Нове розслідування про Рамзана Кадирова викликало великий резонанс у YouTube та ЗМІ

Proekt_media

Велике розслідування про Рамзана Кадирова опублікувало російське інтернет-видання "Проект" у понеділок, 17 червня. Відео менш ніж за добу набрало у YouTube понад мільйон переглядів та привернуло увагу ЗМІ.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Автори заявляють, що у фільм увійшли «нові факти про вбивства навколо Кадирова, неймовірні масштаби крадіжок», а також подробиці приватного життя глави Чечні.


Головні факти з розслідування:

Чутки про хворобу Кадирова не припинялися протягом 2023 року. У ЗМІ була різна інформація щодо стану здоров'я маріонетки Кремля. Видання з посиланням на джерела пише, що у Кадирова справді були і є проблеми з нирками, але він їх вирішив принаймні на якийсь час. І почав готувати наступників – членів сім'ї. Зараз члени його сім'ї буквально захопили всю чеченську вертикаль влади, і самого Кадирова, вочевидь, аж ніяк не хвилює, що деяким навіть не виповнилося 18 років.

Цій темі присвячена велика частина фільму-розслідування, тому переказати її в деталях вкрай складно. Як повідомляє "Проект" із посиланням на три джерела, з серпня 1999 року керівництво Росії разом із ФСБ обирало нового главу Чечні. Вибір у результаті ліг на Ахмата Кадирова, з яким Путін особисто обговорював умови передачі йому влади в Чечні. Під час переговорів Кадирову за перехід на бік Кремля пропонували "віддати під дах" велике місто, 5 мільйонів доларів готівкою негайно та розкішний будинок у Сочі.

Спочатку Москва не планувала передавати владу в Чечні у спадок, але все змінилося після вбивства Ахмата Кадирова вибухом на параді 2004 року. Його син Рамзан, який очолював охорону батька, перебував у цей момент у Москві. Тоді ж Путін дав зрозуміти Рамзану Кадирову, що той буде наступним головою Чечні.

Однак йому потрібно було почекати три роки – до свого 30-річчя, щоб стати офіційним главою республіки. За цей час внаслідок загроз та насильства або відмовилися від влади, або померли прямі конкуренти Рамзана. З лютого 2007 року Кадиров став одноосібним правителем Чечні. До цього моменту "в живих, ймовірно, не залишилося жодної людини з тих, хто брав участь у її сходженні до влади", наголошує "Проект".

Журналісти розповіли про те, як під час виборчих перегонів на пост глави республіки всі конкуренти Кадирова гинули або перебували під постійним тиском. Серед них: Сергій Абрамов, який несподівано потрапив у ДТП, загинув секретар Ради безпеки Чечні Рудник Дудаї та Алі Алханов, який перебув під постійним тиском.

Розслідувачі також докладно розповіли про те, як знайшли "чеченський слід" у вбивствах: політика Бориса Нємцова, колишнього віце-прем'єра Чечні Якова Сергуніна, головного редактора журналу Forbes Пола Хлєбнікова, журналістки "Нової газети" Ганни Політковської, співробітниці правозахисного центру "Меморі" Наталії Естемірової.

Журналісти "Проекту" повідомляють, що за роки правління Кадиров мав десятки неповнолітніх наложниць. Більше того, одна з дівчат народила від лідера Чечні, коли їй було лише 15 років.

«Кадиров віддає перевагу незайманим юним дівчатам: школяркам або студенткам першого курсу. Він має помічника, який зберігає контакти безлічі молоденьких чеченок - десятки, може навіть сотні», - йдеться у розслідуванні.

Крім того, журналісти стверджують, що деякі з наложниць Кадирова зникали, були вбиті або стали жертвами нападів. Офіційно ж у лідера Чечні "одна дружина" - Медні Кадирова, яка до 42 років народила 14 дітей.

Повне розслідування з архівними відеозаписами, фактами та свідченнями свідків можна переглянути на YouTube-каналі Proekt_media.

Читай також

Китай та Бразилія створюють платформу для "врегулювання української кризи"

Прагнуть до миру

Вчені розробили спрей для носа із 99,9% захистом від вірусів

Складається із безпечних інгредієнтів

Китай запропонував три кроки для завершення війни в Україні

Просування мирних переговорів

«Нова пошта» випустила новий мобільний додаток з розширеними можливостями

Що нового для користувачів

Робота у Польщі: які зарплати платять українцям у різних регіонах

У кілька разів більше за середню українську зарплату

Вперше в історії акробат перейшов по канату з Азії до Європи (відео)

На висоті 165 метрів

Скасування банківської таємниці: Верховна Рада планує ухвалити закон про розкриття особистих даних клієнтів банків

Законопроект, що порушує Конституцію

В Україні хочуть ввести податки на посилки з AliExpress та Temu

Причини такого рішення

Деякі українці можуть отримати безкоштовне житло: як подати заявку

Можна вибрати одне із трьох місць у Київській області

Два американські туристи вперше в історії людства вийшли у відкритий космос (відео)

"Маленький крок для людини, гігантський стрибок для людства"