Мінкульт України закликав блокувати сайти із серіалом «Слово пацана» Мінкульт України закликав блокувати сайти із серіалом «Слово пацана»
Кіно

Мінкульт України закликав блокувати сайти із серіалом «Слово пацана»

Фото: Кадр із серіалу «Слово пацана»
Дарина Герасимчук 08 грудня, 2023, 17:37
 0

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) України виступило із заявою про російський серіал «Слово пацана», який активно набирає популярності як у Росії, так і в Україні. У МКІП закликають "кожного чинити опір".

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«В українському інтернет-просторі, зокрема серед підлітків, поширюється серіал російського виробництва, що прямо розповсюджує насильство та естетику, властиву країні-агресору. Він містить ворожу пропаганду, яка в Україні в умовах війни є неприпустимою», – йдеться у повідомленні.

Серіал «Слово пацана. Кров на асфальті» режисера Жори Крижовнікова розповідає про молодіжні кримінальні угруповання Казані кінця 1980-х років. У центрі сюжету – 14-річний підліток Андрій, який приєднується до однієї з банд. Паралельно розгортається історія його відносин із молодою співробітницею міліції Іриною.

Жанр визначений як "ностальгійна драма". Прем'єра "Слова пацана" відбулася 9 листопада. Стрічка включає вісім серій, показ фінального епізоду запланований на 21 грудня.

«Поки батьки борються за виживання, кинуті всіма діти збиваються у вуличні зграї та «б'ються за асфальт»… Серед загальної злидні — зрозумілі правила життя, підтримка і слово пацана, яке сильніше за клятву», — йдеться в описі серіалу.

У МКІП зазначають, що російський контент не транслюється на офіційних українських платформах, тому знайти його можна на піратських та російських ресурсах, які є незаконними діями. Вже 22 такі медіасервіси включені до переліку тих, що не можуть транслюватися в Україні.

«Для інформаційної безпеки нашої держави важливо припинити поширення російського контенту через піратські та офіційні платформи росіян, щоб запобігти впливу російських інформаційно-психологічних операцій на українців, а особливо підлітків», — додала прес-служба.

Водночас, блогери, як мовиться в заяві, продовжують просування ворожого контенту, свідомо чи несвідомо, підіграють окупантам. Адже споживаючи та поширюючи продукт, вироблений державою-агресором, вони опосередковано долучаються до фінансування армії РФ. Тому через просування культури ворога гинуть наші люди і військові, і цивільні.

До речі, у Росії дитячий омбудсмен Татарстану Ірина Волинець також закликає Роскомнагляд організувати експертну оцінку серіалу, заборонити його трансляцію та заблокувати сайти, які транслюють неприпустимий контент.

За її словами, фільм став романтизацією бандитизму та виправданням страшного явища — „казанського феномену“ та формує помилкові уявлення про кримінальний світ в очах молоді.

«Ми спостерігаємо як засобами мистецтва через цей фільм йде поширення злочинної ідеології, підлітками створюються групи і здійснюються протиправні дії, що транслюються у фільмі», – додала вона.

Теги: заборона , Мінкульт , підлітки , Росія , серіали , кіно , новини України

  • 17 квiтня 16:42 Український Marvel: у кінопрокат виходить фільм про 3-ю окрему штурмову бригаду «Ми були рекрутами» (трейлер)    0
  • 12 квiтня 17:43 Актриса Марго Роббі стане продюсером фільму за мотивами настільної гри «Монополія»    0
  • 29 березня 17:47 Голлівудська акторка з України розірвала контракт із Netflix, щоб не грати росіянку    0
  • 22 березня 16:24 8 найочікуваніших прем'єр українських фільмів цієї весни – трейлери    0
  • 20 березня 16:24 Вийшов трейлер фільму про українських письменників епохи "розстріляного відродження", який знімали 10 років (відео)    0
  • 13 березня 17:11 Оголошено лауреатів анти-премії «Золота малина-2024»: головні невдахи в кінематографі    0
  • 11 березня 16:16 Перший «Оскар» для України: як пройшло вручення найпрестижнішої кінопремії у світі    0
  • 06 березня 18:17 Режисер «Дюни» виконав останню волю вмираючої людини, яка мріяла побачити другу частину фільму    0
  • 23 лютого 15:15 Netflix випустив трейлер нового документального серіалу про події, що призвели до вторгнення РФ в Україну (відео)    0
  • 19 лютого 17:44 Оголошено переможців британської кінопремії BAFTA: український фільм серед тріумфаторів (відео)    0
  • 16 лютого 18:04 Росія запустила пропагандистський ролик, у якому українські військовополонені йдуть голосувати за Путіна (відео)    0
  • 06 лютого 15:30 "Я показав його смерть": у Варшаві вийшов тизер біографічного фільму «Путін» (відео)    0
  • 05 лютого 16:54 «Гра в кальмара 2»: Netflix показав тизер нового сезону, який вийде цього року (відео)    0
  • 01 лютого 16:35 На Netflix вийшов новий кримінальний міні-серіал «Гризельда», заснований на реальних подіях (трейлер)    0
  • 24 сiчня 16:30 Оголошено номінантів премії Оскар 2024    0
  • 19 сiчня 15:44 Названо найкращі серіали 2023 року: список переможців «Еммі» (трейлери)    0
  • 12 сiчня 18:09 Вийшов новий трейлер серіалу «Містер і місіс Сміт», ремейка бойовика з Бредом Піттом та Анджеліною Джолі (відео)    0
  • 18 грудня 20:10 Видання Variety назвало найгірші фільми 2023 року    0
  • 15 грудня 17:57 Україна потрапила в ТОП-20 країн з перегляду порно у 2023 році: улюблені категорії користувачів    0
  • 13 грудня 15:14 Warner Bros. представила новий трейлер фільму «Дюна: частина друга» з Тімоті Шаламе та Зендаєю (відео)    0