Війна в Україні стимулює розвиток безпілотників зі штучним інтелектом

Getty Images

Поява безпілотних літальних апаратів із підтримкою штучного інтелекту має величезні перспективи для українських військових. Про це пише The Washington Post.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Україна стала суперлабораторією, де інженери можуть створити продукт, протестувати його, а потім відправити одразу на поле бою.

Як штучний інтелект робить дрони ефективнішими

Десь на Львівщині на відкритому випробувальному полі тестують безпілотник. Після того, як БПЛА втрачає зв'язок з оператором через РЕБ замість того, щоб впасти, дрон прискорюється і атакує ціль за допомогою бомби на борту. Завдяки тому, що безпілотник має нове програмне забезпечення з елементами штучного інтелекту. Він враховує наявність радіоелектронної боротьби в окупантів. Тому під час атак РЕБ він стабілізується та автоматично наводиться на попередньо обрану мету, навіть якщо вона рухається.

Технологія штучного інтелекту, яка розробляється все більшою кількістю українських компаній-виробників БПЛА, є одним із кількох інноваційних стрибків, що відбуваються на внутрішньому ринку безпілотних літальних апаратів, пишуть у виданні.

Крім цього, безпілотники стають швидшими, вміють літати на більшу відстань, стають вантажопідйомними і покращуються інші характеристики, щоб атакувати важливі російські цілі. Зокрема у виданні пишуть, що саме дрон атакував Кримський міст.

«Україна, яка відома сільським господарством та іншою важкою промисловістю, не є очевидним місцем для інновацій у безпілотних літальних апаратах. Однак необхідність війни перетворила країну на своєрідну суперлабораторію винаходів, залучаючи інвестиції від хвалених бізнес-світильників, включаючи колишнього генерального директора Google Еріка Шмідта.

Понад 200 українських компаній, які займаються виробництвом безпілотних літальних апаратів, нині працюють пліч-о-пліч з військовими підрозділами на передовій, щоб налаштувати і збільшити безпілотні літальні апарати, щоб поліпшити їхню здатність вбивати і шпигувати за ворогом», – пише The Washington Post.

«Це цілодобова технологічна гонка», - сказав віце-прем'єр України Михайло Федоров, який відповідає за українську програму «Армія дронів», прагнучи максимізувати використання розвідувальних та штурмових безпілотних літальних апаратів, щоб компенсувати велику перевагу Росії у повітряній та артилерійській потужності.

Читай також

Як забезпечити роботу інтернету при відключеннях світла – два способи

Залишайтеся "в мережі"

Apple готується вбудувати штучний інтелект ChatGPT в iPhone вже в iOS 18

Є ймовірність, що Сірі стане набагато розумнішою

Чому не варто купувати вживане авто з механічною коробкою передач — причини

Поради від експертів

Представлено першу у світі безшумну клавіатуру: на її створення пішло п'ять років

Новинка надійде у продаж вже цього літа

Найкращі автомобілі для жінок: ТОП-10 компактних моделей

Дівчата-водії цінують естетику та зручність

Експерти назвали 5 недорогих електричних кросоверів, які варті своїх грошей

Рейтинг від іспанського порталу Periodismodelmotor

Пройшов перший "повітряний бій" між пілотованим літаком та винищувачем, яким керував ШІ (відео)

Як штучний інтелект показав себе у бою

Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами (відео)

Підходить для комерційних, рятувальних та бойових операцій

Експерти назвали 5 автомобільних брендів, які є найдешевшими в обслуговуванні

Утримання автомобіля – дороге задоволення

Apple розкрила можливості свого штучного інтелекту: він перевершує GPT-4

Нову систему планують інтегрувати до Siri