Интервью

Интервью с путешественником и организатором бюджетных поездок Евгением Ихельзоном

Юлия Боднар 30 января 2012, 18:05
 0

Если вам надоело каждый отпуск валяться возле гостиниц в Турции и Египте – самое время читать это интервью и планировать поездку в Индию или Сингапур за те же деньги. Проект бюджетных путешествий Евгения Ихельзона I Love ASIA («Я люблю АЗИЮ») – для тех, кто не желает переплачивать назойливым гидам и мечтает осуществить экзотическую поездку с минимальными расходами. Мы разговаривали с ним о любви к Индии, дешевой азиатской кухне и ночлеге в кокосовых домиках.


Евгений Ихельзон – путешественник, журналист, религиовед по образованию; преподавал в вузах историю буддизма и историю религии. 5 лет работал специальным корреспондентом газеты «Сегодня».

Цей проект – абсолютно малобюджетний. Ми не витрачаємо гроші ні на рекламу, ні на офіси. Хочемо, щоб все було максимально дешево. У нас є соціальні цілі – ми прагнемо, щоб люди побачили світ і переконалися, що не тільки багаті можуть подорожувати. Хочемо навчити людей подорожувати самостійно. Для того, щоб зробити вартість наших подорожей нижчою, я намагаюсь мандрувати «сесіями» - брати за одну поїздку три групи. Наші гіди працюють в різних країнах і зустрічають на місці. Як правило, ніхто не летить разом з групою, це дуже рідко. Тому виходить економніше для людей, які їдуть з нами. Я взагалі один з найдешевших гідів по Індії в світі.

Такі компанії, як наша, існують в Європі – це нормальний європейський формат. Вони є в Бельгії, Нідерландах. У них сплановано по 200-300 маршрутів.

Ми не займаємось відпочинком. Ми займаємось подорожами.

Найбільше людей їдуть в Індію. Мабуть, через те, що це дешевше. За рахунок того, що переліт недорогий, та й організація маршруту дуже бюджетна.

Найтяжча мандрівка в фізичному плані – Тибет, де є підйоми на велику висоту. Бо на висоті 5,400 метрів можна й позеленіти. А взагалі неважко подорожувати. Особливо з нашими гідами, які розуміють всі больові точки туристів.

Я за кокосові будиночки та солом’яні хатки, а не за п’ятизіркові готелі. Ми не проводимо час в готелях – навіть не їмо там. Ми просто там ночуємо. Харчуємось у місцевих кафе – у перевірених роками людей. Тут, в Києві, люди не мають часу навіть поговорити. В подорожах ми говоримо і на такі серйозні теми, як розвиток та становлення України.

В Азії ви можете жити на будь-які гроші. Скажімо, на 100 гривень в Індії ви можете два дні повноцінно харчуватися, але в Києві ці гроші витрачаєш за один раз в супермаркеті. Я знаю місця в Делі, де чашка чаю коштує 50 гривень, але я знаю і місця, де вона коштує гривню. В Європі вже такого немає. Зате в Китаї можете з’їсти тарілку пельменів за 5 гривень. Всю їжу в Азії готують при вас, не виймаючи нічого з холодильника, як в Україні. Коли приїжджаю назад, в Київ, то в деяких місцях навіть не можу їсти – шлунок вивертає від того, що якість продуктів надзвичайно погана.

Є місця в Індії, де навколо вас збереться сто людей, і вони будуть просто дивитись на вас. Наші туристи починають страшенно ніяковіти. Але треба розуміти, що це не агресія, а звичайний інтерес. Багато цих людей ніколи не бачили білих.

В Південній Індії ми ночували поруч із слонами в заповіднику Чинар. Стоїть будиночок лісника, а навколо нього товстий мур – огорожа від слонів. Спиш і чуєш, як вони за цим муром ходять.

Трохи розмовляю на хінді, можу торгуватися китайською.

Китай – це моє нове кохання. Потрапив туди тільки 2 роки тому. Китай є дешевою країною – їжа, проживання – це недорого коштує. Але пересування по країні – автобуси, потяги – дуже дороге. Китай – найскладніша країна в плані подорожей, тому що місцеві люди не знають англійської та ніяких іноземних мов. Хоча, порозумітися жестами можна.

Пекін дуже схожий на Київ. Всі перші поверхи будинків – це бізнес. Це не пустинні вулиці, це нормальне життя. Там дозволено дуже багато чого, що у нас не дозволяють. Вулиці перетворюються ввечері на базар. Всі радісні, всі веселі. Хтось гадає комусь, хтось смажить м'ясо, хтось грає в шахи.

Не люблю подорожувати літаками. Це занадто швидке перенесення свідомості. Ти фізично вже в Гонконгу, а головою все ще в Києві. Хотілося б проїхати наземним транспортом з Києва до Делі чи Гонконгу.

Індія – це як перше кохання. Вперше в Індію я потрапив у 1996 році. Зараз в Азії маю багато людей, з якими давно співпрацюю. Але це не тільки бізнес-партнери, але й друзі, бо в Азії інакше не буває.

В Європі був всюди, крім Ісландії, Андорри та Мальти. Досі толком не був у Таїланді. Хотів би в Сибір поїхати колись влітку, коли меньш холодно. Одна з цікавих країн для мене – це Румунія, там хороші люди. Такі європейські країни, як Австрія, Швейцарія – вони дистанційні, вилизані, там нема простору для творчості. Ти не можеш просто вийти на вулицю і попроситися до когось ночувати чи пішки піти в якесь село. Люди там так вже не живуть.

Якщо ви хочете справжньої екзотики – то це Індія та Китай. Це тисячолітні і самобутні культури. Всі інші країни – це відголоски цих культур.

Ми збираємось відкривати зараз новий інтернет-проект, який буде описувати ці країни, наші маршрути, і людина зможе абсолютно самостійно подорожувати. Наприклад, можна буде знайти, де в світі побачити слонів. Це буде щось на кшталт великої енциклопедії подорожей.

Мені особисто незрозумілі деякі речі в психології наших громадян. Я не розумію, чому вони так люблять море, і для чого воно їм так потрібне. Не розумію, для чого їм відпочивати, якщо вони ніколи в житті серйозно не працювали. Так, є втома від монотонної роботи в офісі. Але найкраще, що може бути, - зміна обстановки. Наприклад, після двох місяців в Індії я забуваю, які маршрутки в центр ходять. Це повне очищення від всього зайвого з голови. Навіть дещо потрібне зникає.

Цивілізація дуже швидко опановує місця, де ще живуть справжні люди. Наприклад, у нас панує така думка, що Гоа - це місце відпочинку неформалів чихіпі. За останні десять років він перетворився на звичайний Крим.Ми маємо ще п’ять-десять останніх років, коли можемо побачити ці країни автентичними. Бо світ дуже швидко змінюється. Скоро буде так, що ви зможете побачити в Малайзії та Індії те саме, що тут. Хіба що без снігу.

0

Календарь ближайших поездок проекта «I Love Asia»:
17 февраля - 5 марта - Шри-Ланка плюс Малайзия – $ 1860
22 марта - 11 апреля - Современный Гонконг, о.Борнео, загадочный Бруней, манящий Сингапур, колоритный Пенанг, Мелакка и Куала-Лумпур – $ 2253
22 марта - 5 апреля - Современный Гонконг, о.Борнео (Малайзия), загадочный Бруней, манящий Сингапур – $ 1747
3-18 апреля - ВсяМалайзия: два острова, над и под водой – $ 1553
28 апреля - 12 мая - Непал. Магические Гималаи – $ 1350
28 апреля - 19 мая - Тибет, Китай, Непал – $ 1650
конец мая – начало июня 2012 (уточняется) - Неизвестная Турция – $ 875
01-23(24) июля - Индонезия. Глубокое погружение – $ 2020
02-23 августа – Южный Китай – $ 1900
31 октября - 17 ноября - Непал, Индия – $ 1568
2 ноября - 17 ноября - Все главное в Индии – $ 1160

Больше информации о поездках можно узнать на сайте - http://iloveasia.travel/.

  • 27 января 11:36 Иосиф Пеняк: Уверен – олимпийская медаль будет моей!    0
  • 14 августа 17:30 Будь «В теме» с М1    0
  • 01 июля 18:28 «Дети детям» снова подарила шанс на жизнь маленькой девочке    0
  • 19 июня 11:49 Студия «Мамахохотала» устроила для киевлян праздник смеха    0
  • 30 мая 13:46 Андрей Искорнев проведет он-лайн-конференцию на tochka.net    0
  • 19 февраля 14:52 Виктор Пинчук инвестирует проекты в рамках инициативы Giving Pledge    0
  • 03 октября 12:00 Лучший менталист Украины представит уникальное шоу в Киеве    0
  • 24 сентября 14:00 Дизайнер нарядов Бейонсе, Кайли Миноуг и Lady GaGa представит свои коллекции в Киеве!    0
  • 21 сентября 18:00 Украинская правда знакомит с основателем проекта "Интересный Киев" Арсением Финбергом    0
  • 21 сентября 14:35 TEDxKyiv собирает на платформу-конференцию TEDxCity2.0 - День городского вдохновения    0
  • 20 июня 16:22 Назначена дата свадьбы Криштиану Роналду    0
  • 20 июня 10:15 Сыну Оззи Осборна диагностировали рассеянный склероз    0
  • 15 июня 15:00 Лера Кудрявцева рассталась с парнем    0
  • 15 июня 14:04 Собчак рассказала, откуда у нее 1,5 миллиона евро под матрацем    0
  • 14 июня 16:20 Уэйна Руни разлучили с женой в годовщину свадьбы    0
  • 29 мая 15:17 Официальный партнер 65-го Каннского кинофестиваля Chivas Regal чествует современных украинских джентльменов    0
  • 24 февраля 11:49 В Швейцарии скончался сын Набокова    0
  • 17 октября 17:15 Дочь Мадонны отпраздновала 15-летие в Нью-Йорке    0
  • 17 октября 16:30 Дэвид Бэкхем на «коне»    0
  • 17 октября 13:15 43-летняя Карла Бруни родила второго сына    0