Саморуйнівний, але гарний: цей суперечливий двигун Ford 2.0 Ecoboost Саморуйнівний, але гарний: цей суперечливий двигун Ford 2.0 Ecoboost
Техно

Саморуйнівний, але гарний: цей суперечливий двигун Ford 2.0 Ecoboost

Gloss 29 ноября, 2023, 12:27
 0

Дволітровий Ecoboost можна зустріти під капотом не лише багатьох моделей Ford, а й у Volvo і навіть LandRover. Авторозборка Форд має його за популярний товар, але незважаючи на це його репутація дуже суперечлива: одні називають його жахливим, інші — ресурсним. Де ж правда?

Історія появлення

2-літровий 4-циліндровий двигун став одним із перших представників нової родини Ecoboost, яка з'явилася на хвилі захоплення автовиробників даунсайзингом(зменшення робочого об'єму двигунів при збереженні або збільшенні потужності). За інформацією виробника, турбонаддув, безпосереднє впорскування та система регульованих фаз газорозподілу дозволили забезпечити високу потужність, відмінну еластичність та економічність. Як було заявлено, новий мотор витрачає на 15-20% менше палива, ніж атмосферні 3-літрові «шістки». Новий двигун замінив старі мотори 2,3-3,5 л на європейських та американських моделях Ford, також його ставили на Volvo, Land Rover і новий Focus ST.

Конструктивні особливості

Ecoboost створений на алюмінієвому блоці Duratec-HE, тобто його база — це двигун Mazda L-серії. Зокрема, він має той самий розмір циліндрів, але оригінальні ГБЦ, ГРМ, паливну систему. У Ecoboost застосована система наддуву з турбіною Borg Warner K03, фірмова фордівськасистема Ti-VCT означає регульовані фази газорозподілу на впуску та випуску, а за привід ГРМ відповідає ланцюг. Також використовується система безпосереднього впорскування палива. І, що типово для сучасних двигунів, відсутні гідрокомпенсатори.

Поширені проблеми

Головне, чим лякають при описі цього двигуна: випадки руйнування поршнів, імовірно внаслідок детонації. Виробник запевняє, що це проблема ранніх версій, а потім було вжито заходи у вигляді впровадження нових прошивок та заміни поршнів. Але є версія, що причина руйнування поршнів не в класичній детонації, а в іншому явищі. Його суть у тому, що у певних режимах роботи двигуна (середні обороти та рух з крейсерською швидкістю) виникають умови для раннього запалення паливно-повітряної суміші, через що відбувається серія неконтрольованих вибухів у циліндрі, що призводить до пошкодження ЦПГ. Хоча власнику байдуже, чому він вимушений робити дорогий ремонт чи заміну двигуна, тут найголовніше те, що руйнування поршнів зустрічається і на пізніших версіях 2,0-літрового двигуна.

Ще одна проблема те, що «зовнішній» випускний колектор зі сталі на ранніх європейських версіях тріскається та пошкоджує турбіну. Говорять, деякі власники вирішують проблему шляхом встановлення китайського аналогу з чавуну. А ось на моторах із інтегрованим випускним колектором такого не трапляється.

Загалом, як кажуть спеціалісти, практично всі проблеми 2,0-літрового Ecoboost обумовлені його конструктивними особливостями, помноженими на високий рівень форсування та специфіку обслуговування та експлуатації. Щодо ризику руйнування циліндрів — це хвороба багатьох турбомоторів тих років, при цьому не можна сказати, що саме 2,0-літровий Ecoboost страждає частіше за інших.

Теги: автомобиль , двигатель , техно

  • 02 мая 16:07 Представлена первая в мире бесшумная клавиатура: на ее создание ушло пять лет    0
  • 30 апреля 17:33 Лучшие автомобили для женщин: ТОП-10 компактных моделей    0
  • 24 апреля 17:34 Эксперты назвали 5 недорогих электрических кроссоверов, которые стоят своих денег    0
  • 18 апреля 17:05 Прошел первый "воздушный бой" между пилотируемым самолетом и истребителем, которым управлял ИИ (видео)    0
  • 16 апреля 14:06 Украинские инженеры разрабатывают боевую подводную лодку, которая стреляет торпедами (видео)    0
  • 15 апреля 15:36 Эксперты назвали 5 автомобильных брендов, которые являются самыми дешевыми в обслуживании    0
  • 12 апреля 17:05 Apple раскрыла возможности своего искусственного интеллекта: он превосходит GPT-4    0
  • 11 апреля 17:04 ТЦК сможет «мобилизовать» автомобили украинцев: какие авто будут изымать на нужды ВСУ    0
  • 08 апреля 10:50 AENO HD1: Фен з унікальною технологією для швидкого стайлінгу без шкоди для здоров’я волосся    0
  • 04 апреля 15:46 Apple работает над созданием домашних роботов – Bloomberg    0
  • 02 апреля 15:42 Илон Маск оценил вероятность гибели человечества из-за искусственного интеллекта в 20%    0
  • 28 марта 16:06 Ноутбуки ROG ‒ ідеальний вибір для геймерів та професіоналів    0
  • 28 марта 14:31 YouTube добавит новую функцию на основе искусственного интеллекта, которая сэкономит ваше время    0
  • 25 марта 16:28 Что такое лазерный сварочный аппарат    0
  • 22 марта 17:27 Российские войска жалуются на новый украинский дрон-камикадзе, сделанный из фанеры и пластиковых бутылок (фото)    0
  • 21 марта 15:20 Компания Маска показала, как первый человек с чипом Neuralink в мозге играет в онлайн-шахматы силой мысли – видео    0
  • 19 марта 14:54 Названы 10 профессий, которые заменит искусственный интеллект    0
  • 13 марта 16:46 Самый большой в мире самолет со 117-метровым размахом крыльев выполнил тестовый полет (видео)    0
  • 05 марта 16:44 Apple представила новый MacBook Air с чипом M3: характеристики и цена    0
  • 04 марта 15:48 Еврокомиссия оштрафовала корпорацию Apple на 1,8 миллиарда евро: причина    0