Концерты

Кодекс рабовласника. Молоді загрожує 10-годинний робочий день

Gloss 26 сентября 2008, 12:53
 0

У середу, 10 вересня, у приміщенні інформаційного агентства "УКРІНФОРМ" відбувся круглий стіл на тему "Новий варіант Кодексу законів про працю - необхідність чи загроза для молоді?" Підсумок зустрічи - представники профспілкових, громадських, молодіжних та студентських організацій підписали Угоду про створення спільного Фронту дій проти узаконеного рабства. Була свідком цього і Неофіційна газета.

Під час зустрічи мова йшла про новий варіант Кодексу законів про працю, за прийняття якого у першому читаннінещодавно проголосувала переважаюча більшість – 386 народних депутатів. Інші обранці, які опинилися у меншості під час голосування в Верхоній Раді, утримались – не голосували "проти" новогоКодексу. У зв’язку з цим, організатори круглого столу – всеукраїнська молодіжна організація "Фундація регіональних ініціатив" ("ФРІ") та молодіжна ініціатива "Пряма дія" – запросили на захід лідерів парламентських фракцій та авторів законопроекту. Згідно з очікуваннями організаторів, вони мали б пояснити причину такої "майже єдиностайності", а також розповісти представникам присутніх молодіжних та студентських організаційпро можливі переваги законопроекту. Проте жоден з народних депутатів на зустріч з молоддю не завітав.

Тим часом про своє бачення ситуації запрошеним розповідали лідери професійних спілок. В чому полягають загрози законодавчої ініціативи пояснювали, зокрема, Голова Всеукраїнської профспілки робітників позабюджетних організацій "Народна профспілка" Віктор Яворський, Голова Національної конфедерації профспілок України Петро Петриченко, Голова Центрального комітету Київської місцевої профспілки "Захист праці" Олег Вернік, юрист "Захисту Праці" Віталій Дудін та Голова Центру соціальних досліджень Конфедерації незалежних профспілок Олексій Кляшторний.

Як виявилось, новий Кодекс законів про працю пропонує принести із собою ряд норм, які суперечать Конституції України. Зокрема, статтям 22 і 24 Основного Закону, які забороняють звужувати встановлений зміст і обсяг прав громадян, та забороняють порушувати рівність їх прав. Коротко про деякі з нововведень:
 
- 10-годинний робочий день. Новий Кодекс пропонує впровадити це за рахунок зменшення одного з робочих днів до 6 годин. Проте представники профспілок впевнені, що на практиці про зменшення роботодавець буде "забувати".

- Погодинна тарифікація праці, але робочі години має встановлювати роботодавець. Це дозволить йому за рахунок великої кількості перерв розташувати ці години таким чином, щоб робітник був змушений бути на місці праці все ті ж 10 годин, а зарплатню отримати, наприклад, лише за 5.

- Надурочні роботи. Законопроект передбачає, що таких роботи можуть вестися понад 120 годин на рік.

- Відпустка за власний рахунок "у зв’язку з природно-кліматичними умовами та з інших причин". Лідери профспілок вважають, що ця норма дозволить цілком легально не платити зарплату робітникам.

- Звільнення за "втрату довіри", або якщо "використання праці працівника стає для роботодавця неможливим або недоцільним". У розуміння цих слів кожен роботодавець зможе вкладати свій зміст.

- Звільнення за розголошення комерційної таємниці. Лідери профспілок вважають, що вже після звільнення робітнику буде дійсно важко довести, що він нічого не розголошував.

- Звільнення при ліквідації таперетворенніпідприємства. Норма дозволить масове звільнення робітників при ліквідації підприємства лише "на папері".

- Звільнення страйкарів. Законопроект пропонує звільняти тих робітників, страйк яких визнано судом незаконним. Лідери профспілок впевнені, що корумповані суди за таких обставин продемонструють "гру в одні ворота".

- Попередження про звільнення не за 2 місяці, а за 2 тижні. Що дозволить роботодавцям суттєво економити на зарплаті.

- Необов’язковість укладання трудових договорів в письмовій формі. Новий Кодекс пропонує закріпити це на законодавчому рівні. Тобто, пропонується, щоб дотримання умов домовленостей із робітником залежало від совісті та пам’яті роботодавця.

- Невизнання трудового договоруукладеним при відсутності  у ньому "обов'язкових умов". Якщо роботодавець умисно "забув" про якісь умови у тексті договору, то вже після укладення робітника можна буде легко звільнити.

- Суттєве зменшення ваги колективних трудових угод - основи відносин між роботодавцем та трудовим колективом. Представники профспілок вважають – норма введена через те, що правами робітників легше буде нехтувати в індивідуальному порядку.

- Внутрішні нормативно-правові акти роботодавця. Новий Кодекс пропонує, щоб особливості трудових відносин, які не входять у письмовий договір, міг юридично регламентувати сам роботодавець. Але профспілкові лідери вважають, що дана норма дасть волю для введення найкабальнших і найбезглуздіших правил, які будуть порушувати норми не лише законів, а й Конституції.

- Обмеження повноважень комісій з трудових спорів. Законопроект пропонує, щоб в разі незгоди хоча б одного з членів комісії з запропонованим до прийняття рішенням, рішення вважалося неприйнятим. Це паралізує механізм вирішення трудових спорів, вважають профспілкові лідери.

- Обмеження повноважень профспілок. Новий Кодекс пропонує, щоб вони не могли захищати своїх членів під час службових розслідувань, не брали участі в підготовці трудових угод, та щоб роботодавець не був зобов’язаний узгоджувати з ними звільнення й масові скорочення.

  • 15 августа 15:46 Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты    0
  • 17 января 17:23 В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid    0
  • 01 ноября 13:00 В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом    0
  • 26 октября 16:03 Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)    0
  • 28 сентября 11:51 В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin    0
  • 01 июля 10:32 Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными    0
  • 18 апреля 10:22 В Киеве выступит CREW LOVE    0
  • 13:31 Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode    0
  • 08 января 14:57 Отпразднуйте День Влюбленных на концерте группы Depeche Mode!    0
  • 19 декабря 16:28 Концертное агентство «Аншлаг» в преддверии новогодних праздников проводит акцию    0
  • 19 декабря 13:18 Новый альбом KAZAKY уже в iTunes    0
  • 11 ноября 10:00 Леди Гага уже задумывается о детях    0
  • 21 октября 11:11 Виступ групи “Втрачаю контроль” у Freud House    0
  • 15 октября 11:14 19 октября состоится грандиозное шоу Ани Лорак при участии специальных гостей    0
  • 14 октября 13:50 Колектив “Al Andalus” у FREUD HOUSE cafe art club    0
  • 23 сентября 14:11 Эмика везет в Киев эротическое шоу    0
  • 16 сентября 11:37 Новый клип от Оркестра Дзержинского - Женщина    0
  • 11 сентября 15:05 На Нашем Радио начали разыгрывать людей    0
  • 02 сентября 13:35 Longer Party: Тимати едет в Киев!    0
  • 17:00 Джастин Бибер ездил по Калифорнии без прав    0