8 речей, які кожен водій повинен перевірити в автомобілі до настання зими

Getty Images

Мінусові температури, лід і сніг на дорогах, темрява більшу частину доби роблять їзду автомобілем взимку набагато небезпечніше, ніж в інші сезони. Автомобільні експерти підказали, як правильно підготуватися до пересування зимовими дорогами заздалегідь, передає OBOZ.UA.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Підготовка автомобіля до зими не тільки підвищить вашу безпеку на дорозі, а й продовжить термін служби вашого автомобіля. Дотримуючись цих порад, ви зможете уникнути неприємних ситуацій та насолоджуватися зимовою їздою.

Стан шин

Почати слід із головного – змінити гуму. Адже це закон безпечного водіння: саме від зчеплення шин з дорогою залежатиме, наскільки довгим буде гальмівний шлях вашого авто і як воно триматиметься на дорожньому полотні в цілому.

Не забудьте перевірити глибину протектора. В ідеалі вона повинна становити не менше ніж 2,5 мм на більшій частині шини. Також важливо постійно перевіряти тиск у колесах, оскільки холодна погода може призвести до його падіння.

Акумулятор

Будь-яка акумуляторна батарея сідає швидше, якщо експлуатувати її на холоді. Коли температура різко знижується, їй може бути важко забезпечити необхідну потужність. Тому регулярно перевіряйте акумулятор і при необхідності вчасно замініть старий і неефективний.

Антифриз

Антифриз взимку критично важливий для безпеки авто. Він запобігає перетворенню води в системі охолодження двигуна на лід – а ця проблема може призвести до дуже серйозних поломок. Тому бак для антифризу завжди має бути заповнений. Доливати туди рідину необхідно за найменшої необхідності.

Стан склоочисників

У зимовий сезон ця маленька деталь працює з посиленим навантаженням, прибираючи з лобового скла краплі дощу, сніг і дорожній бруд, що вилітає з-під коліс інших машин.

Старі чи несправні двірники напередодні сезону краще замінити. І не забудьте наповнити бачок для склоомивача зимовою рідиною, яка допоможе вберегти вікно від заледеніння.

Прилади освітлення

Оскільки більшу частину доби взимку темно, а вдень, як правило, досить хмарно, всі ліхтарі мають бути справними. Перевірте їх, придбайте запас ламп і регулярно протирайте ліхтарі, включаючи сигнали повороту.

Рівень моторної олії

Правильна консистенція і рівень олії стають ще важливішими в холодну пору року. Тому тримайте відсік для нього заповненим. Також замініть масло на зимове, яке не замерзає за низьких температур.

Стан гальм

На слизькій дорозі справні гальма є критично важливими. Тому почніть із того, що огляньте гальмівні диски на наявність ознак зносу чи іржі. Якщо вони викликають у вас сумніви, зверніться за порадою до механіка.

Набір готовності до зими

Досвідчені водії переконують, що взимку в автомобілі завжди лежать спеціальний набір предметів, які можуть знадобитися у дорозі. Це ліхтарик, лопата для прибирання снігу, базова аптечка, інструменти для видалення льоду, "незамерзайка", жилет зі світловідбиваючими елементами та тепла ковдра. Подумайте також про те, що можна придбати підсилювач акумулятора.

Читай також

На Великдень в Україні очікуються заморозки, які охоплять декілька областей

Прогноз на вихідні

Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди: яка ситуація в інших містах України

Молодь все частіше обирає довгострокову оренду замість покупки житла

Чи будуть відключення світла через руйнування Трипільської ТЕС — відповідь «Укренерго»

Енергосистема втратила частину потужності

В Україні водія можуть оштрафувати за порушення, які він не скоював: причина

Злочинна схема

В Україні перейменують 5 міст та понад 100 сіл: повний список нових назв

Нові назви отримають Бровари, Павлоград та інші

500 гривень штрафу та рік без прав: водіїв в Україні можуть жорстко покарати за невинне порушення

Нагадування про ПДР

Куди піти погуляти в Києві на вихідні з дітьми

В Україну повернуться морози до -15: синоптики попередили, коли чекати на похолодання

Причиною стане холодне повітря з Арктики

Чого чекати від погоди в останній місяць зими: прогноз на лютий від Укргідрометцентру

Середня місячна температура

Як змінилася ситуація на ринку нерухомості України у 2023 році: пропозиції та ціни

Скільки коштуватиме житло в Україні