«Діячі», «Руйнівники» та «Мрійники»: Politico назвав найвпливовіших людей Європи

Politico

Американське видання Politico склало свій рейтинг найвпливовіших людей у Європі. Опубліковано список із 28 осіб, які наступного року, за версією журналістів, «сформують політичне життя Європи».

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Список ділиться на три категорії - "Діячі" (Doers), "Руйнівники" (Disrupters) і "Мрійники" (Dreamers). До кожної з них увійшли дев'ятеро людей. А лідер року фактично стоїть над цими трьома категоріями.

«Найвпливовішою людиною» в Європі, за версією журналістів Politico, став лідер польської «Громадянської коаліції» Дональд Туск. З 2007 до 2014 року він був прем'єр-міністром Польщі, а потім — головою Євроради. Найближчим часом, найімовірніше, він знову очолить уряд Польщі.

"Діячем року" журналісти назвали прем'єра Італії Джорджу Мелоні. Вона пройшла політичну трансформацію і в деяких питаннях, зокрема щодо Росії та відносин зі США та Євросоюзом, кардинально змінила свою позицію. Наразі вона є прикладом рішучого лідерства як у Євросоюзі, так і серед країн G7.

Також у категорію «Діячі» потрапили: голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн (її Politico назвав «королевою»), президент Франції Еммануель Макрон (його Politico жартівливо назвав «Ману звільнений» за асоціацією з фільмом Тарантіно), голова Офісу президента України Андрій Єрмак (зелений кардинал Києва), президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган (посередник), французький політик Марін Ле Пен (ребрендинг).

Президент України Володимир Зеленський посів перше місце у категорії «Мрійники».

Українського лідера поставили в один ряд з Уїнстоном Черчіллем, Мартіном Лютером та іншими політичними діячами, які здатні змінити хід історії "не силою своєї армії чи силою своєї економіки, а силою свого слова".

Politico пише, що керівництво Зеленського було настільки ефективним, що він зміг досягти того, що ще недавно було немислимим. Зокрема, йдеться про наближення України до членства в ЄС та приєднання до НАТО.

Також його риторичні заклики принесли важливі плоди у вигляді фінансової допомоги та значної кількості західної зброї – від танків до винищувачів, які надають партнери України.

Друге місце у категорії «Мрійники» посів опозиційний політик Олексій Навальний. Politico назвав його "російським Манделою".

У категорії «Руйнівники» перше місце посіла глава Центробанку Росії Ельвіра Набіулліна. Видання назвало керівника ЦБ «мовчазним посібником» Володимира Путіна.

«Ельвіра Набіулліна — головний технократ, який підтримує роботу військової машини президента Росії Володимира Путіна. За десятиліття, проведене Набіулліною біля керма Центробанку Росії, жорстка грошово-кредитна політика неодноразово рятувала рубль і утримувала економіку країни на плаву», - пише Politico.

До рейтингу руйнівників увійшли також лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, голова Європейської народної партії Манфред Вебер, грузинський проросійський олігарх Бідзіна Іванішвілі та інші.

Читай також

Олександр Свіщов і Григорій Козловський передали кошти центру Unbroken на виготовлення якісних протезів для наших військових

Справжність відео з інопланетянами у Лас-Вегасі підтвердив відомий криміналіст

Дивимося відео з величезним прибульцем

«Укрпошта» виставлятиме на аукціон посилки, які ніхто не забрав протягом півроку

Від 10 гривень за товар

В інтернеті продають «маски жінки для ухилянтів» за 14 тисяч гривень (фото)

Користувачі мережі не втрималися від жартів

Українські школярі, які зараз у 6-му класі та молодші, навчатимуться 12 років

Що змінить реформа Нової української школи

Стівен Кінг запропонував Зеленському і Путіну зійтись у поєдинку сам на сам

На кого робить ставки сам письменник та хто підтримав його ідею

Рада цього тижня може ухвалити нові штрафи за порушення мобілізації та військового обліку

Якими будуть суми штрафів

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення

Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)

Ексклюзив, якого більше ніде немає