Що відомо світові про рух хакерів Anonymous та їх участь у російсько-українській війні

Хакери-активісти Anonymous не залишилися осторонь, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України, вони одними з перших записали відеозвернення до Володимира Путіна, оголосивши про кібервійну. « Ми ніколи не пробачимо брехні, і ніколи не забудемо життів, які були втрачені при вашому режимі » - цими словами закінчується звернення до кремлівського диктатора.

 

Gloss.ua розповість, що відомо світу про найвпливовіше угруповання хакерів і скільки потужних кібератак на їхньому рахунку.

Хто такі Anonymous?

Сам термін з'явився на початку 2000-х як концепція численних угруповань інтернет-користувачів, що являють собою один анархічний цифровий глобальний мозок.

Anonymous як рух було засновано у 2003 році. Активісти та хактивісти з усього світу більшою мірою не знайомі один з одним, живуть у різних містах та країнах, не мають чіткої внутрішньої структури та постійного членства, у своїй діяльності вони розраховують на колективну силу окремих учасників, яких неможливо ідентифікувати.

В основному, Анонімус виступають проти цензури та контролю в Інтернеті. Більшість їхніх дій спрямовані на уряди, організації та корпорації, діяльність яких суперечить ідеям угрупування. Anonymous також були учасниками глобального руху «Occupy», завдяки чому здобули світову популярність, метою протесту стало захоплення вулиці Уолл-Стріт у фінансовому центрі Нью-Йорка для привернення суспільної уваги до «злочинів фінансової еліти». Протестувальники вимагали збільшення кількості робочих місць, рівномірного розподілу доходів, банківських реформ та скорочення впливу корпорацій на політику. Небагато членів угруповання Анонімус виходили на протести (що є законним), тоді як інші застосовували DDoS-атаки і хакерство.

DDOS-атаки ((Distributed) Denial-of-service attack) є комплексом дій, здатних повністю або частково вивести з ладу інтернет-ресурс. Жертвами можуть стати будь-які ресурси, як веб-сайт, так і сервер. Вважається, що зробити DDoS-атаку самотужки неможливо. Хакери використовують цілу мережу комп'ютерів, заражених вірусом, які генерують велику кількість пакетів або запитів, які, зрештою, перевантажують цільову систему до відмови в обслуговуванні.

Символіка

Символом учасників та прихильників руху Anonymous є маска Гая Фокса. Вперше маска в її сучасному вигляді з'явилася в коміксі "V - значить вендетта", який пізніше екранізували. Дія фільму відбувається в альтернативній нацистській Великій Британії, де свободи слова не існує. Люди з іншою національністю, віросповіданням переслідуються згідно із законом, і їх відправляють у концентраційні табори. Проти режиму повстає таємнича людина в масці - V. Він як партизан веде боротьбу проти влади і, вмираючи, звільняє країну від тоталітаризму, стаючи національним героєм. До кінця фільму таємниця особи V залишається не розкритою. До появи кінокартини маска не мала широкої популярності.

Відомо, що прототип V - Гай Фокс вважався головним символом змови в англомовних країнах, в 1605 році він був англійським дворянином, який брав участь у Пороховій змові (терористичному акті проти короля Якова I Англійського), за що зазнав сильних тортур і був засуджений до смертної кари через повішування, потрошення та четвертування. Що цікаво, під час страти Фокс зістрибнув з ешафоту, зламав шию і таким чином уникнув інших етапів болісної смерті. Фільм подає фігуру Гая Фокса не як боягузливого зрадника, яким його вважали у Великій Британії, а як людину, яка кинула виклик владі і боролася до кінця за свою правду, хоч і програла в результаті.

Логотип Anonymous є чорно-білим зображенням чоловіка в костюмі та краватці, у якого замість голови запитальний знак, а сам силует розташований на тлі земної кулі.

Слоган руху, що став широко відомим в Інтернеті, звучить як: « We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us ». У перекладі: «Ми – Аноніми. Ми – Легіон. Ми не прощаємо. Ми не забуваємо. Чекайте на нас».

Найвідоміші кібератаки

Участь у російсько-українській війні 2022 року

Насправді, кібератаки руху Анонімів за період російсько-української війни можна перераховувати нескінченно: сотні урядових ресурсів, державних сайтів, пропагандистських телеканалів і радіостанцій були зламані і безповоротно пошкоджені, терабайти закритих даних були злиті в загальний доступ, а прості росіяни регулярно мають можливість насолоджуватися гімном України в ефірах радіостанцій. Масові кібератаки хактивістів не тільки заважають роботі злочинного путінського режиму, а й завдають йому фінансових збитків.

 

Читай також

Як забезпечити роботу інтернету при відключеннях світла – два способи

Залишайтеся "в мережі"

Apple готується вбудувати штучний інтелект ChatGPT в iPhone вже в iOS 18

Є ймовірність, що Сірі стане набагато розумнішою

Чому не варто купувати вживане авто з механічною коробкою передач — причини

Поради від експертів

Представлено першу у світі безшумну клавіатуру: на її створення пішло п'ять років

Новинка надійде у продаж вже цього літа

Найкращі автомобілі для жінок: ТОП-10 компактних моделей

Дівчата-водії цінують естетику та зручність

Експерти назвали 5 недорогих електричних кросоверів, які варті своїх грошей

Рейтинг від іспанського порталу Periodismodelmotor

Пройшов перший "повітряний бій" між пілотованим літаком та винищувачем, яким керував ШІ (відео)

Як штучний інтелект показав себе у бою

Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами (відео)

Підходить для комерційних, рятувальних та бойових операцій

Експерти назвали 5 автомобільних брендів, які є найдешевшими в обслуговуванні

Утримання автомобіля – дороге задоволення

Apple розкрила можливості свого штучного інтелекту: він перевершує GPT-4

Нову систему планують інтегрувати до Siri