Интервью

Интервью с мастером менди — Феклой

Юлия Пержинская 14 декабря 2011, 14:12
 0

Менди (или мехенди) - древнее искусство росписи тела хной, история которого насчитывает тысячелетия. В отличие от татуировки, такой рисунок держится от семи до десяти дней, и поэтому можно время от времени украшать себя по-новому, подбирая узор под настроение, одежду, событие. К тому же, если верить жителям Востока, откуда менди родом, роспись хной приносит счастье, бережет от неудач. В случае Феклы влияние рисунка, выполненного однажды молодым индусом на ее ладонях, налицо: с тех пор она сама не на шутку увлеклась менди - и теперь как мастер, расписавший уже многих женщин и даже нескольких мужчин, готова поведать много интересного об этом искусстве.

Начало пути

Про менді я вперше почула, напевно, ще у підлітковому віці. Коли я бачила оці чудернацькі візерунки у фільмах чи інтернеті, то мріяла, аби хтось коли-небудь намалював і на мені таке. Але тоді мені й на думку не спадало, що колись я почну займатися цим сама!

Вперше я безпосередньо торкнулася мистецтва мехенді під час подорожі Індією, на Мейн-Базарі у Нью-Делі. Дуже гарний молодий індус розмалював мої долоні арабськими стрічками квітів за суму, як я пізніше дізналася, у рази вищу за реальну. Обіцяв, що триматиметься малюнок три тижні, але квіти витримали лише десять днів. Тепер я розумію, що не переплатила, адже разом із тими хнистими квітками у моє життя увійшло і стародавнє мистецтво менді, яким я тепер ділюся з іншими. У мене не виникало думки, чи маю я вчитися робити менді, - я просто почала.

Вчитися наносити пелюстки, бутони, огірки, хвильки і спіральки практично не довелося. До цього я уже працювала із пастоподібними контурами для вітражних та текстильних розписів, тому рука майже з першої роботи почала виводити необхідні лінії. Деякі ж дрібнички, рецепти отримала через інтернет, а уже потім наклала на власний досвід. На жаль, в Україні зараз небагато гідних спеціалістів: менді ще не широко розповсюджене тут. Але, думаю, не я одна працюю над зміною цієї ситуації.

Отношение к менди

Менді для мене - це ще один спосіб зробити світ гарним. У мене вдома розписані стіни, я створюю прикраси для себе та інших, розмальовую екоторбинки та інші речі, які оточують людину повсякчас. Із певного моменту і людське тіло стало для мене полотном. Але у мехенді окрім візуального загадкового шарму мене приваблює і глибина, адже це стародавнє мистецтво несе з собою знання, тонкість сприйняття, змушує людину за бажанням відчути вплив символів на власні емоції, на сприйняття світу і себе у ньому. Це поєднання краси й досвіду поколінь, незвичність, яка вихоплює всіх, хто з нею стикається, із буденного контексту, дає поштовх роззирнутися навколо, побачити, що світ різноманітний і багатий!

Мехенді не лише цікава і сексуальна прикраса для тіла, це ще і спосіб відкритися у своєму житті для чогось тоншого, ніж фізичне тіло, можливість притягнути у життя бажане щастя, радість, любов, рішучість, наполегливість, адже кожен нанесений на шкіру символ несе в собі силу.

У менді, звісно, важлива і техніка виконання, і композиційне рішення, і підбір візерунка для кожної людини, і значення елементів. Але головне - щоби подобалося. Мені дуже цікаво підбирати малюнок під кожну конкретну людину. Деяким клієнтам я практично одразу можу запропонувати розташування менді, його стиль, відчуваю, яких елементів їм хочеться. Наразі поки не завжди попадаю в яблучко, але це й цікаво, цього й хочеться напрацювати з досвідом.

Менди или тату?

Класичне менді виконується на основі лише натуральних речовин рослинного походження. Сама хна до того ж є корисною: на Сході нею лікують шкірні хвороби, ангіну, мігрені. Менді - це тимчасова прикраса, тож є можливість змінювати візерунки під настрій.

Я особисто не проти тату: кожен сам вирішує, що робити зі своїм тілом. Тільки, роблячи тату, шкіру проколюють і глибоко заповнюють чорнилом, і це лишається на все життя. Хна ж - природній барвник, що пігментує лише верхній шар шкіри, який, відмираючи, забирає малюнок із собою. Тому важливо перед нанесенням мехенді ретельно вимити обрану для розпису зону.

Особая примета

Майстра з менді можна впізнати по завжди розмальованій лівій руці. Тільки лівій. Принаймні, так розпізнати можна мене. Щоправда, є ще ліва частина грудей, живіт і частково ноги. От, власне, і все.

О клиентах

Здебільшого мої клієнти - це жінки: від студенток до бізнес-вумен. Перших, звісно, трохи більше, адже питання дрес-коду їх частіше за все не хвилює. Чоловіки теж часом замовляють менді. За мою практику їх було четверо. Єдине, що їх поєднує, на мою думку, це бажання привнести у своє життя щось небуденне, чарівне!

Стойкость рисунка

Скільки часу тримається малюнок, зроблений хною? О! Це залежить від безлічі факторів: від типу шкіри; від того, сонячна погода чи похмура; від того, чи будуть розмальовані ручки мити посуд і прати щодня... Але орієнтовно такі малюнки витримують сім-десять днів. Це стосується тієї хни, яку можна купити або зробити в Україні.

О мастер-классах

У середньому два рази на місяць я проводжу майстер-класи початкового рівня, де розповідаю про історію менді, стилі, особливості нанесення, ділюсь рецептом приготування хни. В результаті усі йдуть додому із менді на лівій руці. Протягом двох годин відбувається знайомство і заглиблення у мистецтво менді, можна спробувати вперше розмалювати себе у присутності спеціаліста, задати усі запитання. Для тих, хто хоче вивчати мехенді глибше, відточувати техніку, є більш поглиблений курс у невеличких групах загальною тривалістю шість годин. Індивідуальні заняття тривають трошки менше. Зараз я подумую над тим, щоб набрати групу для регулярних занять.

Відвідують мої курси дуже різні люди, зазвичай дівчата. Хтось це робить, просто щоб розвіятися після роботи, відпочити з користю, хтось - щоб навчитися і розмальовувати потім себе, скажімо. Є і люди, які вчаться, аби стати майстрами з менді.

Интересный случай

Якось я розмальовувала чорною хною дівчині плече. Вона просила дуже витончений малюнок. І от, коли робота була закінчена, на малюнок потрапила вода - і він потік!!! Словом, виправляючи ситуацію, довелося збільшити його у півтора рази: усі тоненькі лінії стали масивними - і малюнок став значно агресивнішим. Чесно кажучи, кінцевий варіант мені сподобався набагато більше.

Тематический блог

Для того щоб мене було зручніше знайти, я веду блог (http://hnapotilu.blogspot.com). На ньому можна побачити частину моїх робіт, анонси майстер-класів з мехенді, які я проводжу. Там також є можливість і поспілкуватися, і записатися на індивідуальні заняття. Ще я викладаю там статті, наприклад, про те, кому яку хну краще обрати для мехенді - чорну чи коричневу, чим вони відрізняються.

Коллеги

В Києві є ще люди, які займаються мехенді. Всі майстри мають свої особливості. При нанесенні одного і того ж орнаменту кожен зробить його неповторним. Це як борщ у двох господинь. Майстри ж, які працюють імпровізуючи і яких я дуже поважаю, ще й мають певні фішечки, кожен свою.

Другие увлечения

Ще я час від часу роблю прикраси, шалено люблю подорожувати, цікавлюся досвідом інших народів, інших культур (через їхні особливості краще бачу наші). Зараз я ніде не працюю і перебуваю на етапі визначення того, яка робота найгармонійніше впишеться в моє життя.

Происхождение имени

Назвала себе Фьоклою не я. Але я посприяла, щоб це ім’я за мною закріпилося. Все просто - щоб виділитися. От скільки в Україні Жень? Багато. А Фьокла, якщо не одна, то нас мало. Фьокла - це бренд.

  • 27 января 11:36 Иосиф Пеняк: Уверен – олимпийская медаль будет моей!    0
  • 14 августа 17:30 Будь «В теме» с М1    0
  • 01 июля 18:28 «Дети детям» снова подарила шанс на жизнь маленькой девочке    0
  • 19 июня 11:49 Студия «Мамахохотала» устроила для киевлян праздник смеха    0
  • 30 мая 13:46 Андрей Искорнев проведет он-лайн-конференцию на tochka.net    0
  • 19 февраля 14:52 Виктор Пинчук инвестирует проекты в рамках инициативы Giving Pledge    0
  • 03 октября 12:00 Лучший менталист Украины представит уникальное шоу в Киеве    0
  • 24 сентября 14:00 Дизайнер нарядов Бейонсе, Кайли Миноуг и Lady GaGa представит свои коллекции в Киеве!    0
  • 21 сентября 18:00 Украинская правда знакомит с основателем проекта "Интересный Киев" Арсением Финбергом    0
  • 21 сентября 14:35 TEDxKyiv собирает на платформу-конференцию TEDxCity2.0 - День городского вдохновения    0
  • 20 июня 16:22 Назначена дата свадьбы Криштиану Роналду    0
  • 20 июня 10:15 Сыну Оззи Осборна диагностировали рассеянный склероз    0
  • 15 июня 15:00 Лера Кудрявцева рассталась с парнем    0
  • 15 июня 14:04 Собчак рассказала, откуда у нее 1,5 миллиона евро под матрацем    0
  • 14 июня 16:20 Уэйна Руни разлучили с женой в годовщину свадьбы    0
  • 29 мая 15:17 Официальный партнер 65-го Каннского кинофестиваля Chivas Regal чествует современных украинских джентльменов    0
  • 24 февраля 11:49 В Швейцарии скончался сын Набокова    0
  • 17 октября 17:15 Дочь Мадонны отпраздновала 15-летие в Нью-Йорке    0
  • 17 октября 16:30 Дэвид Бэкхем на «коне»    0
  • 17 октября 13:15 43-летняя Карла Бруни родила второго сына    0