Вчені створили пристрій, який за добу з морської води виробляє 20 літрів питної

Getty Images

Дослідники з Університету Ватерлоо розробили енергоефективний пристрій для опріснення, що використовує енергію сонця для виробництва чистої питної води з морської води. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Цей інноваційний девайс міг би забезпечити стійке вирішення глобальної водної кризи, особливо для прибережних та острівних держав, у яких не вистачає прісної води, оскільки він працює від сонячної енергії.

Нова технологія, що імітує кругообіг води в природі, може революціонізувати опріснення, запропонувавши економічно ефективну та екологічну альтернативу традиційним методам.

Натхненні природою, дослідники з Університету Ватерлоо розробили опріснювач на сонячних батареях, що імітує те, як дерева природно транспортують воду від коріння до листя.

Новий пристрій ефективно випаровує та конденсує воду в замкнутій системі, усуваючи накопичення солі та значно покращуючи екологічність процесу. На відміну від традиційних систем, що потребують постійного очищення, ця нова технологія забезпечує постійне опріснення без перерв.

Використовуючи сучасні матеріали, система може перетворювати 93% сонячного світла у придатну для використання енергію, що значно покращує поточні технології опріснення. Така висока ефективність дозволяє виробляти близько 20 літрів прісної води на квадратний метр щодня.

Вчені використовували в опріснювачі нікелеву піну, покриту провідним полімером, термочутливі частинки пилку. Ці матеріали поглинають сонячне світло по всьому сонячному діапазону, перетворюючи його на тепло. Тонкий шар морської води на поверхні полімеру нагрівається і рухається вгору, подібно до капілярної дії, що спостерігається у дерев.

Коли вода випаровується, сіль переноситься на нижній шар пристрою, ефективно запобігаючи засоруванню. Цей механізм самоочищення нагадує систему зворотного промивання басейну, що дозволяє пристрою працювати безперервно без обслуговування.

Крім енергоефективності, пристрій також портативний, що робить його ідеальним рішенням для регіонів, де не вистачає прісної води. Дослідники вважають, що їхня система може кардинально змінити ситуацію в районах з обмеженою інфраструктурою та ресурсами доступу до прісної води.

Читай також

7 ознак того, що вживана машина «вбита»: не купуйте таке авто

Як визначити приховані проблеми

Компанія Ілона Маска Neuralink створила імплант Blindsight, який повертає зір сліпим

Навіть якщо людина була незрячою від народження

Apple блокуватиме iPhone, якщо в ньому встановлені «донорські» запчастини

iOS 18 виявить деталі зі вкрадених айфонів

Вчені створили пристрій, який за добу з морської води виробляє 20 літрів питної

Революційний девайс працює на сонячній енергії

Головна фішка iPhone 16 розчарувала користувачів: про що йдеться

Хоча смартфон ще навіть не надійшов у продаж

HUAWEI представила перший у світі смартфон з потрійним екраном: характеристики та ціна (фото)

Потужний, гнучкий і з підтримкою ШІ

Citroen привіз в Україну електромобіль дешевше за $10 тисяч (фото)

Найдешевший на ринку електрокарів

1Х представила робота-прислугу NEO Beta, який виглядає як людина у костюмі (відео)

Помічник по дому

У Мережу злили відео з iPhone 16 Pro Max в абсолютно новому кольорі Desert Titanium

Офіційна презентація через 11 днів

Які пристрої покажуть на осінній презентації Apple 9 вересня (фото)

Якими будуть нові iPhone 16, Apple Watch 10 та AirPods 4