Як розділилися думки українців щодо звільнення Криму військовим шляхом – результати опитування КМІС

US Embassy in Ukraine

Більшість опитаних громадян вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію, включаючи Крим, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу та ризик тривалішої війни. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного з 22 лютого до 6 березня.

Підпишіться на канал Gloss.ua в Telegram.

У період з 22 лютого по 6 березня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та наступним статистичним зважуванням) опитано 2007 респондентів, які проживають в усіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з громадянами України віком від 18 років.

До вибірки не включалися мешканці територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Чи варто ризикувати, звільняючи Крим військовим шляхом

У контексті дискусій відомий британський вчений Тімоті Гартон Еш (Timothy Garton Ash) запропонував КМІС поставити ще одне питання про можливе військове звільнення Криму. Респондентам пропонувалися два сценарії, один із яких включав допомогу Заходу звільнити та надійно захистити всі території, включаючи Донбас, проте без Криму. Згідно з цим сценарієм, Україна утримується від військового визволення. Другий сценарій – спроби військового визволення Криму, проте з розуміння, що Захід може понизити допомогу, а війна може затягнутися.


68% респондентів вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію, включаючи Крим, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу та ризик тривалої війни. У той час як 24% більше схиляються до варіанта, що в обмін на звільнення та захист усіх територій із Донбасом (але без Криму) Україна може утриматися від воєнних дій у Криму.

Доцільність військового визволення Криму у регіональному вимірі

У всіх регіонах переважна більшість наполягає на звільненні всіх територій, включаючи Крим. Підтримка «компромісу» становить не більше 27% залежно від регіону.

Читай також

Аналог YouTube: Ілон Маск запускає додаток X TV для смарт-телевізорів

Головні функції платформи

Трамп задався питанням, як йому реагувати на те, що Путін підтримав Камалу Харріс

Політичний «жабагадюкінг»  

Для Путіна розробляють еліксир вічного життя – The Times

Кощій Безсмертний та його методи

Росія готує геймерів до війни в Україні: що відомо

Їхні навички можуть бути корисні

Жителі трьох областей України зможуть отримати гроші для власного бізнесу

Кому призначається допомога

До Землі мчить астероїд розміром у два футбольних поля

За ним можна спостерігати через онлайн-трансляцію

Instagram прослуховує кожного користувача через мікрофон телефону

У рекламних цілях

Нацбанк пропонує змінити назву розмінних монет з "копійки" на "шаг"

Для історичної справедливості та дерусифікації

Влада Франції видала ордер на арешт Миколи Дурова – брата Павла Дурова

Він оголошений у розшук

Українці можуть пройти опитування щодо якості освіти в країні: займе всього 7 хвилин

Допоможе визначити подальші кроки для розвитку