Геймерське кіно: 10 найкращих екранізацій відеоігор XXI століття Геймерське кіно: 10 найкращих екранізацій відеоігор XXI століття
Кіно

Геймерське кіно: 10 найкращих екранізацій відеоігор XXI століття

Дарина Герасимчук 23 серпня, 2023, 17:44
 0

Напевно не існує у світі людини, яка жодного разу не грала у відеоігри. Захоплюючі сюжети, видовищна графіка, атмосфера, що зачаровує деталізацією, і неповторні персонажі затягують у свій ігровий світ мільйони геймерів. Однак, не обов'язково бути гравцем, щоб зацінити геймерські фільми, адже вони, напевне, сподобаються всім любителям гостросюжетного кіно.

Підписуйтесь на Telegram-канал «Сова» з добірками кіно, музики та книг.

Gloss.ua проаналізував рейтинги фільмів ХХI століття, знятих за мотивами відеоігор, на IMDb (найбільша у світі база даних про кінематограф) і підготував для вас ТОП-10 найкращих з них.

Warcraft: Початок

Рік : 2016

Жанр : бойовик, пригоди, фентезі

Тривалість : 116 хвилин

Вік : 12+

Рейтинг IMDb: 6.7

Дія пригодницького фільму відбуваються у вигаданому всесвіті Warcraft, представленому в однойменній серії комп'ютерних ігор. Пізніше вона також отримала розвиток у настільних іграх, колекційній картковій грі, книгах, коміксах та різноманітній маркетинговій продукції. Всесвіт витриманий у стилі фентезі з домішкою стимпанку, європейської культури та деяких елементів східної культури. Warcraft описує в основному протистояння між Альянсом та Ордою, а також їх боротьбу з Палаючим Легіоном, Плеттю, драконом Смертокрилом, Стародавніми богами та іншими силами, що загрожують світу Азерот.

За сюжетом фільму: Дренор, рідний світ войовничої раси орків, під впливом Скверни перестав бути придатним для життя, що змусило їх шукати нові місця для проживання. Магічний портал, активований могутнім чаклуном Гул'даном, дозволив кільком бойовим загонам переміститися в Азерот, де вони почали здійснювати збройні набіги на слабозахищені міста та поселення людського королівства Штормград. Андуїн Лотар, командир війська людей, очолює армію, щоб дати відсіч небаченим раніше загарбникам, тоді як придворний чародій Медів за допомогою вторгнення Орди хоче задовольнити особисті інтереси.

Kingsglaive: Остання фантазія XV

Рік : 2016

Жанр : мультфільм, драма, пригоди, фантастика

Тривалість : 110 хвилин

Вік : 12+

Рейтинг IMDb: 6.7

Японський повнометражний анімаційний фантастичний фільм режисера Такесі Нодзуе, створений Visual Works, повністю побудований на використанні технологій комп'ютерної анімації та захоплення руху, заснований на випущеній пізніше того ж року комп'ютерній грі Final Fantasy XV і використовує той же вигаданий світ і деяких спільних персонажів.

Дія фільму відбувається паралельно до подій гри: Король Регіс Люцис Келум CXIII оберігає своє королівство Люцис від ворожої імперії Ніфльхейм — імперія намагається заволодіти чарівним кристалом Люциса. Королю Регісу служить гвардійський загін Кінгсглейв, члени якого володіють мистецтвом телепортації. Регіс погоджується підписати мирний договір з Ніфльхеймом — відповідно до цього договору його син Ноктіс має одружитися з імперською підданою леді Лунафрейє. Мирні переговори виявляються прикриттям для ніфльхеймського вторгнення, і гвардієць Нікс Ульрік, король Регіс та леді Лунафрейя змушені захищати свої життя та королівство Люцис.

Принц Персії: Піски часу

Рік : 2010

Жанр : бойовик, пригоди, фентезі

Тривалість : 116 хвилин

Вік : 12+

Рейтинг IMDb: 6.6

Однойменну комп'ютерну гру було випущено в 2003 році спільно з Джорданом Мехнером, який придумав у 1989-му першу версію Prince of Persia. Гра являла собою історію, яку розповідає Принц принцеса Фара: якщо гравець програвав, Принц казав, що він пожартував і, звичайно, вижив, і повертає свою розповідь до останньої точки збереження, при цьому події, через "відмотки" часу, ніби ніколи та не відбувалися.

За сюжетом фільму: під час відвідування одного з перських ринків цар Шараман стає свідком благородного вчинку хлопчика безпритульного на ім'я Дастан. Захоплений його сміливістю, цар вирішує зробити хлопця членом своєї сім'ї. Шараман не обділяє хлопчика батьківським коханням і ставиться так само, як і до рідних синів. Коли принци стають дорослими, вони разом вирушають у військовий похід. На їхньому шляху виявляється священне місто Аламут, яке, згідно з розвідкою, забезпечує зброєю їхніх ворогів. Попри волю батька, армія персів на чолі з принцом Тасом нападає на місто. Дізнавшись про зухвалий вчинок синів, цар Шараман негайно вирушає до них.

Оселя зла

Рік : 2002 (2002-2016)

Жанр : бойовик, жахи, фантастика

Тривалість : 100 хвилин

Вік : 18+

Рейтинг IMDb: 6.6

Серія фільмів, знята за сценарієм Пола Андерсона, є кіноадаптацією серії комп'ютерних ігор Capcom Resident Evil. Головну роль у фільмах виконала Мілла Йовович. Варто зазначити, що фільми «Оселя зла» є найприбутковішою серією кіноадаптацій відеоігор, зібравши загалом у світовому прокаті понад 1,2 мільярда доларів.

У першій частині: молода дівчина Еліс разом із загоном спецназу опиняється у секретній підземній лабораторії корпорації Umbrella. Незадовго до цього невідомий спробував вкрасти з лабораторії секретний вірус, однак йому це не вдалося, але він примудрився розбити колбу з небезпечною речовиною. Щоб не допустити епідемії, комп'ютер, який відповідає за безпеку, усуває всіх працівників лабораторії та активує режим карантину. Еліс разом з членами загону належить розслідувати подію, проте як тільки вони опиняються в приміщенні, то їм доводиться зіткнутися з жахливими наслідками вірусу, який перетворив весь персонал на кровожерливих зомбі. З цього моменту розслідування переростає в справжнісіньку боротьбу за виживання.

Сайлент Хілл

Рік : 2006

Жанр : детектив, пригоди, жахи

Тривалість : 125 хвилин

Вік : 16+

Рейтинг IMDb: 6.5

Канадський психологічний фільм жахів заснований на однойменній комп'ютерній грі, яка надихнула режисера Крістофа Гана візуальною естетикою ірреального міста, моторошною манерою оповідання та неординарним, складним сюжетом. Своє бачення фільму Ган виклав у тридцятихвилинному ролику з японськими субтитрами і відправив раді директорів Konami Corporation. Після цього він єдиний серед багатьох великих студій отримав права на екранізацію, оскільки зрозумів суть гри та зберіг у своєму проекті оригінальний сюжет та багаторівневість Silent Hill.

У центрі сюжету маленька дівчинка Шерон, яку повільно виснажує невідоме захворювання, що негативно впливає на психіку. Її мама Роуз, не бажаючи відправляти доньку в спеціалізовану лікарню, а також прагнучи розібратися в загадковій ситуації, вирушає з дитиною до містечка Сайлент Хілл, назву якого часто повторює Шерон уві сні. По дорозі в покинуте поселення вони потрапляють в аварію через таємничий силует, що несподівано виник на дорозі. Прийшовши до тями, Роуз виявляє, що її дочка безслідно зникла. Разом із жінкою-поліцейським, яка прибула на місце події, молода мама прямує до зловісного міста, вкритого туманом і наповненого жахом.

Сонік у кіно

Рік : 2020

Жанр : бойовик, комедія, пригоди

Тривалість : 99 хвилин

Вік : 6+

Рейтинг IMDb: 6.5

Комедійний анімаційно-ігровий фільм кінорежисера Джеффа Фаулера заснований на серії відеоігор Sonic the Hedgehog, створеної компанією Sega та її підрозділом Sonic Team.

Події розвиваються навколо відв'язного їжачка-інопланетянина Соніка, якому довелося залишити рідний світ та втекти на Землю. Герой опиняється в невеликому містечку в штаті Монтана і починає стежити за людьми, в тому числі і за шерифом, що любить пончики, Томом Вачовскі, який згодом стає його кращим другом-людиною. Одного разу витівки Соніка помічає міністерство оборони США і відправляє доктора Роботника разом з його армією дронів на пошуки інопланетянина. У паніці їжак втрачає всі свої золоті кільця і змушений звернутися за допомогою до Тому. Дізнавшись про зловісні плани Роботника, який хоче полонити Соніка і використати його безмежні суперсили для завоювання світу, шериф погоджується допомогти...

Need for Speed: Жага швидкості

Рік : 2014

Жанр : бойовик, драма, кримінал

Тривалість : 131 хвилина

Вік : 12+

Рейтинг IMDb: 6.4

Фільм режисера Скотта Во зі слоганом «Гальма вигадав боягуз» є екранізацією відеоігор серії Need for Speed від Electronic Arts. У фільмі було знято 7 суперкарів: Koenigsegg Agera R, Lamborghini Sesto Elemento, GTA Spano, Saleen S7, Bugatti Veyron Vitesse, McLaren P1 та Mercedes-Benz SLR McLaren. Під час зйомки деякі з автомобілів керувалися відомими професійними гонщиками. А Ford Mustang головного героя був спроектований спеціально для цієї кінокартини.

Глядачі дізнаються історію Тобі Маршалла, геніального автомеханіка, чиєю єдиною віддушиною є участь у підпільних перегонах. Щоб зберегти сімейну майстерню, Тобі змушений взяти в партнери багатого і зарозумілого колишнього гонщика NASCAR Діно Брюстера. Коли справи Тобі нарешті починають йти в гору, Діно підставляє партнера, і Тобі звинувачують у злочині, якого він не чинив. Через два роки Тобі виходить із в'язниці з думкою про помсту. Щоб досягти своєї мети, йому доведеться зробити неможливе і довести, що навіть у світі потужних суперкарів непримітний гонщик може фінішувати першим.

Tomb Raider: Лара Крофт

Рік : 2018

Жанр : бойовик, пригоди

Тривалість : 120 хвилин

Вік : 16+

Рейтинг IMDb: 6.3

Пригодницький фентезі-екшен, заснований на перезапуску культової серії відеоігор Tomb Raider, є третім фільмом про Лару Крофт. На зміну оскароносній Анджеліні Джолі прийшла інша оскароносна актриса Алісія Вікандер («Дівчина з Данії»). Фільм представили через 17 років після виходу першої частини з Анджеліною Джолі в головній ролі і глядачі досить довго сперечалися, хто виглядав краще в ролі Лари Крофт. Проте сьогодні рейтинг перезапуску в базі IMDb трохи вищий, ніж у культового бойовика Саймона Веста з Джолі в головній ролі.

Сюжет: через сім років після зникнення свого батька, 21-річна Лара Крофт відмовляється взяти на себе керування його глобальною бізнес-імперією, натомість підробляючи кур'єром і навчаючись у лондонському коледжі. Незабаром дівчина вирішує розпочати пошуки зниклого батька, вирушивши туди, де його бачили востаннє: до стародавньої гробниці на острові біля берегів Японії. Озброївшись лише гострим розумом, сліпою вірою та своєю вродженою впертістю, Лара повинна подолати себе і здійснити подорож до невідомого. Якщо їй вдасться вижити під час цієї ризикованої пригоди, то дівчина з гордістю зможе носити звання розкрадачки гробниць.

Uncharted: На картах не значиться

Рік : 2022

Жанр : бойовик, пригоди

Тривалість : 115 хвилин

Вік : 12+

Рейтинг IMDb: 6.3

Фільм розповідає історію походження Нейтана Дрейка, головного героя серії відеоігор Uncharted, створеної компанією Naughty Dog.

Нейтан Дрейк – молодий вуличний злодій та авантюрист, який виріс у бостонському сирітському притулку разом із старшим братом Семюелом, якого не бачив багато років. Якось познайомившись у барі з досвідченим мисливцем за стародавностями Віктором Салліваном, він вирушає на пошуки скарбу португальського мореплавця Фернана Магеллана і отримує шанс відшукати давно втраченого брата. У ході своїх пригод головний герой змушений протистояти жорстокому та впливовому Сантьяго Монкаде, який також претендує на легендарний скарб.

Мортал Комбат

Рік : 2021

Жанр : бойовик, пригоди, трилер, фантастика, фетезі

Тривалість : 110 хвилин

Вік : 18+

Рейтинг IMDb: 6.1

Фільм про бойові мистецтва заснований на серії популярних ігор Mortal Kombat, також є перезапуском культової кіносерії, започаткованої у 1995 році зі стрічки «Смертельна битва» Пола Андерсона. Перезапуск став режисерським та продюсерським дебютом Саймона Маккуойда у кіно. За словами кінокритиків: «цей фільм створений фанатами для фанатів». У сценарії є багато моментів, що вказують на те, що автори добре розуміють свою ігрову аудиторію. Герої коментують свої перемоги фразами на кшталт Flawless Victory або Kano Wins, і є навіть жарт, де боєць скаржиться на супротивника – мовляв, той постійно використовує один і той самий прийом.

В основі сюжету: боєць змішаних єдиноборств Коул Янг неодноразово погоджувався програти за гроші. Він не знає про свою спадщину і чому імператор Зовнішнього Світу Шан Цзун посилає свого найкращого воїна, могутнього кріомансера Саб-Зіро на полювання за Коулом. Янг боїться за безпеку своєї сім'ї, і майор спецназу Джакс, володар такої ж позначки у вигляді дракона, як і у Коула, радить йому вирушити на пошуки Соні Блейд. Незабаром він опиняється у храмі Лорда Рейдена, Старшого Бога та захисника Земного Царства, який дає притулок тим, хто носить мітку. Тут Коул тренується з досвідченими воїнами Лю Каном, Кунг Лао та найманцем-ізгоєм Кано, готуючись разом із найбільшими чемпіонами Землі протистояти ворогам із Зовнішнього Світу у битві за всесвіт.

Теги: стрілялки , кращі фільми , екранізація , кіно , відеоігри , топ 10

  • 17 квiтня 16:42 Український Marvel: у кінопрокат виходить фільм про 3-ю окрему штурмову бригаду «Ми були рекрутами» (трейлер)    0
  • 12 квiтня 17:43 Актриса Марго Роббі стане продюсером фільму за мотивами настільної гри «Монополія»    0
  • 29 березня 17:47 Голлівудська акторка з України розірвала контракт із Netflix, щоб не грати росіянку    0
  • 22 березня 16:24 8 найочікуваніших прем'єр українських фільмів цієї весни – трейлери    0
  • 20 березня 16:24 Вийшов трейлер фільму про українських письменників епохи "розстріляного відродження", який знімали 10 років (відео)    0
  • 13 березня 17:11 Оголошено лауреатів анти-премії «Золота малина-2024»: головні невдахи в кінематографі    0
  • 11 березня 16:16 Перший «Оскар» для України: як пройшло вручення найпрестижнішої кінопремії у світі    0
  • 06 березня 18:17 Режисер «Дюни» виконав останню волю вмираючої людини, яка мріяла побачити другу частину фільму    0
  • 23 лютого 15:15 Netflix випустив трейлер нового документального серіалу про події, що призвели до вторгнення РФ в Україну (відео)    0
  • 19 лютого 17:44 Оголошено переможців британської кінопремії BAFTA: український фільм серед тріумфаторів (відео)    0
  • 16 лютого 18:04 Росія запустила пропагандистський ролик, у якому українські військовополонені йдуть голосувати за Путіна (відео)    0
  • 06 лютого 15:30 "Я показав його смерть": у Варшаві вийшов тизер біографічного фільму «Путін» (відео)    0
  • 05 лютого 16:54 «Гра в кальмара 2»: Netflix показав тизер нового сезону, який вийде цього року (відео)    0
  • 01 лютого 16:35 На Netflix вийшов новий кримінальний міні-серіал «Гризельда», заснований на реальних подіях (трейлер)    0
  • 24 сiчня 16:30 Оголошено номінантів премії Оскар 2024    0
  • 19 сiчня 15:44 Названо найкращі серіали 2023 року: список переможців «Еммі» (трейлери)    0
  • 12 сiчня 18:09 Вийшов новий трейлер серіалу «Містер і місіс Сміт», ремейка бойовика з Бредом Піттом та Анджеліною Джолі (відео)    0
  • 18 грудня 20:10 Видання Variety назвало найгірші фільми 2023 року    0
  • 15 грудня 17:57 Україна потрапила в ТОП-20 країн з перегляду порно у 2023 році: улюблені категорії користувачів    0
  • 13 грудня 15:14 Warner Bros. представила новий трейлер фільму «Дюна: частина друга» з Тімоті Шаламе та Зендаєю (відео)    0