побачите тут спа, кінотеатрів, ресторанних комплексів і навіть скірум. Якщо для вас має значення виключно можливість круто покататись, то нижче наведені чотири варіанти житла на курорті та поблизу.

1. Шале Годердзі - дерев'яні котеджі, які знаходяться безпосередгбо біля початку канатної дороги. Є дво- і чотиримісні номери вартістю 100 і 150 ларі відповідно, загальна зона відпочинку з каміном та обладна кухня (втім, продуктами варто запастися ще в Батумі, адже на території шале працює лише один маленький магазин–кав’ярня, в якому можна купити каву, чай, глінтвейн, снікерс, хот-дог та ще якісь дрібниці).

2. Готель - знаходиться в 300 метрах від початку канатної дороги. Двомісний номер із зручностями коштує 80 ларі (зі зручностями на поверсі - 60 ларі), а чотиримісний номер зі зручностями та двоповерховими ліжками коштує 120 ларі (зі зручностями на поверсі 100 ларі). На першому поверсі готелю працює ресторан, поки що один на весь курорт. Сніданок вам обійдеться в 5 ларі, обід - 10 ларі, вечеря - в 10-15 ларі. В ресторані можна спробувати домашнє вино і чачу.

3. Перевал Годердзі - перший готель на курорті, реконструйований зі старої метеостанції. Спуск до витягів на лижах і повернення в готель з гори на лижах. У зимовий період доїхати до готелю на машині неможливо, трансфер може довести вас тільки до початку канатних доріг, далі потрібно скористатися послугами снігохода, ратрака (приблизна вартість послуги 100-250 ларі) або пішки. Місце в загальному номері коштує 20 ларі з людини, стандартний двомісний номер - 60 ларі, двокімнатний делюкс - 100 ларі, стандартний чотирьохмісний - 100 ларі.

4. Ґестхауси - тут поки що зовсім незрозуміло, яким чином шукати охочих надати вам нічліг. Наразі відомо, що найближчий ґестхаус знаходиться на відстані 2,5 км від початку канатної дороги. Проживання коштуватиме 40 ларі - це з харчуванням, але трансфер безпосередньо до підйомника - за окрему плату (~5 ларі).

Каталка

Тепер про найголовніше. Сподіваюсь, що всі напарафінили свої лижі або дошки і вже готові до неймовірної каталки. Можу порадити зробити це у вашому улюбленому сервісі, мій - це Svoboda, тому що в Годердзі і навіть у Батумі про скісервіс і не чули. На курорті є невеличкий прокат, година якого коштує 5 ларі, цілий день - 25 ларі, незалежно від того, санки ви берете, лижі чи борд. Ціни на скіпаси радують: один підйом обійдеться в 5 ларі, три - 12 ларі, а цілий день - 20 ларі. Гадаю, що вибір очевидний ;)

Поки що в Годердзі побудовано дві черги: гондольного типу - восьмимісні кабінки, та шестимісний крісельний підйомник закритого типу.

Траса першої черги вражає своїми розмірами, широка, різноманітної складності. Є пологі схили, де швидкість втрачаєш до нуля, є "чорнї" відрізки та величезні простори для фрірайду. Шалене задоволення отримуєш, сходячи з траси на пухляк, є потенціал для беккантрі, але думаю, що без провідника це робити не варто.

Траса другої черги також відмінної якості, а якщо з’їхати з неї, то відкриваються величезні поля нерозкатаної цілини!

Було багато розмов про те, що сніг у гірській Аджарії мокрий і для каталки не годиться. На щастя, це виявилося неправдою, сніг у середині грудня в Годердзі просто відмінний, принаймні, в 2015-му. На трасах працюють рятувальники - видно, що намагаються робити свою роботу добре і мають досвід.

P.S. Трошки лайфхаків

1. Прихопіть з собою спальник - не пожалкуєте, особливо, якщо залишитесь на ніч у ґестхаусі.

2. Спакуйте хачапурі зі сніданку – чудовий вибір для швидкого обіду, особливо за відсутністю фаст-фудів.

3. Вивчіть декілька грузинських слів: ”Ґамарджоба” (привіт), “Мадлоба” (дякую). Дрібниці, а грузинам так приємно ;)

4. Лижі - раджу брати універсальні, з широкою талією та скітурними кріпленнями, щоб на повну насолодитись як катанням на трасі, так і фрірайдом. Такі можна знайти, наприклад, у Volkl-Ukraine.

5. Снігоступи - мастхев для сноубордистів, якщо ви хочете зійти з трас. Можна захопити з собою або спробувати взяти в оренду на курорті. Однак це +2 кг до маси наплічника.