Театр

Владимир Смотритель. Кто он (укр.)

Gloss 09 апреля 2009, 14:05
 0

Володимир Смотритель народився 13 січня 1953 року у м. Городище Черкаської області. Мати - Пожар Ніла Єлисеєвна - бухгалтер, захоплювалась грою на гітарі, батько - Смотритель Петро Михайлович - зварювальник, чудово володів грою на баяні. Саме від батьків, напевно, маленький Володя успадкував любов до музики, до мистецтва. В 10 років хлопчик власними руками збудував свою першу сцену, з якої, мабуть, і розпочалась його акторська кар'єра, увінчана першими оплесками та захопленими поглядами. У 12 років у Володі з'явилася справжня рок-гітара "Yolana Eterna De Luxe". З самого дитинства він був різнобічнорозвиненою людиною: Володимир не тільки займався в шкільному танцювальному гуртку, а ще й у 14 років отримав перший дорослий розряд з футболу.
Після закінчення школи у 1974 році Володимир стає студентом Дніпропетровського хореографічного училища. Пізніше, а саме у 1978 році, вступає до Київського театрального інституту ім. Карпенка-Карого на факультет драми і кіно.
По закінченні був розподілений у Московський театр "Ромен", але доля залишила його у столичному Театрі юного глядача, де за виконані ролі неодноразово нагороджувався почесними грамотами уряду та різними відзнаками.
У 1987 році актор був запрошений очолити експериментальний драматичний ансамбль у м. Чернівцях при обласній філармонії, де і поставив сатиричну виставу "Незважаючи на лиця", яка з успіхом гастролювала як по Україні, так і за її межами.
Проте володіння словом, пластичність, здібність до режисури, гра на різних музичних інструментах не дозволяли Володимиру замикатися на звичайних виставах, де грає декілька акторів. Йому хотілось розкрити себе з різних сторін, і тому він створює свою першу моно-виставу за твором Р.Рождественського "Двісті десять кроків", яка з великим успіхом демонструвалась у м. Чернівцях. Здійснилася давня мрія Володимира: з'єднати слово, пластику, звук, світло, костюм, сценографію у подих однієї людини.
Через деякий час він захоплюється ідеєю створити свій власний моно-театр і вирушає по Україні у пошуках міста, де б він міг втілити в життя свою мрію. Таким містом виявився Хмельницький. Тут у 1989 році Володимир влаштовується в обласній філармонії майстром художнього слова, створює ряд сольних програм, одна з яких - "А ще я хотів сказати..." - у 1990 році стає лауреатом Всеукраїнського конкурсу "Укрестрада-90"
- 1992 рік - В.Смотритель перемагає у Всеукраїнському конкурсі авторської пісні "Оберіг-92". Цей рік стає для актора початком нового етапу в житті - Рішенням сесії Хмельницької міської Ради створюється моно-театр "КУТ", де він стає керівником і актором.
- 1993 рік - відкриття першого театрального сезону моно-виставою "Прокляті роки" за творами українських репресованих поетів.
- 1994 рік - народжується сатирична моно-забава "Сало в шоколаді", за яку Володимир стає лауреатом Всеукраїнського конкурсу гумору і сатири "Море сміху-95" в м. Запоріжжі.
- 1995 рік - створюється авторська вистава-гра для дітей "Я - клоун!", з якою В. Смотритель побував на самих різних міжнародних фестивалях у Польщі, Німеччині, Швейцарії. В цьому ж році він дебютує в кіно - знімається у фільмі "Осіннє вбивство в Мюнхені" (режисер - О. Янчук).
Паралельно з роботою у театрі та гастролями, В. Смотритель стає засновником унікального Подільського фестивалю моно-мистецтв "Розкуття", який збирає навколо себе кращих солістів-виконавців різноманітних жанрів і проходить щорічно в серпні.
- 1996 рік - виходить в світ моно-програма "Словоспів", в якій звучить 30 авторських пісень.
- 1997 рік - прем'єра моно-вистави "Поет і Кат" за однойменним твором Б. Грищука, яка пізніше стає дипломантом на міжнародному конкурсі моно-вистав "Відлуння-2000" у м. Києві.
- 1998 рік - Володимир стає переможцем Всеукраїнського конкурсу гумору і сатири ім. А. Сови в м. Одесі.
- 1999 рік - веде активну гастрольну діяльність по містах України.
- 2000 рік - відкриває свій 8-й театральний сезон прем'єрою моно-вистави "Магія душі" за книгою Лева Силенка "МАГА Віра". В цьому ж році започатковує ще один театральний проект - "Мистецький міст" - у рамках якого наприкінці кожного місяця з виставами малої форми у Хмельницький приїздять найкращі театри зі всієї України. Враховуючи особистий внесок у розвиток театрального мистецтва та професійну майстерність, стає переможцем конкурсу "Людина року-2000" в номінації "Митець".
- 2002 рік - в світ виходить наркодрама "Ін'єкція щастя". Це унікальна робота., автором і режисером якої став Є.Курман. Саме ця вистава на міжнародному фестивалі моно-вистав "Відлуння-2002" стала дипломантом і отримала спеціальний приз Київських клубів любителів театру.
В.Смотритель у розквіті своїх сил, має безліч мистецьких задумів та планів. Зараз він працює над новим, ще більш цікавим проектом і впевнений, що ця робота послужить поштовхом для нових творчих злетів.

  • 31 марта 14:26 "Кролики" обещают одесситам приехать на концерт, который состоится 6 апреля в Русском Театре    0
  • 13 марта 15:18 Российские артисты спектакля "8 марта мимолетом" подтвердили, что приедут в Одессу    0
  • 04 ноября 11:39 Вистава Київського плейбек-театру "Дежавю-плюс": «Нова зустріч з собою»    0
  • 12 февраля 12:10 «PoleArtShow: за 80 дней до конца света. По мотивам Жюль Верна» презентует шоу в Одессе    0
  • 12 ноября 14:00 Киевляне смогут узнать, что видят люди в своих эротичных снах    0
  • 12 ноября 12:00 В Киеве покажут единственный в мире PoleArt спектакль    0
  • 09 ноября 13:00 Киевлян порадуют спектаклями "Студия Театрального искусства"    0
  • 05 ноября 18:00 6 ноября на сцене Национальной оперы будет представлен проект «Короли танца. Избранное»    0
  • 30 октября 15:00 В ноябре киевляне станут свидетелями тайного свидания    0
  • 25 октября 10:00 Завтра киевляне увидят долгожданную постановку Шекспира    0
  • 22 октября 16:00 Во вторник в Киеве состоится спектакль "Мастер и Маргарита"    0
  • 19 октября 09:26 Сегодня Михаил Жванецкий расскажет киевлянам о грядущих переменах    0
  • 18 октября 15:00 В Киеве будут летать скелеты, а зал оккупируют нищие, припадочные и беременные    0
  • 17 октября 09:00 В Киеве начался юбилейный театральный фестиваль    0
  • 16 октября 13:00 Завтра "Молодой театр" покажет киевлянам "Любовные письма к Сталину"    0
  • 15 октября 18:00 Легендарная рок-опера "Юнона и Авось" отмечает свое тридцатилетие сегодня    0
  • 10 октября 16:00 Театр ДАХ покажет реалити-шоу "Бесхребетность"    0
  • 10 октября 12:00 11 октября в Киеве представят скандальную черную комедию    0
  • 04 октября 11:00 Сегодня театр-студия "Образ" представляет великих женщин ХХ века    0
  • 02 октября 13:00 В Театре на Подоле показывают историю о сумасшедшем    0