В Україні анонсовано запуск «смарт-мобілізації»: що зміниться для військовозобов'язаних В Україні анонсовано запуск «смарт-мобілізації»: що зміниться для військовозобов'язаних
Події

В Україні анонсовано запуск «смарт-мобілізації»: що зміниться для військовозобов'язаних

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 30 жовтня, 2023, 17:29
 0

Міністерство цифрової трансформації працює над пілотним проектом смарт-мобілізації, який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони хочуть мобілізуватися. Про це розповів віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«Ми хочемо запустити так звану смарт-мобілізацію, коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає – спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України», – пояснив глава Мінцифри.

За словами Михайла Федорова, проект покликаний налагодити комунікацію між державою та громадянами та забезпечити рівні умови для мобілізації. Міністр також додав, що пілот планується до запуску "через місяць-два".

«Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – розповів Федоров.

Глава Мінцифри наголосив, що якщо громадянин залишить заявку і пройде рекрутерів та тести, навчання – то точно потрапить до роти ударних дронів і на ту посаду, на яку сам себе мобілізував.

Завдяки смарт-мобілізації можна буде побачити, скільки українців мобілізуватимуть самостійно, як вони проходитимуть відбір, як вони після цього служитимуть та наскільки будуть мотивовані. Це може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну смарт-мобілізацію.

При цьому урядовець наголосив, що жодних повісток у «Дії» не буде.

На думку Федорова, під час запуску цієї програми людині, яка хоче мобілізуватися, не треба буде йти у військкомат. Людина проходитиме онлайн-тест, йти до рекрутера, який пояснить ще раз, де ця людина може служити.

Після цього, якщо добровольець, що мобілізується, підходить за характеристиками, проходить професійне навчання з професійними експертами з поля бою, а після цього потраплятиме на поле бою.

За словами віце-прем'єра, тоді буде інша якість мотивації.

«Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми вирішимо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо бар'єри і зможемо побудувати такий новий шлях і відтестувати, наскільки це працює ефективно», – додав Федоров.

Теги: новини України , російсько-українська війна , мобілізація , ВСУ , мінціфри , проєкт , військовозобов'язані

  • 29 квiтня 17:44 Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)    0
  • 29 квiтня 16:23 В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки    0
  • 23 квiтня 16:03 Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)    0
  • 19 квiтня 16:51 На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері    0
  • 17 квiтня 15:24 Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше    0
  • 12 квiтня 18:10 Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування    0
  • 10 квiтня 17:55 Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні    0
  • 09 квiтня 20:26 Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція    0
  • 09 квiтня 17:48 11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони    0
  • 08 квiтня 15:50 Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина    0
  • 05 квiтня 17:42 У СБУ розповіли про нові інформаційні спецоперації росіян    0
  • 03 квiтня 16:16 В Україні можуть заборонити TikTok: названі причини    0
  • 02 квiтня 14:42 У Німеччині офіційно легалізували канабіс: тисячі німців вийшли на площу і одночасно закурили (відео)    0
  • 01 квiтня 18:42 Українська кіберспортивна команда NAVI стала першим чемпіоном світу з Counter-Strike 2 (відео)    0
  • 01 квiтня 18:22 Китай збудував у пустелі копію урядового району столиці Тайваню (фото)    0
  • 28 березня 13:33 Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв    0
  • 28 березня 12:49 «Епідемія ігроманії» в українців та у ЗСУ: 9 із 10 військових залежні від онлайн-казино та ставок    0
  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0