Выставки

У Київському планетарії відбулося відкриття астрономічної виставки

Леонид 23 марта 2010, 12:10
 0
22 березня 2010 року о 17:00 відбулося урочисте відкриття Міжнародної виставки з астрономії «Всесвіт у центрі міста» у Київському планетарії товариства «Знання» України. У відкритті взяли участь провідні астрономи Києва та України, директори обсерваторій, представники дипломатичних представництв та культурних місій.

Міжнародна виставка «Всесвіт у центрі міста» була створена дослідницькими групами румунського та українського відділень Асоціації «Новий Акрополь». Вперше вона експонувалася в Астрономічній обсерваторії в Бухаресті у 2008 році. До її проведення в Україні долучились Київський планетарій товариства «Знання» України та інформаційний партнер Національний Комітет НК «Інтеркультура».

Урочисте відкриття розпочалося з вітань організаторів Міжнародної виставки. Голова правління Товариства «Знання» України Василь КУШЕРЕЦЬ відзначив: «Наша система не геоцентрична і не геліоцентрична; ми повинні підтримувати гомоцентричну систему, в основі якої – Людина. Зрозуміти людину можемо, вивчаючи космос, а зрозуміти космос – вивчаючи людину».

Президент Асоціації «Новий Акрополь» в Україні Антон МУСУЛІН також звернув увагу на взаємозв’язок людини та Всесвіту: «Хотілося б пригадати Канта, який говорив про те, що його найбільше дивує зоряне небо над головою і моральний закон у людині. Важливо усвідомити своє місце на цій Землі і підкорити не лише Місяць, а й самих себе. Мікрокосм і макрокосм взаємопов’язані». Міністр культури і туризму України Михайло КУЛИНЯК передав свої вітання з нагоди відкриття виставки у листі-подяці, наголосивши на значимості цього проекту для молодих українців. «Такі заходи, де задіяне молоде покоління, – зазначається у вітанні, – є поштовхом для розвитку і вдосконалення як особистих якостей, так і професійних здібностей, що дозволить в майбутньому називати їх професіоналами».

Заступник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард КУЗНЄЦОВ зауважив, що й досі людина оволоділа знаннями про космос лише на чотири відсотки: «Багато залишається невідомим. Те, що ми знаємо, – це досягнення астрономів всього світу. Ми повинні знати Всесвіт, що таке космічний простір і яке місце в ньому відведено людині».

Ірина ВАВИЛОВА, голова Національного організаційного комітету з проведення Міжнародного року астрономії в Україні, завідуюча лабораторією ГАО НАН України, вела мову про підсумки проведення Міжнародного року Астрономії в Україні, який було оголошеного ООН у 2009 році. Вона наголосила, що Україна – потужна астрономічна держава і рік астрономії пройшов успішно; було проведено багато заходів з популяризації астрономії.

Відвідали відкриття і представники посольств, зокрема радник посольства Палестини в Україні д-р Мобарек МУССА, культурний аташе посольства Румунії в Україні Іон НАВАЛ, Перший секретар посольства Республіки Болгарія в Україні Веселін ЮЗУНОВ. Виставка з астрономії, на їх переконання, сприяє пожвавленню міжнародної наукової співпраці і є вагомим внеском у розвиток міжкультурної комунікації.

Своє вітальне слово проголосили також директор Астрономічної обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир ЄФІМЕНКО, директор Народної астрономічної обсерваторії Юрій ІВАЩЕНКО (це єдина в Україні приватна обсерваторія в м. Андрушівка, Житомирщина), головний редактор журналу «Всесвіт. Простір. Час» Сергій ГОРДІЄНКО та Голова Національного Комітету Навколосвітнього каравану «Інтеркультура» Володимир СОРОКА.

Завершилося відкриття програмою у Зоряному залі планетарію, спеціально підготовленою з нагоди відкриття. Гості здійснили віртуальну прогулянку по весняному зоряному небу, ознайомилися з головними сузір’ями, які можна спостерігати у цей час. Програма супроводжувалася ефектними фотографіями туманностей та галактик, розташованих у межах сузір’їв.

Загалом, на виставці експонуються 40 інформаційних стендів, які розкривають ключові етапи розвитку астрономії і при створенні яких використовувалися фотографії NASA. На стендах зображено ілюстрації об’єктів Всесвіту та Сонячної системи (планети, зірки, галактики, туманності); історії з життя видатних астрономів; огляд міфів, пов’язаних із найвідомішими сузір’ями, зокрема і зодіакальними.

Міжнародна виставка рухається з Бухаресту (Румунія) через Україну. Після Києва вона експонуватиметься у Харкові, Дніпропетровську, Львові, Одесі, Донецьку. Далі виставка поїде в Росію та Хорватію.

Головною метою виставки є популяризація астрономії, розширення знань сучасної людини про Всесвіт та його будову, пробудження у молодого покоління інтересу до наукових досліджень. Виставка розрахована на людей різного віку, зокрема цікавою буде як для дорослих, так і студентів та школярів. Астрономія – мова дружби різноманітних народів та етносів; це наука, яка допомагає людині усвідомити себе частиною Універсуму, а отже – бути відповідальною за свої дії на планеті. Життя на Землі органічно пов’язане із циклами розвитку Всесвіту.

Виставка працюватиме з 22 по 28 березня 2010 р. у приміщенні Київського планетарію з 9:00 до 20:00. Вхід вільний.

Увага! У квітні виставка продовжить свою роботу у приміщенні Асоціації «Новий Акрополь» за адресою: м. Київ, вул. Щербакова 9-А, метро Нивки.

У рамках виставки відбудеться цикл лекцій:
26 березня – «Сакральна архітектура і космос» (лектор - Антон Мусулін).
2 квітня – «Кам’яні обсерваторії. Стоунхендж. Ньюгрендж. Аркаїм» (лектор - Коваль Микола).
9 квітня – «Всесвіт - гігантська головоломка» (лектор - Молчановський Олексій).
Початок лекцій: 19:00.

Список спікерів на урочистому відкритті (в порядку виступів):
1. КУШЕРЕЦЬ Василь Іванович, Голова правління Товариства «Знання» України;
2. Антон МУСУЛІН, Президент Асоціації «Новий Акрополь» в Україні;
3. Едуард КУЗНЄЦОВ, заступник генерального Національного космічного агентства України;
4. ВАВИЛОВА Ірина Борисівна, голова Національного організаційного комітету з проведення Міжнародного року астрономії в Україні, завідуюча лабораторією ГАО НАН України;
5. ЄФІМЕНКО Володимир Михайлович, директор Астрономічної обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка;
6. Д-р Мобарек МУССА, радник посольства Палестини в Україні;
7. Іон НАВАЛ, культурний аташе посольства Румунії в Україні;
8. ІВАЩЕНКО Юрій Миколайович, директор Народної астрономічної обсерваторії, єдиної в Україні приватної обсерваторії (м.Андрушівка, Житомирщина);
9. ГОРДІЄНКО Сергій, головний редактор журналу «Всесвіт. Простір. Час»;
10. СОРОКА Володимир, Голова Національного Комітету Навколосвітнього каравану «Інтеркультура».

Адреса виставки: метро «Республіканський стадіон», вул. В. Васильківська, 57/3. Довідки: 501-01-35, (097) 970-89-31 Ольга Косянчук, info@newacropolis.org.ua

  • 18 февраля 10:54 Все, что нам нужно – это «Love is...»    0
  • 04 декабря 18:01 Специально к корпоративному сезону! Новое банкетное меню в Шулявской Ресторации    0
  • 04 декабря 16:36 Концерт групи "Брати ЧЕ"    0
  • 07 ноября 11:22 В Брюсселе открылась выставка «УКРАИНА ГЛАЗАМИ ДЕТЕЙ» («UKRAINE THROUGH CHILDREN'S EYES»)    0
  • 09 сентября 17:46 В галерее "MyGallery" открывается выставка Henkel Art.Award 2013    0
  • 22 августа 14:26 CEE 2013: самая масштабная выставка электроники в Украине 14-15 сентября    0
  • 22 июля 11:08 У Freud Hous творча зустріч з Матвієм Вайсбергом - живописцем, графіком та співзасновником ар'єргардизму    0
  • 27 июня 16:52 Впервые в Украине пройдет выставка моментальных фотографий Polaroid "8 дней лета"    0
  • 27 мая 11:17 28 мая в 19.30 во Freud House - встреча с незаурядной личностью, человеком-легендой, Ильей Стронговским    0
  • 30 апреля 12:32 Stare Misto: в центре Киева появилось самое большое в Украине трехмерное настенное граффити    0
  • 12 ноября 10:00 Сегодня в Киеве открывается новая выставка древнерусской живописи    0
  • 09 ноября 17:00 До 28 ноября KievFotoCom представляет мировых мастеров фотоискусства    0
  • 08 ноября 11:00 10 ноября в Киеве откроется выставка старинных дамских нарядов    0
  • 08 ноября 10:00 С 15 ноября в киевской галерее откроется фотовыставка Билла Брандта    0
  • 07 ноября 13:00 В конце ноября киевлянам расскажут, что можно сделать из велосипеда    0
  • 06 ноября 10:00 В Киеве раздают "волшебные поцелуи"    0
  • 05 ноября 17:00 Завтра в Киеве открывается выставка новейших технологий и оборудования    0
  • 05 ноября 10:00 Художественный арсенал предлагает киевлянам выставку картин из тюля    0
  • 05 ноября 09:00 15 ноября откроется выставка персонального фотографа The Beatles    0
  • 02 ноября 16:00 C 3 ноября стартует самый крупный аукцион в истории Украины    0