Концерты

Проект Сергія Мартинова ("Димна Суміш") і Катерини Рокової. Докладніше

Gloss 18 августа 2009, 11:56
 0

Проект Сергія Мартинова ("Димна Суміш") і Катерини Рокової.
Український гурт "Інді.я" джерелом натхнення якого є унікальне поєднання французького року та традиційних індійських інструментів. На концерті буде виконано декілька пісень разом з Олександром Чемеровим ("Димна Суміш").


Коли ви послухаєте композиції гурту Індія, то одразу відчуєте, що поринули в зовсім інший світ, де різноманітні культури не ворогують, а зливаються в чарівному поєднанні. Ніжні мелодії та ритмічні образи так необхідні нам зараз в цей час, перенасичений проблемами і стресами. Свої пісні гурт співає французькою мовою, що в поєднанні з традиційними індійськими інструментами створює інтригуючу атмосферу далеких мандрів та казкових країн. Легкість та віртуозність, з якими музиканти справляються з незвичними для нас інструментами вражає, але за цією простотою стоять роки напруженої роботи над собою. Всі учасники гурту мають музичну освіту, і власне музикою займаються з дитинства. Катерина з пяти років розпочала співати в хорі «Щедрик», навчалася у спеціалізованій школі з поглибленним вивченням французької мови, а потім вступила до КДВМУ ім. Р.Гліера на відділення академічного вокалу.

Далі, здавалось би - і ось вона, оперна сцена! Але тендітна дівчина не уявляла себе скутою якимись певними рамками! Катя захищає магістерську роботу в НПУ ім. Драгоманова на тему «формування ціннісних орієнтацій в сфері музики засобами телебачення», одночасно працюючи випусковим редактором на телеканалі М1. Потім продюсує програми на новоствореному MTV-Україна і співає інді-треш гурті Buzzmonster. Після розпаду команди Катя созереджується на колективі Інді.я, який виник мало не випадково, але став уже частиною її життя.

Сергій з дитинства захоплювася грою на гітарі. Ще школярем він став учасником гурту «Димна суміш». Гурт «Інді.я» не відбирає в нього сили, а навпаки, додає! Можна сказати, що учасники гурту живуть в атмосфері дивовижного настрою, ритмів і мелодій, які з радістю дарують своїм слухачам.

Ми поставили учасникам гурту кілька запитань, думаємо відповіді на них виявляться для вас цікавими.

Катя:

1. В скільки років ти почала співати?

Не пам’ятаю. Мама розповідала, що коли вела мене до дитсадку-співала зі мною пісні. В якийсь момент я їй сказала, щоб вона не «псувала» пісню». Це була композиція Леонтьєва. Я вдячна, що мама не образилася, а повірила в те, що в мене якесь музичне чуття. Віддала до хору Щедрик у 5 років, з яким досі не можу розпрощатись.

2. Французька мова - як ти почала її вчити - чому, в скільки років, за яких обставин?

Я погано вимовляла літеру «р» у дитинстві, батьки вирішили «говоритиме французькою»і віддали до спеціалізованої школи номер 49. За що їм вдячна, саме завдяки цій школі я потрапила до Франції у 9 років як «дитина Чорнобиля». Ми з класом виступали в різних кутках Франції, збирали чималі зали. Я співала пісні Едіт Піаф.

3. Чому для композицій Індії краще французька - чому саме так складаються твої тексти?

Мені не подобаються мої україномовні тексти, французькою мені легше добирати слова. Зручніше виражати емоції.

4. Що тобі допомагає в написанні текстів ( можливо є якісь улюблені поети, чи думки, чи погляди, чи щось вражає вранці, а ввечері це вже слова нової пісні?)

Все витікає з музики, відштовхуюсь від настрою, ритміки. Я люблю Бориса Віана, в нього вдала і проза, і поезія. Люблю фільми Жана Пьєра Жене («Делікатеси» особливо), я фанат Клода Дебюссі, Габріеля Форе... Ще спогади дитинства, проведеного у французьких сім’ях, природа, простір, повітря, почуття...

5. Ти відчула увагу публіки в дуже юному віці - розкажи трохи про твої перші враження.


В дитинстві було менше комплексів, простіше було виходити на сцену. Подобалося, коли сцена гарно підсвічена, коли луна від оплесків звучить.

6. За твоїм чудовим вокалом - роки наполегливої праці - розкажи про свої студії та перші колективи, в яких почала формуватись творча особистість.

Хор Щедрик, потім колектив нашого класу, який називався Попелюшка, чимало французів приходили на нас подивитися, писали про нас у газетах, завжди були афіші. Було пару Театральних Фестивалів...потім вступила до муз училища на факультет академ. Вокалу. Але ніщо так не загартовує, як виступи. Спробувала себе в групі Buzzmonster, але команда розпалася. Барабанщик та гітарист захотіли відокремитися. З’явилося більше часу для «Індії», яка мені виявилася ближчою. Прислухаюся до порад Саши Чемерова, якого поважаю як музиканта, вокаліста і друга.

7. Ще в студентські роки ти стала лауреатом музичного конкурсу в Італії. Якщо можна, пригадай кілька подробиць


Ой лишенько))). Потрапила майже випадково. Це був міжнародний фестиваль у місті Fivizzano. Поїхала з одним колективом підспівати, виступила про всяк випадок у фольк номінації. Гаркнула якусь народну пісню а капелла і перемогла))) було несподівано. Колектив нічого не отримав, і мій приз присвоїли собі. Добре хоч що не було грошової премії. Уявляю собі, якби ще й грошова премія якась була...

8. Як би ти сама охарактеризувала пісні гурту (для тих, хто не зможе одразу розібратись у тонкощах французької фонетики)


Вони дещо наївні, чуттєві, романтичні, меланхолійні, імпрессіоністичні.

9. Пласт культури Індії - це що для тебе?

Це те, чим кілька років захоплююся я та мої друзі. Країна ритмів, мелодій, глибокої філософії, кольорів, емоцій. Санскрит – мова магічних таємниць всесвіту. Мені дуже подобається культура Раджастану : музика, вбрання, прикраси, кольори та настрій.

10. Хто лідер в вашому гурті?

Сергій каже, що маю бути я. Але я скажу, що насправді – він. Він нас всіх виховує, стимулює, тримає в напруженні, генерує ідеї, придумує, записує, бере участь у зведенні нашого першого альбому, освоює музичні програми і тд.


Сергій

1. Ти один з найкращих гітаристів, нові музичні інструменти це творча примха, чи творча необхідність?

Мне сказал мой друг,что если ты сильно медитируешь на что то, то оно придет к тебе. Чтоб я сильно это делал, так нет. Думаю, это совместный план) Много вещей происходит магически-кубическим образом) Мы от многих инструментов отказываемся, потому что нам понадобился бы огромный фургон для их транспортировки, или пришлось бы включать магически-кубическую магию, а мы против этого.

2. Як вам вдалося відшукати таку величезну кількість індійських інструментів?

Я ж говорю, как-то все само, ситар подарили, гармошку привезли из Индии, у нашего Гопала вообще миллион приколов, это очень долгий разговор, но важнее что мы на них делаем)

3. Охарактеризуй, будь ласка, ті музичні інстументи, на яких ти граєш: як тяжко з ними працювати, яке в них звучання, легкі вони чи важкі?

Очень редкий инструмент –это гитара, наверное я единственный в Украине кто на ней играет. Осваивал лет 10 в тибетских горах .Более распространенный инструмент в Укр.- это ситар. Я тоже являюсь лучшим ситаристом в СНГ и ГДР, как и гитаристом, но в этом нет ничего странного. Спасибо.

4. Як народжуються мелодії - вони приходять уві сні, ти випадково починаєш щось наспівувати і раптом - ось воно, чи, можливо це результан багатомісячного творчого процесу?


Во всем виновата зарубежная эстрада. Включаю свой магнитофон с ихним творчеством , и потом песен пять новых сразу пишу. И Катю в это время спать ложу и говорю ей – спи и без текста не просыпайся. Вот так все и происходит.

5.Звичайно, вокал Каті чарівний, але чи не пробували ви заспівати дуетом?

На МТV уже пели песню дуэтом - Sans armes (Без оружия), под укулеле , С.Чемеров заценил. Мы все в группе поем и на всем играем.

6. Чи розуміють всі учасники гурту тексти пісень?

Мы их понимаем, но по-своему. Например ta planete – это «твоя планета», а мы это понимаем – «Табла нету» (это такой инструмент у Гопала) или rien n’est plus important -это «нет ничего важнее», а у нас это – «я не пью за бортом») Вот так мы понимаем ее, Катя просто поет наверное что-то не хорошее и специально на французском, чтоб не палиться.

7. Розкажи, коли і де відбувся ваш перший концерт.


У нас все концерты сольные и начали мы свои выступления с сольного. Во всем виноват А.Вексклярский, он нам и название придумал. Толик позвонил мне и предложил, чтоб мы сделали с Гопалом и Катей программу на 2 часа и это за две недели, при том что Гопал жил в Харькове, вроде. И мы все сделали, как он велел и сыграли. После этого выступления все в нашей жизни поменялось, уже полтора года прошло , а письма благодарности за этот концерт все приходят. После этого концерта мы стали выступать раз в неделю и это круто.

9. Хто ваші постійні слухачі?

Наверное, мы сами , поскольку у нас очень много репетиций))) А серьезно, наверное, наши друзья, а их все больше и больше , можете следить за нами вконтакте , в жж, в фейсбуке, и в майспейсе там просто невероятные вещи происходят.

  • 15 августа 15:46 Spotify запустил свой сайт для продажи билетов на живые ивенты    0
  • 17 января 17:23 В Киеве выступит знаменитый американский певец Khalid    0
  • 01 ноября 13:00 В Киев снова приедут Imagine Dragons с концертом    0
  • 26 октября 16:03 Известно, кто победил в нацотборе на "Детское Евровидение" в 2021 году (видео)    0
  • 28 сентября 11:51 В Киев едут победители "Евровидения-2021" из Италии Måneskin    0
  • 01 июля 10:32 Два дня Atlas Weekend Friends Edition сделают бесплатными    0
  • 18 апреля 10:22 В Киеве выступит CREW LOVE    0
  • 29 января 13:31 Мартин Гор пригласил поклонников на киевское шоу Depeche Mode    0
  • 08 января 14:57 Отпразднуйте День Влюбленных на концерте группы Depeche Mode!    0
  • 19 декабря 16:28 Концертное агентство «Аншлаг» в преддверии новогодних праздников проводит акцию    0
  • 19 декабря 13:18 Новый альбом KAZAKY уже в iTunes    0
  • 11 ноября 10:00 Леди Гага уже задумывается о детях    0
  • 21 октября 11:11 Виступ групи “Втрачаю контроль” у Freud House    0
  • 15 октября 11:14 19 октября состоится грандиозное шоу Ани Лорак при участии специальных гостей    0
  • 14 октября 13:50 Колектив “Al Andalus” у FREUD HOUSE cafe art club    0
  • 23 сентября 14:11 Эмика везет в Киев эротическое шоу    0
  • 16 сентября 11:37 Новый клип от Оркестра Дзержинского - Женщина    0
  • 11 сентября 15:05 На Нашем Радио начали разыгрывать людей    0
  • 02 сентября 13:35 Longer Party: Тимати едет в Киев!    0
  • 29 августа 17:00 Джастин Бибер ездил по Калифорнии без прав    0