Дієтолог назвала овочі, які в жодному разі не можна їсти у сирому вигляді

Getty Images

Коли справа доходить до здорового харчування, багато людей вважають за краще їсти сирі овочі, фрукти та інші продукти. Широко поширена думка, що вживання сирих овочів може допомогти знизити ризик захворювань та забезпечити більше енергії. Але є проблема: не всі з них призначені для вживання в сирому вигляді, оскільки вони можуть представляти потенційний ризик для здоров'я, пише Health Shots.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Дієтолог Діпіка Джаясвал каже, що вживання деяких овочів у сирому вигляді може призвести до проблем із травленням і ризикувати зараження шкідливими бактеріями.

Певні овочі, наприклад, картопля і баклажани містять токсини, такі як соланін, які усуваються при приготуванні. Експерт підкреслює, що сирі овочі також можуть містити шкідливі бактерії, такі як кишкова паличка у шпинаті або яйця стрічкових хробаків, які можуть спричинити інфекцію та проблеми із травленням. Приготування не тільки нейтралізує ці ризики, але й покращить смак та полегшить перетравлення.

Картопля

Сира картопля містить соланін, природний токсин, який може бути шкідливим при вживанні у великих кількостях. Це може призвести до шлунково-кишкових проблем: блювання, діарея та біль у животі. Приготування картоплі при високих температурах руйнує соланін, що робить його безпечним для споживання. Крім того, сира картопля може бути важкою для перетравлення і викликати дискомфорт, здуття живота або спазм шлунка.

Баклажани

Як і картопля, баклажани містять соланін, який при вживанні у сирому вигляді може викликати нудоту, блювання та інші проблеми із травленням. Приготування баклажанів не тільки видаляє соланін, а й покращує їх смак та текстуру. Популярними способами приготування баклажанів є гриль, запікання чи тушкування.

Шпинат

«Шпинат, незважаючи на свою поживну цінність, іноді може містити бактерії кишкової палички, що призводить до болів у шлунку та інших проблем із травленням. Приготування шпинату запобігає зростанню бактерій кишкової палички, а також вивільняє більше поживних речовин, які організм може засвоїти», — каже Джаясвал.

Брокколі

Незважаючи на те, що брокколі дуже поживна, вона легше перетравлюється, а її поживні речовини краще засвоюються при приготуванні. Злегка приготовлена на пару або обсмажена броколі зберігає свою харчову цінність, а також знижує ризик виникнення проблем із травленням, таких як гази та здуття живота. Однак її все ж таки можна вживати в сирому вигляді, але в невеликих кількостях.

Стручковий перець (капсикум)

Іноді стручковий перець може містити в насінні небажані елементи, такі як залишки хімічних добрив або яйця стрічкових черв'яків. Приготування перцю допомагає зменшити залишки, що робить його безпечним для вживання.

Брюссельська капуста

Хоча брюссельська капуста — це багатий на поживні речовини овоч, приготування полегшує її перетравлення. Запікання або обсмажування брюссельської капусти не лише покращує її смак, а й полегшує навантаження на шлунок.

Читай також

Перемога Реала над Баварією: реакція іноземних фанатів на гру українця у Лізі чемпіонів

Лунін - нова зірка мадридського «Реалу»

Яку вибрати позу для сну, щоб прожити довше – пояснення експертів

«Поза для сну може повільно вбивати нас»  

П'ять звичок, з якими треба покінчити заради якісного сну

Властиві багатьом людям у повсякденному житті

Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції

Розклад української команди на чемпіонаті

Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути

Відмовтеся від них, якщо скидаєте вагу

Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день

Науково доведено

54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі

Несподіваний лайфхак від зірки

Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше

Як сон впливає на відчуття віку

Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри

Щоб ваша шкіра виглядала краще

5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст

Перевірте у себе наявність даних симптомів