Як отримати свої перші водійські права в Україні: інструкція за новими правилами 2023 року

Getty Images

Кабінет міністрів затвердив новий порядок отримання прав водія. Для того щоб отримати посвідчення, майбутньому водієві потрібно буде пройти кілька етапів. Відповідну інфографіку склав "Укрінформ".

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Тепер майбутні водії можуть скласти теоретичний іспит без навчання в автошколі. Тільки після цього етапу можна розпочинати практичну підготовку. Отже, як отримати водійське посвідчення по-новому:

Перший етап – теорія

Так, перший крок до отримання посвідчення водія – це складання теоретичного іспиту. Тепер, щоб мати допуск до складання тесту, не обов'язково вчитися в автошколі. Це можна зробити самостійно чи за допомогою репетитора.

Складати тест з теорії потрібно в сервісному центрі МВС за попереднім онлайн-записом. Згодом така послуга буде доступна через ЦНАП.

На здачу теорії дається 20 хвилин, за які потрібно буде встигнути відповісти на 20 питань. Тепер у кабінетах, де складатимуться іспити, будуть встановлені 4 камери та аудіофіксувальна апаратура, які виключать можливість підказок чи маніпуляцій.

Якщо з першого разу здати теорію не вдалося, то можна повторити через 10 днів. При цьому кількість спроб – необмежена. Свідоцтво про теоретичну підготовку дійсне протягом 1 року. Тобто той, хто успішно склав теоретичний іспит, має цілий рік на те, щоб пройти практичний курс навчання.

Другий етап – практика

Другим етапом стане складання практичного іспиту в автошколі. Щоб отримати допуск до іспиту з водіння, потрібно обов'язково вчитися в автошколі.

Приступати до практичного навчання дозволяється лише після успішного складання іспиту з теорії у сервісному центрі МВС. Така можливість зберігається протягом 12 місяців після отримання свідоцтва про теоретичну підготовку.

Стандартна програма – 40 годин із інструктором. Далі майбутній водій складає внутрішній іспит в автошколі та отримує документ про закінчення автошколи. Дане посвідчення буде дійсним 2 роки, протягом яких потрібно буде пройти третій етап.

Третій етап – державний іспит на водіння

Спочатку необхідно записатися на іспит з практики в сервісному центрі МВС. Запис здійснюється через термінали у приміщеннях центрів. Також тестують можливість записатися на іспит онлайн.

Кількість спроб для складання державного практичного іспиту є необмеженою (раніше допускалося лише 3 спроби) протягом 2-х років від дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки в автошколі. Інтервал між спробами – 10 днів.

У салоні авто для практичних іспитів встановили по 2 реєстратори та камеру з кутом огляду салону на 360°, щоб виключити неправомірні дії екзаменатора. Екзаменаційний лист має чітко визначені типові помилки та критерії оцінювання кандидата у водії.

Читай також

На Великдень в Україні очікуються заморозки, які охоплять декілька областей

Прогноз на вихідні

Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди: яка ситуація в інших містах України

Молодь все частіше обирає довгострокову оренду замість покупки житла

Чи будуть відключення світла через руйнування Трипільської ТЕС — відповідь «Укренерго»

Енергосистема втратила частину потужності

В Україні водія можуть оштрафувати за порушення, які він не скоював: причина

Злочинна схема

В Україні перейменують 5 міст та понад 100 сіл: повний список нових назв

Нові назви отримають Бровари, Павлоград та інші

500 гривень штрафу та рік без прав: водіїв в Україні можуть жорстко покарати за невинне порушення

Нагадування про ПДР

Куди піти погуляти в Києві на вихідні з дітьми

В Україну повернуться морози до -15: синоптики попередили, коли чекати на похолодання

Причиною стане холодне повітря з Арктики

Чого чекати від погоди в останній місяць зими: прогноз на лютий від Укргідрометцентру

Середня місячна температура

Як змінилася ситуація на ринку нерухомості України у 2023 році: пропозиції та ціни

Скільки коштуватиме житло в Україні