Кино

Программа панорамы мирового визуального искусства "Неизвестная реальность"

Gloss 24 апреля 2009, 14:24
 0

Коло перше» в ніч з 25 на 26 квітня. У програмі:

1. Відеоперформанс від Владіслава Білоуса та Олександра Кохановського (Україна), живий звук.
Владіслав Білоус - український відеохудожник. Робив дизайн для ТБ, працював художником-постановником музикальних кліпів, учасник Молодості-1998, автор незалежної відеопрограми Vizuarium: symbol-sight&mean. У цій програмі автор пропонує зробити візуальну подорож образно-емоційним полотном, де оригінальний графічний стиль, випрацьований на стику маніпуляцій з кольоровими варіантами, цифровим зображенням та текстурами, фотографією та абстрактною анімацією, - відсилає до таємничих кутків історичної пам`яті.
Олександр Кохановський - композитор, музикант. Пише музику до спектаклів у театрі «Вільна сцена», а також до кінофільмів, бере участь у експериментальних музичних та арт проектах, міжнародних фестивалях.

2. Володимир Кобрін (1942-1999) - радянський та російський сценарист, режисер, художник. Науково-популярні фільми 80-90 років.
На Заході Кобріна називали концептуалістом, засновником російського авангарду у науковому кіно.
З 1989 року Кобрін практикує поєднання традиційної кінотехнології з експериментальною комп`ютерною обробкою зображення. На студії «Центрнаукфільм» зробив такі учбові фільми, як: «Явище радіоактивності», «Особливості квантової механіки», «Етюди про механіку» та інші. В. Кобрін отримав замовлення для Московського університету на фільми, «здатні угвинтитися у свідомість студентів, підірвати його зсередини, показати можливість гри з матеріалом».

3. «Непобачене кіно». Антологія відновлених фільмів з американських, британських, французських архівів. (1894-1941 роки)
У збірку увійшли твори таких майстрів як: Ман Рей, Фернан Леже, Марсель Дюшан, Франсіс Брюгієр, Олександр Алексєєв та інші. У ритмічних кіноелементах художники та кінематографісти зачаровані абстрактними властивостями світла. Вперше на відео, музика композитора Джорджа Антайла 1924 року супроводжує Фернана Леже і Дадлі Мерфі, - воістину авангардна какофонія зображення і звуку.

4. Збігнєв Рибчинськи - фільми 80-90 років.
Він - автор декількох повністю інноваційних патентів в області роботи з зображенням та фотографією, також комп`ютерних програм. Рибчинськи є піонером у використанні High Definition television technology, а також новатором у технічний області - автор патентів, які розвивають ідеї для виробництва фільмів. Він створив багато видатних художніх кліпів, наприклад для Міка Джагера, для гурту Pet Shop Boys, та кліп Джона Лєнона «Imagine».


5. Девід Лінч (США) - перші фільми, 60-70-і рр..
Девід Лінч - відомий американський кінорежисер та сценарист. Знаний представник американського незалежного кінематографу.
На курсах з експериментального мистецтва у 1966 році Лінч захопився мультиплікацією та реалізував свій першій короткометражний анімаційний фільм «Шість чоловіків, які блюють» як закінчену роботу.
Для стилю режисера характерна наповненість фільмів сюрреалістичними та містичними деталями, які відображають психоделічний світогляд автора та роблять це з великою інтелектуальною силою. Між тим його фільми позбавлені наліту відвертої елітарності та використовують, здається, звичайні кіношні штампи, що разом із захоплюючою енергетичною міццю надає їм значну популярність.


«Коло друге» в ніч з 9 на 10 травня. У програмі:

1. Норман МакЛарен (1914-1987, Канада) - експериментальні фільми 40-80 років
Канадський художник та режисер Норман МакЛарен є сьогодні класиком авангардного фільму, який, мабуть єдиний у цій специфічної області кіно, за життя удостоївся високого звання «генія мультиплікації». Вже першій фільм його (1933), знятий у абстрактній манері був відзначений на І фестивалі аматорських фільмів як «найкращий приклад чистого фільму». Унікальний засіб, розроблений природнім експериментатором, - мальований на плівці звук. Для озвучення фільмів не використовувались ані музичні інструменти, ані механічні пристрої. Застосовувались лише традиційні знаряддя художника: чорнила, пензель, перо. Кінцевий результат визначали кількість та ширина ліній на фонограмі, іх частота та інтенсивність, розмір крапок та інше. Складений МакЛареном своєрідний каталог звуків дозволив у підсумку отримувати не тільки шумоподібні ефекти, але й чисто музичні звучання, які імітують невеличкий оркестр чи зовсім космічні голоси. Пізніше, у 40-роках, МакЛарен користується вже іншим засобом озвучання фільму: зафіксовані заздалегідь на фотоплатівках окремі оптичні фрагменти звукових хвиль у необхідній послідовності, які переносяться на фонограму кінострічки.

2. Пітер Грінуей (Великобританія) - ранні короткометражки 60-70 років
Одним з найбільш яскравих відеохудожників є Пітер Грінуей: художник та кінорежисер, нині віджей та перформансіст. Авангардист, який добився разючого доступу у мейнстрім, Пітер Грінуей належить до числа найамбіційніших та спірних кінорежисерів своєї епохи. Він отримав освіту художника та зазнав серйозного впливу теорій структурної лінгвістики, етнографії та філософії. Його фільми часто ступали нехоженими стежками, послідовно досліджуючи межі кіно як мистецтва, відкидаючи формальні оповідальні шаблони заради захоплюючого дух бразів, підмінених значень та пульсуючої емоційної напруги. Він був одержимий формальними симетрією та паралелями, його фільми, які демонструють майже маніакальний інтерес до складання списків та каталогізації, завоювали дурну славу як провокаційним еротизмом, так і майже навмисною претензійністю.

3. The Residents (США) – The Commercial Album - 1980
The Residents - американський авангардний музичний та образотворчій колектив, офіційно створений у 1972 році (неофіційно існував з 1966 року), який залучає до створення своїх дисків та виступів відомих кінорежисерів та музикантів.
The Residents активно використовують у творчому процесі нові технології та постійно експериментують, створюючи паралельно з музикою відео, мультимедійні CD та DVD. Деякі концерти представляють собою сюрреалістичні театралізовані шоу з костюмами та масками. Одна з відмінних особливостей колективу - повна анонімність учасників, які завжди приховуються під масками, як правило, у вигляді соковитих яблук. Невідомі не тільки їх імена, але й будь-які псевдоніми.
«The Commercial Album» (1980) складається з 40 композицій, тривалістю рівно по 1 хвилині кожна, до якої входить один куплет та приспів.

4. Брати Квай (США - Велика Британія) - короткометражки 80-90 років
Близнюки Квай зазнавали все більше розчарування у двомірному світі малюнка і прийшли до думки про відновлення у мініатюрі (в манері коробочок Джозефа Корнела) тримірних світів з використанням ляльок та предметів за допомогою кінематографічної анімації. Аніматори створили у своїх роботах унікальну сюрреалістичну реальність, яка чітко функціонує в рамках власних, ясно відчутних законів. Для проекту ВВС «Звук та зображення» вони зробили фільм «За відсутності», до якого написав музику Карлхайнц Штокгаузен. З хореографом Уілом Такетом зробили 40-хвилинний фільм за оповіданням Е.Т.А. Гофмана «Пісочна людина». Вони є авторами двох повнометражних фільмів. Окрім кіно, вони також працюють як оформлювачі драматичних, оперних та балетних спектаклів у Лондоні та інших містах Європи.
5. Олег Чорний та Геннадій Хмарук (Україна) - відеоарт 90-2000-х років
Чорний та Хмарук у 1996 році заснували недержавне творче об’єднання «Sampled Pictures». Більше десяти років «Sampled Pictures» співпрацює з українським музичним проектом ФОА-ХОКА. Вони створили низку відеоробіт на композиції колективу та відеосупровід для концертної програми We are not in the fog («Ми не в тумані»), з якою ФОА-ХОКА брала участь у різних вітчизняних та європейських музичних фестивалях та концертних турах.

  • 17 апреля 16:42 Украинский Marvel: в кинопрокат выходит фильм о 3-й отдельной штурмовой бригаде «Мы были рекрутами» (трейлер)    0
  • 12 апреля 17:43 Актриса Марго Робби станет продюсером фильма по мотивам настольной игры «Монополия»    0
  • 29 марта 17:47 Голливудская актриса из Украины разорвала контракт с Netflix, чтобы не играть россиянку    0
  • 22 марта 16:24 8 самых ожидаемых премьер украинских фильмов этой весны – трейлеры    0
  • 20 марта 16:24 Вышел трейлер фильма об украинских писателях эпохи "расстрелянного возрождения", который снимали 10 лет (видео)    0
  • 13 марта 17:11 Объявлены лауреаты анти-премии «Золотая малина-2024»: главные неудачники в кинематографе    0
  • 11 марта 16:16 Первый «Оскар» для Украины: как прошло вручение самой престижной кинопремии в мире    0
  • 06 марта 18:17 Режиссер «Дюны» исполнил последнюю волю умирающего человека, который мечтал увидеть вторую часть фильма    0
  • 23 февраля 15:15 Netflix выпустил трейлер нового документального сериала о событиях, которые привели к вторжению РФ в Украину (видео)    0
  • 17:44 Объявлены победители британской кинопремии BAFTA: украинский фильм среди триумфаторов (видео)    0
  • 16 февраля 18:04 Россия запустила пропагандистский ролик, в котором украинские военнопленные идут голосовать за Путина (видео)    0
  • 06 февраля 15:30 "Я показал его смерть": в Варшаве вышел тизер биографического фильма «Путин» (видео)    0
  • 05 февраля 16:54 «Игра в кальмара 2»: Netflix показал тизер нового сезона, который выйдет в этом году (видео)    0
  • 01 февраля 16:35 На Netflix вышел новый криминальный мини-сериал «Гризельда», основанный на реальных событиях (трейлер)    0
  • 24 января 16:30 Объявлены номинанты премии Оскар 2024    0
  • 15:44 Названы лучшие сериалы 2023 года: список победителей «Эмми» (трейлеры)    0
  • 12 января 18:09 Вышел новый трейлер сериала «Мистер и миссис Смит», ремейка боевика с Брэдом Питтом и Анджелиной Джоли (видео)    0
  • 18 декабря 20:10 Издание Variety назвало худшие фильмы 2023 года    0
  • 15 декабря 17:57 Украина попала в ТОП-20 стран по просмотру порно в 2023 году: любимые категории пользователей    0
  • 13 декабря 15:14 Warner Bros. представила новый трейлер фильма «Дюна: часть вторая» с Тимоти Шаламе и Зендаей (видео)    0