Туризм

Отчет с Sziget 2011

Влад Шмелевский 18 августа 2011, 20:52
 0

15 августа в Будапеште закончился фестиваль Sziget. Для многих венгерский фестиваль уже давно стал главным событием лета. Особый восторг и радость испытываешь, когда попадаешь на это музыкальное действо впервые. В этом году одними из тех, кто испытал такую радость, были и наши героини из Киева, которые рассказали нам о своем путешествии.


Sziget – самый продолжительный в мире музыкально-культурный фестиваль. 5-6 дней музыки всех стилей и направлений, начиная от металла и заканчивая блюзом и электроникой на любой вкус. Проходит с 1993 года на острове в Обуде, Будапешт.

Решено! Едем на Sziget!

Марта:

«Цього року, обираючи, куди б податися на відпочинок улітку, для себе твердо вирішили: хочемо якісної музики та Європу. Вихід залишався один - тільки музичний фестиваль в Європі. Але який саме? Проглянувши список літніх фестів на Last.fm, ми однозначно зупинилися на події, що мала 97% сумісності з нашими смаками. Отже, вирішено – їдемо на Sziget 2011!»

Цена вопроса 330 евро

Ира: «Оскільки часу для оформлення візи залишалося мало (менше місяця), то вирішили скористатися послугами туроператора. Весь пакет (абонемент Camping ticket + віза + автобус) коштував 330 євро. Питання, що нас найбільше турбувало: який вид ночівлі обрати? Спочатку ми хотіли взяти пакет, що пропонує проживання в готелі «Ретро 3*» (€ 489). Надзвичайно вдячні тим людям, які вчасно надоумили: «Якщо хочете відчути всю атмосферу фестивалю по-справжньому, то їдьте тільки з палатками!»

Фестивальные курьезы

Марта: «Один із квитків виявився недійсним. Уже напередодні хтось за тим самим номером отримав свій браслетик. Нас направили до «проблемної» каси. Там досить довго шукали дублікат… Хлопці, мабуть, побачили, які ми засмучені та замучені, з величезними рюкзаками, то хвилин через 15 нам таки видали омріяний жовтий браслетик. Наступним випробуванням стало намагання знайти вільне місце для своєї палатки. Було таке враження, що вже всі нормальні місця зайняті! В результаті знайшли крутезне місце біля щирих людей, які за тиждень стали нашими друзями. А через день біля нас притулилося ще принаймні зо п’ять палаток (там, де, здавалося, більше втиснутися неможливо)»

На Sziget не воруют!

Ира: «Інше актуальне питання: а що робити з цінними речами? Чи безпечно їх залишати в палатці? Для нашої української свідомості відповідь звучить неправдоподібно, і відразу не хочеться вірити: так, безпечно. На «Cігеті» не ворують, хоч як би це парадоксально не звучало»

Еда

Марта: «Закупи всі роблять в «Ашані». Це велике щастя для гостей фестивалю, що цей гіпермаркет знаходиться так близько! Ціни на продукти дійсно радують. Найбільшою популярністю користувалися булочки за 9 форинтів (якщо на наші гривні, то це близько 50 коп.), набирали цілими пакетами. До них ми зазвичай брали нарізку з шинки чи салямі, майонез і помідори. Робили такі собі сандвічі. Виходило смачно і дешево. Для порівняння, хот-дог на острові коштував десь 650 форинтів, шматок піци 600 форинтів»

Алкоголь

Ира: «Найпопулярніше пиво – офіційний партнер фестивалю – Dreher. Півлітровий стакан коштував усюди однаково 530 форинтів. Пиво дійсно дуже смачне!

А тепер сумна новина для любителів випити: алкоголь проносити на територію фестивалю офіційно заборонено. Але все одно любителі випити примудряються його проносити: заливають у пляшки з-під води, кока-коли, пакети від соку та що тільки не придумують. Якщо пронести все одно не вдалося, сідають поруч із входом і випивають. Охорона дивиться на це з розумінням».

Коли всі побутові питання вирішені, бутерброди з'їдені, а пиво випито або подаровано охоронцям, переходимо до головної мети нашої подорожі - концертів.

Їх була просто нереальна кількість. Тільки п’ять основних сцен.

Тримаючи завжди при собі програмку фестивалю, ми намагалися встигнути на тих, кого давно хотіли побачити й почути. Однак при такій насиченій програмі це не зажди вдавалося.

1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7

День 0: Хедлайнерами дня нульового стали Prince та ВІА «Ленінград», виступ яких почався одночасно.

День 1: Вся програма Pop-Rock Main Stage заслуговувала на увагу. Однак більше за всіх у цей день запам'яталися австралійці Empire of the Sun. Космічні костюми, емоційний відеоряд, футуристичні танці. Одним словом, amazing. У цей день також грали The Maccabees, Rise Against, Empire of the Sun, Interpol та Pulp.


День 2: Виступ Good Charlotte ніби повернув нас до тінейджерських 2000-х. Усі хором співали хіти, танцювали і бісилися під сценою. Потім сцену захопили рокеры Kasabian та канадські електронщики Crystal Castles, а вдалим завершенням другого дня став виступ The Chemical Brothers.

День 3: У третій день фестивалю нам пощастило споглядати шведський інді-поп колектив Peter Bjorn & John, металістів Deftones та легендарних Prodigy, на шоу яких прийшла величезна кількість народу. Вже на самому вході на території фестивалю утворилися величезні затори. Здавалося, що весь Будапешт прийшов послухати божевільних британців. При цьому не відчувалося жодного дискомфорту. Всі дихали музикою The Prodigy, а отриманої енергії вистачило на всю ніч!

День 4: У цей день публіку радували британка Kate Nash, 30 Second To Mars на чолі з Джаредом Лето та інді-рокери Kaiser Chiefs. Саме цей гурт перевершив усі очікування. Найбільш зворушливим став момент, коли дівчину в інвалідному візку підняли на руки в натовпі! В цей час ти розумієш, наскільки велике значення має музика для людей!

День 5: Свій останній музичний день ми розпочали з рідних Gogol Bordello. Вони, як завжди, підірвали всіх нестримним gypsy-панком. Надворі було дуже гаряче, а в натовпі тим більше. Рятував тільки льодяний душ зі шлангу! Надзвичайно приємно було, коли хтось із фанів кинув на сцену український прапор, а Євген Гудзь пришпандьорив його до своїх шортів і так відіграв увесь концерт.

Выступление Gogol Bordello на Sziget 2011

У цей день також виступили душевні The National, головний протеже Каньє Уеста - хіп-хопер Kid Cudi, а хедлайнером останнього дня був лондонський пост-панк гурт White Lies, який гідно завершив основну музичну програму Sziget 2011.

Поєднання нестримної музики, шаленого драйву, культурного різноманіття, відкритих людей із усього світу зробили тиждень Sziget найкращим у житті. Сумно було повертатися додому, прощатися зі справжнісіньким раєм… Але тепер ми вже точно знаємо, де проведемо наступне літо. Адже кожен, хто хоч раз побував на Sziget, обов’язково повертається знову і знову.

  • 05 января 15:10 Рейс Киев-Кишинев попал в топ железнодорожных маршрутов Европы    0
  • 27 декабря 19:10 "Укрзализныця" возвращает "Буковельский экспресс"    0
  • 23 декабря 17:46 Автобусная компания Flixbus запускает автобусные рейсы из Киева в Берлин    0
  • 14 декабря 10:36 "Укрзализныця" рассматривает вариант продажи билетов прямо в поездах    0
  • 05 декабря 14:13 Как украинцам не потерять средства на счету Wizz Air и как продлить их действие    0
  • 02 декабря 19:03 FlixBus открывает 3 новых маршрута из Украины в Чехию и Польшу    0
  • 22 ноября 16:40 Страховая компенсация и подогрев пищи: бесплатные услуги УЗ, о которых не знают пассажиры    0
  • 14 ноября 20:01 "Укрзализныця" продает билеты на первые поезда в деоккупированные украинские города    0
  • 07 ноября 13:56 Из Киева снова начал курсировать пассажирский поезд в Молдову    0
  • 27 сентября 21:36 Украинская авиакомпания МАУ попала в топ лучших в Восточной Европе    0
  • 06 сентября 19:29 ЕС отменяет упрощенный визовый режим с Россией: когда и что изменится    0
  • 25 августа 17:01 Назван рейтинг самых безопасных городов мира 2022 года    0
  • 15 августа 13:05 Для украинцев действует программа бесплатных авиарейсов в Канаду    0
  • 12 августа 12:27 Британский лоукостер предлагает авиарейсы на основе песен в Spotify    0
  • 11 августа 22:56 Украинским беженцам предлагают бесплатные авиабилеты по Европе    0
  • 11 августа 20:11 Лоукостер Ryanair больше не будет предлагать авиабилеты за 10 евро    0
  • 09 августа 14:15 С сентября Германия изменит правила пребывания для украинцев    0
  • 27 июля 18:55 Назван рейтинг самых безопасных стран для представителей ЛГБТК+    0
  • 27 июля 03:05 Из Украины запускают автобусный маршрут в Австрию и Словакию    0
  • 19 июля 11:29 Топ-10 локаций за границей, где чаще всего воруют у путешественников    0