Саморуйнівний, але гарний: цей суперечливий двигун Ford 2.0 Ecoboost Саморуйнівний, але гарний: цей суперечливий двигун Ford 2.0 Ecoboost
Техно

Саморуйнівний, але гарний: цей суперечливий двигун Ford 2.0 Ecoboost

Gloss 29 листопада, 2023, 12:27
 0

Дволітровий Ecoboost можна зустріти під капотом не лише багатьох моделей Ford, а й у Volvo і навіть LandRover. Авторозборка Форд має його за популярний товар, але незважаючи на це його репутація дуже суперечлива: одні називають його жахливим, інші — ресурсним. Де ж правда?

Історія появлення

2-літровий 4-циліндровий двигун став одним із перших представників нової родини Ecoboost, яка з'явилася на хвилі захоплення автовиробників даунсайзингом(зменшення робочого об'єму двигунів при збереженні або збільшенні потужності). За інформацією виробника, турбонаддув, безпосереднє впорскування та система регульованих фаз газорозподілу дозволили забезпечити високу потужність, відмінну еластичність та економічність. Як було заявлено, новий мотор витрачає на 15-20% менше палива, ніж атмосферні 3-літрові «шістки». Новий двигун замінив старі мотори 2,3-3,5 л на європейських та американських моделях Ford, також його ставили на Volvo, Land Rover і новий Focus ST.

Конструктивні особливості

Ecoboost створений на алюмінієвому блоці Duratec-HE, тобто його база — це двигун Mazda L-серії. Зокрема, він має той самий розмір циліндрів, але оригінальні ГБЦ, ГРМ, паливну систему. У Ecoboost застосована система наддуву з турбіною Borg Warner K03, фірмова фордівськасистема Ti-VCT означає регульовані фази газорозподілу на впуску та випуску, а за привід ГРМ відповідає ланцюг. Також використовується система безпосереднього впорскування палива. І, що типово для сучасних двигунів, відсутні гідрокомпенсатори.

Поширені проблеми

Головне, чим лякають при описі цього двигуна: випадки руйнування поршнів, імовірно внаслідок детонації. Виробник запевняє, що це проблема ранніх версій, а потім було вжито заходи у вигляді впровадження нових прошивок та заміни поршнів. Але є версія, що причина руйнування поршнів не в класичній детонації, а в іншому явищі. Його суть у тому, що у певних режимах роботи двигуна (середні обороти та рух з крейсерською швидкістю) виникають умови для раннього запалення паливно-повітряної суміші, через що відбувається серія неконтрольованих вибухів у циліндрі, що призводить до пошкодження ЦПГ. Хоча власнику байдуже, чому він вимушений робити дорогий ремонт чи заміну двигуна, тут найголовніше те, що руйнування поршнів зустрічається і на пізніших версіях 2,0-літрового двигуна.

Ще одна проблема те, що «зовнішній» випускний колектор зі сталі на ранніх європейських версіях тріскається та пошкоджує турбіну. Говорять, деякі власники вирішують проблему шляхом встановлення китайського аналогу з чавуну. А ось на моторах із інтегрованим випускним колектором такого не трапляється.

Загалом, як кажуть спеціалісти, практично всі проблеми 2,0-літрового Ecoboost обумовлені його конструктивними особливостями, помноженими на високий рівень форсування та специфіку обслуговування та експлуатації. Щодо ризику руйнування циліндрів — це хвороба багатьох турбомоторів тих років, при цьому не можна сказати, що саме 2,0-літровий Ecoboost страждає частіше за інших.

Теги: автомобіль , двигун , техно

  • 02 травня 16:07 Представлено першу у світі безшумну клавіатуру: на її створення пішло п'ять років    0
  • 30 квiтня 17:33 Найкращі автомобілі для жінок: ТОП-10 компактних моделей    0
  • 24 квiтня 17:34 Експерти назвали 5 недорогих електричних кросоверів, які варті своїх грошей    0
  • 18 квiтня 17:05 Пройшов перший "повітряний бій" між пілотованим літаком та винищувачем, яким керував ШІ (відео)    0
  • 16 квiтня 14:06 Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами (відео)    0
  • 15 квiтня 15:36 Експерти назвали 5 автомобільних брендів, які є найдешевшими в обслуговуванні    0
  • 12 квiтня 17:05 Apple розкрила можливості свого штучного інтелекту: він перевершує GPT-4    0
  • 11 квiтня 17:04 ТЦК зможе «мобілізувати» автомобілі українців: які авто будуть вилучати на потреби ЗСУ    0
  • 08 квiтня 10:50 AENO HD1: Фен з унікальною технологією для швидкого стайлінгу без шкоди для здоров’я волосся    0
  • 04 квiтня 15:46 Apple працює над створенням домашніх роботів – Bloomberg    0
  • 02 квiтня 15:42 Ілон Маск оцінив ймовірність загибелі людства через штучний інтелект у 20%    0
  • 28 березня 16:06 Ноутбуки ROG ‒ ідеальний вибір для геймерів та професіоналів    0
  • 28 березня 14:31 YouTube додасть нову функцію на основі штучного інтелекту, яка заощадить ваш час    0
  • 22 березня 17:27 Російські війська скаржаться на новий український дрон-камікадзе, зроблений із фанери та пластикових пляшок (фото)    0
  • 21 березня 15:20 Компанія Маска показала, як перша людина з чіпом Neuralink у мозку грає в онлайн-шахи силою думки – відео    0
  • 19 березня 14:54 Названо 10 професій, які замінить штучний інтелект    0
  • 13 березня 16:46 Найбільший у світі літак із 117-метровим розмахом крил виконав тестовий політ (відео)    0
  • 05 березня 16:44 Apple представила новий MacBook Air з чіпом M3: характеристики та ціна    0
  • 04 березня 15:48 Єврокомісія оштрафувала корпорацію Apple на 1,8 мільярда євро: причина    0
  • 27 лютого 16:59 Названо найцінніший автомобільний бренд у світі – рейтинг 2024 року від Brand Finance    0