Росія розповсюджує пропаганду війни через відеоігри: Minecraft, Roblox, World of Tanks та інші

YouTube

Росія поширює провоєнні та проросійські наративи у відеоіграх та популярних серед геймерів платформах, пише The New York Times з посиланням на групу дослідників.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Дослідники виявили більше десятка прикладів прокремлівської пропаганди в іграх Minecraft, Roblox, World of Tanks та World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare та War Thunder.

«Майже всі вони вихваляють перемогу СРСР над нацистською Німеччиною – тему, яку Путін та його радники використовують для підтримки сьогоднішньої війни. Деякі з них мали явні зв'язки із політичними партіями чи державними структурами», – йдеться у статті видання.

Наприклад, у грі Minecraft російські гравці відтворили битву за місто Соледар в Україні, після чого розмістили відеозапис гри у соціальній мережі ВКонтакте. Крім того, у травні цього року на каналі російської версії гри World of Tanks показали парад танків у Москві 1945 року, а на популярній ігровій платформі Roblox користувач створив на честь Дня Росії цілу роту військовослужбовців МВС РФ.

«ЧВК Вагнер» просував «шкідливі наративи» у Discord та Steam, щоб підтримати погляди Кремля. Дослідники припускають, що, можливо, «вагнерівці» також прагнули завербувати людей через величезні бойові втрати.

«Пропаганда в основному спрямована на те, щоб представити "Вагнер" і російських військових крутими і грізними», - зазначив керівник підрозділу з аналізу загроз у Microsoft Клінт Воттс.

Раніше, у квітні цього року, президент Microsoft Бред Сміт повідомив, що служби безпеки компанії виявили недавні спроби Росії "проникнути в деякі з цих ігрових спільнот", навівши приклади в Minecraft та дискусійних групах Discord. Він сказав, що Microsoft проінформувала про них уряди, які він не назвав.

«Ігровий світ – це справді платформа, яка може впливати на громадську думку, впливати на аудиторію, особливо на молодь», – каже Таня Беккер, дослідник з компанії ActiveFence, що спеціалізується на кібербезпеці, яка виявила кілька прикладів російської пропаганди у Minecraft.

У компанії Microsoft відмовилися реагувати на коментарі своїх керівників або відповідати на запитання щодо російських прикладів пропаганди. Проте зазначили, що контент, який порушує стандарти онлайн-спільноти для дискусій про відеоігри, вони переглядають.

Читай також

За час повномасштабної війни іноземці відкрили в Україні 2652 компанії: хто найчастіше створює бізнес

Топ-список іноземних інвесторів

Олександр Свіщов і Григорій Козловський передали кошти центру Unbroken на виготовлення якісних протезів для наших військових

Справжність відео з інопланетянами у Лас-Вегасі підтвердив відомий криміналіст

Дивимося відео з величезним прибульцем

«Укрпошта» виставлятиме на аукціон посилки, які ніхто не забрав протягом півроку

Від 10 гривень за товар

В інтернеті продають «маски жінки для ухилянтів» за 14 тисяч гривень (фото)

Користувачі мережі не втрималися від жартів

Українські школярі, які зараз у 6-му класі та молодші, навчатимуться 12 років

Що змінить реформа Нової української школи

Стівен Кінг запропонував Зеленському і Путіну зійтись у поєдинку сам на сам

На кого робить ставки сам письменник та хто підтримав його ідею

Рада цього тижня може ухвалити нові штрафи за порушення мобілізації та військового обліку

Якими будуть суми штрафів

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення