Коронація Чарльза ІІІ: усі деталі історичної події Коронація Чарльза ІІІ: усі деталі історичної події
Події

Коронація Чарльза ІІІ: якою буде історична подія

Фото: PA
Дарина Герасимчук 04 травня, 2023, 19:18
 0

У Вестмінстерському абатстві в Лондоні вже цієї суботи, 6 травня, відбудеться знакова подія для всього світу – коронація короля Чарльза ІІІ. Церемонія стане вже 40-ю коронацією монарха, що пройшла тут з 1066 року.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Чарльз ІІІ – син королеви Єлизавети ІІ, яка померла восени 2022 року. Його дружина, Камілла, буде разом із чоловіком коронована цього дня.

Чарльз III та Камілла, Getty Images/Chris Jackson/Staff Фото: Чарльз III та Камілла, Getty Images/Chris Jackson/Staff

Британські монархи залишаються єдиними в Європі, які вже понад тисячу років зберігають традицію коронації. До того ж, для них це буде особлива коронація, перша у ХХІ столітті, адже востаннє вона відбувалася 70 років тому. Відомо, що церемонія буде коротшою і менш масштабною, ніж була у Єлизавети II у 1953 році.

Як проходитиме церемонія

Почнеться все о 12:20 за київським часом, коли Чарльз та Камілла залишать Букінгемський палац у державній кареті Diamond Jubilee. Їх супроводжуватимуть 200 військових королівської кінноти. На урочистості будуть присутні близько 2000 гостей, а сама процесія складатиметься з п'яти етапів:

  • визнання
  • клятва
  • помазання
  • інвеститура та коронація
  • зведення на престол та вшанування

Як тільки монарх візьме до рук скіпетр та герб, він починає вважатися королем Великобританії. Тоді ж титул королеви-консорт отримає його дружина Камілла.

Під час церемонії будуть використовуватися дві корони: Корона Святого Едуарда, яку надінуть на Чарльза безпосередньо під час коронації, та Імперська державна корона, яка змінить першу, коли король залишатиме Вестмінстерське абатство.

Служба триватиме близько години і це значно менше, ніж було у королеви Єлизавети II (1953 року, тоді вона тривала 3 години). Після завершення служби король і королева повернуться до Букінгемського палацу в тій золотій кареті Gold State Coach, в якій їздила Єлизавета II.

Урочистість завершиться виходом королівської родини на балкон Букінгемського палацу, звідки вони привітає присутніх.

Де і коли дивитись церемонію

Потрапити на церемонію практично неможливо, тому мільйони людей по всьому світу спостерігатимуть за подією у прямій телетрансляції. Це подія державного значення, тож список гостей контролюється урядом.

У суботу о 12:20 за київським часом розпочнеться хода до Вестмінстерського абатства, а о 13:00 розпочнеться сама коронаційна служба.

Трансляцію вестимуть британські канали: ВВС, ITV 1, Sky News, а також їх Youtube-версії. Окрім цього, прямий ефір може вести і сам канал Букінгемського палацу на YouTube.

Гості коронації Чарльза ІІІ

Відомо, що церемонію відвідають прем'єр-міністр Великобританії Ріши Сунак, а також члени Кабінету міністрів та пери Палати лордів. Також на подію запрошено колишніх прем'єр-міністрів Ліз Трасс та Тоні Блер, а також першого міністра Шотландії Хамза Юсуфа. Букінгемський палац офіційно підтвердив, що принц Гаррі буде присутній на коронації сам, без дружини та дітей.

Серед інших глав держав будуть присутні: президент Франції Еммануель Макрон, президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз, прем'єр-міністр Пакистану Шебаз Шаріф та президент Філіппін Фердинанд Маркос. Президент США Джо Байден пропустить церемонію, натомість її відвідає перша леді Джилл Байден. Усі три президенти ЄС — Урсула фон дер Ляйєн, Роберта Метсола та Шарль Мішель — також будуть там.

Перша леді України Олена Зеленська сьогодні, 4 травня, також прибула з візитом до Лондона, де відвідає коронацію Чарльза III.

З європейських королівських домів підтвердили свою присутність: князь Монако Альбер II та його дружина Шарлін, кронпринц Данії Фредерік та дружина кронпринцеса Мері з чотирма дітьми, кронпринцеса Швеції Вікторія з батьком королем Карлом Густавом, а також король Іспанії Філіпп VI і королева Летиція.

На церемонію не запрошували російського військового злочинця Путіна, самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, а також лідерів Ірану, М'янми, Сирії, Афганістану та Венесуели.

Вартість церемонії

Загальна вартість коронації британського короля становитиме 250 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 315 мільйонів доларів). Більше 150 мільйонів фунтів необхідні для забезпечення повної безпеки королівської родини та всіх високопоставлених гостей. Інші 100 мільйонів фунтів будуть витрачені на підготовку церемонії та три дні святкування.

Ці суми випливли у ЗМІ після того, як Чарльз III повідомив платникам податків, що хоче знизити витрати на монархію. Як передають інсайдери, вартість історичної події збільшилася у два з половиною рази через величезні витрати на безпеку.

Для порівняння, коронація Єлизавети II, яка відбулася 1953 року, обійшлася Великобританії 1,57 мільйона фунтів стерлінгів — близько 47 мільйонів фунтів стерлінгів у сучасному розрахунку.

Теги: король , церемонія , Велика Британія , світові новини

  • 16:51 На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері    0
  • 17 квiтня 15:24 Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше    0
  • 12 квiтня 18:10 Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування    0
  • 10 квiтня 17:55 Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні    0
  • 09 квiтня 20:26 Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція    0
  • 09 квiтня 17:48 11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони    0
  • 08 квiтня 15:50 Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина    0
  • 05 квiтня 17:42 У СБУ розповіли про нові інформаційні спецоперації росіян    0
  • 03 квiтня 16:16 В Україні можуть заборонити TikTok: названі причини    0
  • 02 квiтня 14:42 У Німеччині офіційно легалізували канабіс: тисячі німців вийшли на площу і одночасно закурили (відео)    0
  • 01 квiтня 18:42 Українська кіберспортивна команда NAVI стала першим чемпіоном світу з Counter-Strike 2 (відео)    0
  • 01 квiтня 18:22 Китай збудував у пустелі копію урядового району столиці Тайваню (фото)    0
  • 28 березня 13:33 Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв    0
  • 28 березня 12:49 «Епідемія ігроманії» в українців та у ЗСУ: 9 із 10 військових залежні від онлайн-казино та ставок    0
  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0
  • 26 березня 16:51 Шокуюче відео: у США обвалився 16-кілометровий міст після того, як в нього врізалося судно    0
  • 22 березня 15:50 Як українці відреагували на заклики США припинити удари по російським НПЗ – добірка мемів    0
  • 15:41 Вчені збираються воскресити мамонтів до 2028 року: як вони це зроблять    0