Концерты

Lama: «Найкраща винагорода – це коли весь народ співає твої пісні так, що сам себе не чуєш»

02 сентября 2008, 11:20
 0

Проект Lama зробив фурор два роки тому і продовжує стрімко набирати популярність. Солістка групи Наталя Дзеньків розповіла, що готується підкорювати Захід, перейти від поп-музики до поп-року, а зараз думає, на яку пісню знімати наступний кліп, і збирається у велике осіннє турне.

Gloss.ua: У вас нещодавно вийшов новий кліп Не мама. Було щось цікаве на зйомках?
Lama: О, там було дуже багато цікавого. Режисером був Ілля Чічкан. І коли були всі телеканали, стався конфуз. Взагалі, у цьому кліпі ми хотіли показати, що ми група, яка не хоче бути в рамках телевізійного простору. Знімали так, ніби ми у телевізорі й звідти вириваємося. Ми стояли з одного боку великого шкла, а знімальна група з другого. Ми виробляли з тим склом, все, що можна було: лили на нього фарбу, били його. І в один момент мені потрібно було взяти відро з синьою фарбою і вилити на те скло. Мені намалювали крапочку, куди приблизно лити, щоб це в кадрі гарно виглядало. І я чомусь думала, що взагалі не дохлюпну до тієї крапки. І якось так вийшло, що відро вирвалося з рук. Фарба перемахнула через скло, залила камеру, оператора, залила нашого фотографа відомого, він був весь синій. Грег в шоці був, та й всі інші теж. На кілька хвилин я зірвала зйомку – всі чистилися. Перед другим дублем знімальна група накрилася брезентом. І я вже так акуратно вихлюпнула ту фарбу, навіть в кадрі було помітно, що я старалася нікого не облити. А взагалі зйомки круто проходили, мені подобається Чічкан, він дійсно безбашенний, жодних комплексів. І я себе з ним відчуваю справжнім артистом. Нема ніякого напрягу: працюєш і отримуєш задоволення від зйомки.

Gloss.ua:
Які в тебе зараз цілі?
Lama:
Наші цілі – розширювати географію. Ми зараз плануємо іти на Захід, дуже щільно до цього готуємося, записуємо пісні англійською мовою. З нами працює  Грег Кобар, це дуже відомий американський фотограф, він знімав The Doors, Led Zeppelin, Depeche Mode, Девіда Боуі. Грег писав також свої пісні. Ми познайомилися з ним в Мюнхені, коли я виграла нагороду MTV Best Ukraіnіan Act. Йому дуже сподобалася після Світло і тінь. Грег нам її переклав, і ми побачили, що пісня дуже добре відтворена англійською мовою. Зараз він перекладає інші наші пісні.

Gloss.ua: Тобто готується до видання англомовний альбом. І коли він буде готовий?

Lama:
Я не можу сказати, коли він буде готовий. Ми готувалися до старту Лами 5 років, доки не написали пісні, з якими можна починати. Так само і з англомовним альбомe ми не будемо поспішати.

Gloss.ua: А як ви так швидко випустили другий альбом? Це тому, що ти теж почала писати музику?
Lama:
Багато пісень для другого альбому вже були написані за ті 5 років, але не всі. Я сама повністю зробила пісню Знаєш, як болить. «Тобі одному» і «Його нема» - теж мої пісні.

Gloss.ua: А тобі більше подобається співати власні пісні?
Lama:
Звичайно, в «Знаєш, як болить» мене більше, ця пісня трохи інша. Але наші спільні пісні також мені рідні, бо якщо Віталік створював музику, я писала тексти. Це ж не те, що якась чужа людина принесла пісню. Це була б не Лама взагалі.

Gloss.ua:  Тобто ви не будете працювати з іншими авторами?

Lama:
Я не думаю, що хтось може зробити те, що ми робимо зараз. Те, що на потрібно. Ми відрізняємося від усього. Наша музика впізнається. Більшість українських співачок беруть собі за взірець когось із західних знаменитостей. Слухають Селін Діон, Марайю Кері і копіюють. А ми робимо дещо відмінне.

Gloss.ua: А зараз складаєш нові пісні?

Lama: Зараз ми не пишемо пісень, лише думаємо над концепцією продовження. Просто хочеться якоїсь перерви. Раніше в мене постіно були емоційні перепади, зараз все переболіло. Спокій, і хочеться цього спокою. Бо я втомилася відчувати себе, наче в контрастному душі. Є періоди життя, коли ти захоплюєшся, розходишся, і народжуються пісні, як «Знаєш, як болить». І це теж потрібно, бо якби не було такого періоду в моєму житті, не було б такої пісні. А зараз я насолоджуюся спокоєм.

Gloss.ua:  Що слухаєш?

Lama:  Раніше я слухала музику у великій кількості. Зараз намагаюся не зациклюватися на піснях, які подобаються, щоб це не вплинуло на нашу музику. Але останнім часом Muse мені дуже сильно сподобався.

Gloss.ua: Я так розумію, що ти надаєш перевагу рок-музиці, а сама працюєш в стилі поп, чому так?

Lama:
Ну, можна сказати, що це був поп, хоча я не люблю визначати. Зараз це більше рок, я вже півтора роки працюю з групою, і ці музиканти теж наша родина. Хлопці проявляють себе, і я відчуваю, що мене більше тягне на рок-музику, хоча не важку. Такий собі поп-рок.

Gloss.ua:  Тобто ви будете рухатися в сторону року?

Lama:
Наскільки це можливо. Справа в тому, що радіо не будуть крутити те, що їм не підходить. Коли вийшла пісня Мені так треба, її спочатку не сприйняли, сказали, що це альтернативна музика, хоча для Заходу це нормальна поп-музика. Але тут ти нічого не доведеш. Довелося її переробляти трошки, щоб вона стала легшою, без гітар драйвових. Так само ми зараз переробляємо Не мама, бо деяким радіостанціям вона не підходить. Просто ми звикли бути на радіо першими за ротованістю, і не хочеться втрачати цю першість.

А з Моїм серцем взагалі проблем не було. Саме після появи цієї пісні в радіоефірі в нас почалися концерти. Тоді ми зрозуміли, що наступною треба Літак робити, щоб проблем не було. Бо за ефіри теж не було чим платити. І Бог дав так, що ми не платимо за ефіри ані на радіо, ані на телебаченні.

Звичайно, в «Знаєш, як болить» мене більше, ця пісня трохи інша. Але наші спільні пісні також мені рідні, бо якщо Віталік створював музику, я писала тексти

Gloss.ua: Тобі не здається, що ці редактори недооцінюють аудиторію?
Lama: І так є. Але все-таки більшість людей не зовсім розуміє цю музику. На радіо датчики стоять, вони бачать, що слухають. Я сперечалася з одним музичним редактором з приводу першої версії пісні «Так треба», розказувала йому, що слухача треба виховувати, представляти найкращі взірці, вчити людей. А він сказав: «Я зараз поставлю твою пісню і в мене буде падати рейтинг». Я, звичайно, за музичну революцію. Взяти, неякісну російську музику і взагалі, неякісний продукт викинути і зробити переворот. Але зараз так ніхто не вчинить. У радіо і телебачення страшна конкуренція, вони готові один одного з'їсти за ті рейтинги.
Коли ми вже будемо міцно стояти в цьому шоу-бізнесі, то зможемо робити ту музику, яку хочемо.

Gloss.ua: Ти не дивилася Олімпіаду?
Lama: Бачила тільки відкриття, воно мене вразило, всі ці візерунки з людей.

Gloss.ua: А що може подарувати музиканту емоції, які відчуває спортсмен, коли йому вручають золоту медаль?

Lama:
Це коли ти виходиш на сцену і твої пісні весь народ співає так, що ти не чуєш, що сам співаєш. Це найкраща винагорода. Не треба ні медалей, ні заслужених артисток, яких тобі держава вимальовує. Найкраще, це коли ти сходиш зі сцени і весь народ на тебе летить, автографи беруть. У нас якось був концерт в Тернополі. Я на годину спізнилася, люди нас чекали, 40 тисяч глядачів. Що з нашим бусіком було, коли ми приїхали – це страшне. Ніякої міліції там не передбачили, люди обліпили його...

Gloss.ua: Але тобі подобається це, я бачу.

Lama: Так, звичайно. Розумієш, ці люди якраз і вселяють у тебе впевненість. Ти розумієш, що хочеш писати ще, ще, ще... І коли я бачу, як вони пруться на концертах, то розумію, в якому напрямку мені працювати, яку робити музику.

Gloss.ua: А буває, що твоя думка з їхньою не збігається? Що тобі пісня подобається, а вона йде трохи гірше, ніж інші?

Lama:
Буває трошки. Наприклад, пісня «Тобі одному» зроблена в стилістиці групи Muse, і вона трохи тяжче сприймається. Для того, щоб вона добре пішла, треба знімати кліп. Щоб він крутився, крутився... Найбільше Знаєш, як болить люблять, Моє серце, Літак. Такі мелодійні, душевні пісні. А ті, де замішана вже гітарна музика, більш рокова, тяжче людьми сприймається. І я зрозуміла, що на Західній Україні воно краще йде, аніж на Сході.

Gloss.ua: Кліпи ще збираєтеся найближчим часом знімати?

Lama:
Ми зараз думаємо, чесно кажучи, на яку пісню робити кліп. Бо я розумію, що й «Не мама» пісня затяжка. Навіть мої шанувальники, коли побачили «Не маму», в шоці були, що це я таке назнімала. Але інколи пророває, хочеться щось таке втнути. «Знаєш, як болить» одразу пішла. Режисер, який знімав кліп і сам фільм «Сафо», аж плакав від цієї пісні. Зараз ми обираємо, що знімати далі. Можливо, «Я не та», можливо, «З джерела», бо це теж пісня така, народна. Є ще варіант робити кліп на «Його нема», це пісня в дусі «Знаєш як болить». Ми обдумуємо, радимося, хочемо, щоб цей кліп захопив більшість людей.

Gloss.ua: А концерти які плануються?

Lama: У нас планується тур з вересня місяця. Це буде спілкування з публікою на рівних. Мені дуже подобається, коли ми співаємо разом. До того ж вживу наші пісні звучать більш енергійно, справді поп-рок.
  • 15 августа 15:46 Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты    0
  • 17 января 17:23 В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid    0
  • 01 ноября 13:00 В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом    0
  • 26 октября 16:03 Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)    0
  • 28 сентября 11:51 В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin    0
  • 01 июля 10:32 Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными    0
  • 18 апреля 10:22 В Киеве выступит CREW LOVE    0
  • 29 января 13:31 Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode    0
  • 08 января 14:57 Отпразднуйте День Влюбленных на концерте группы Depeche Mode!    0
  • 16:28 Концертное агентство «Аншлаг» в преддверии новогодних праздников проводит акцию    0
  • 13:18 Новый альбом KAZAKY уже в iTunes    0
  • 11 ноября 10:00 Леди Гага уже задумывается о детях    0
  • 21 октября 11:11 Виступ групи “Втрачаю контроль” у Freud House    0
  • 15 октября 11:14 19 октября состоится грандиозное шоу Ани Лорак при участии специальных гостей    0
  • 14 октября 13:50 Колектив “Al Andalus” у FREUD HOUSE cafe art club    0
  • 23 сентября 14:11 Эмика везет в Киев эротическое шоу    0
  • 16 сентября 11:37 Новый клип от Оркестра Дзержинского - Женщина    0
  • 11 сентября 15:05 На Нашем Радио начали разыгрывать людей    0
  • 02 сентября 13:35 Longer Party: Тимати едет в Киев!    0
  • 29 августа 17:00 Джастин Бибер ездил по Калифорнии без прав    0