Останнє відкриття українських вчених в Антарктиці Останнє відкриття українських вчених в Антарктиці
Стиль жизни

Останнє відкриття українських вчених в Антарктиці

Фото: прес-служба Букі
Gloss 29 ноября, 2021, 13:12
 0

У лютому 2021 року відбулося святкування 25-річчя діяльності наукової станції "Академік Вернадський". Історія української полярної науки розпочалася 1996 року, коли Сполучене Королівство безкоштовно передало свою станцію "Фарадей" Україні. Ця подія мала доленосне значення, адже українські науковці змогли гідно перейняти естафету досліджень. 

Щорічно експедиція з 12-13 полярників проводить спостереження та науковий аналіз усіх сфер життя у Антарктиці. Зокрема, частина експедиції вивчає особливості мохів та фітопланктону, інші займаються дослідженням поведінки китів, риб і ракоподібних. Українські вчені аналізують концентрацію озону в атмосфері та мінеральні ресурси континенту. Це дає неабияке значення для відстежування кліматичних змін. 

У серпні 2021 року станція отримала від Британії морехід для науково-дослідних спостережень James Clark Ross. Володіння власним криголамом дає можливість почати дослідження Світового океану і тестувати новітнє океанографічне обладнання.

Якими відкриттями прославився "Академік Вернадський"?

За 25 років успішної роботи станції було здійснено чимало інноваційних здобутків. Ареал дослідження полярної флори і фауни українськими науковцями розширився на 700 км. Вчені виявили 12-метрову льодяну печеру, за якою нині можуть охарактеризувати танення льодовиків та унікальні форми життя – коловертки-троглобіонти.

А от детальнішому вивченню геологічних явищ послужило знайдення наполеонітів – рідкісних магматичних гірських порід. "Академік Вернадський" також має високооснащену гідрометеостанцію та обсерваторію, які допомагають масштабно спостерігати за кліматом. Проводяться дослідження з біології, геофізики, метеорології та іоносфери. 

Першопрохідцями серед українських полярників були геофізик В.Бахмутов, метеорологи В.Тимофеєв та О.Янцелевич, гляціолог Л.Говоруха, керівник станції Г.Міліневський. Брали участь в експедиціях і відомі жінки-дослідниці: біофізик М.Орлова, біолог О.Савченко, метеорологині С.Краковська і Л.Маньківська. 

На початку 2021 року команда біологів Романа Солода, Сергія та Андрія Утєвських виявила надзвичайно цінний для науки вид п’явок. 

Відкриття нового виду – глибоководної антарктичної п’явки 

Вид, якому дали назву Pterobdellina vernadskyi, є глибоководним паразитом. Ця п’явка досить велика за розміром і може сягати до 9 см завдовжки. А паразитує вона, як правило, на поверхні тіла чи в роті антарктичного іклача, який мешкає на глибині близько 2,5 км. Вже у січні 2021 року "п’явка Вернадського" була детально описана у науковому виданні Marine Biodiversity. 

Відкриття дало можливість співставити особливості Pterobdellina vernadskyi з уже відомим видом Pterobdellina jenseni, що поширений у водах Північного полюсу. Як виявилося, між обома видами – багато спільного в будові та поведінкових рефлексах, що підтвердив і ДНК-аналіз. Це дало змогу українським ученим припустити, що згадані біполярні п’явки мали спільного предка. 

Дослідження видових ознак "п’явки Вернадського" становить неабияку цінність для вивчення еволюції життя в цілому. Зокрема, теорія про міграцію цих холодолюбних п’явок, які могли досягати екватора, свідчить, що тропічні води були досить холодними. Так можна простежувати зміни клімату та еволюційні трансформації життя у Світовому океані. Адже розвиток виду пов'язаний з особливостями кліматичних умов тієї чи іншої ери. 

Чи потрібно намагатись зацікавити дитину наукою?

Такі відкриття українських вчених мають величезне значення для світової наукової спільноти і популяризації вітчизняної науки. Зараз як ніколи важливо підтримувати українську науку як матеріально, так і кадрово.

Якщо ваша дитина виявляє цікавість до різних експериментів та навколишньої природи, можливо, у ній прокидаються навички майбутнього дослідника. Батькам варто серйозно поставитись до подібних дитячих ініціатив. Ви можете переглядати разом з дитиною розвивальні відео, водити її на дослідницькі гуртки, а також знайти репетитора на Букі.

Теги: репетитор , наука , Україна , антарктида

  • 18 марта 16:07 Лучшие фотографии дикой природы: названы победители ежегодной премии «British Wildlife Photography Awards 2024» (фото)    0
  • 13 марта 18:36 Быстрый тест: чего вам не хватает в жизни, чтобы быть действительно счастливым    0
  • 12 марта 17:10 Лучшие книги года: Международная Букеровская премия – 2024 опубликовала лонг-лист    0
  • 05 марта 13:34 Магнитные бури в марте 2024 года: прогноз на месяц    0
  • 04 марта 15:07 3 причины выбрать розы в подарок    0
  • 29 февраля 15:46 OnlyFans-модели обходят цензуру Инстаграма, притворяясь кормящими мамочками (фото)    0
  • 28 февраля 17:01 Обладательница самых больших в мире губ сделала еще 6 инъекций в лицо за один день (фото)    0
  • 28 февраля 16:16 Как растаможить груз из Китая в 9 этапов    0
  • 22 февраля 13:00 Журнал TIME назвал 12 самых влиятельных женщин 2024 года: Грета Гервиг на первом месте    0
  • 14 февраля 13:29 8 признаков того, что вам пора менять работу    0
  • 09 февраля 15:44 Какие компоненты в шампуне вредят вашим волосам: проверяйте состав    0
  • 08 февраля 13:00 Названы самые интеллектуальные знаки зодиака: для них нет непосильных задач    0
  • 02 февраля 18:24 Магнитные бури в феврале 2024 года: прогноз на месяц    0
  • 30 января 16:07 Почему найти свою половинку бывает так сложно: 8 основных причин    0
  • 29 января 13:37 В NASA назвали главные астрономические события 2024 года: что будет видно из Украины (видео)    0
  • 24 января 16:57 Как правильно сушить волосы, чтобы не навредить им: шесть базовых правил    0
  • 16 января 17:05 Лучшие провайдеры игровых слотов в Украине    0
  • 16 января 16:29 В Telegram появились три новые и очень полезные функции    0
  • 15 января 19:58 Эксперты рассказали, какие неожиданные вещи можно стирать в стиральной машине    0
  • 15 января 17:42 TikTok стал первым приложением, расходы от покупок в котором достигли отметки в 10 миллиардов долларов    0