Тепер офіційно: чоловікам призовного віку заборонено залишати місце проживання без дозволу військкома

Генштаб України

Генеральний штаб ЗСУ сьогодні, 5 липня, підтвердив інформацію про те, що чоловікам призовного віку без дозволу військкома заборонено залишати місце свого проживання.

Однак жодні деталі не розкриваються і саме тому в суспільстві зростає невдоволення подібними заявами, оскільки в українців виникає велика кількість питань, на які вони не отримують чітких відповідей.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

У повідомленні йдеться: "Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю".

Варто зазначити, що спочатку інформацію про це опублікували в офіційному Telegram-каналі Запорізької ОВА.

У повідомленні йшлося про те, що для виїзду за межі місць проживання військовозобов'язані чоловіки мають отримати спеціальний дозвіл у військкома.

"Через повномасштабне вторгнення на територію України та пов'язаний з цим режим мобілізації набули чинності певні обмеження на виїзд з територій проживання для категорій військовозобов'язаних. Це стосується, в тому числі, процедури перетину лінії розмежування на в'їзд або на виїзд", - йдеться в повідомленні.

Ця заява викликала в суспільстві не малий резонанс і набула статусу "скандальної". Українці розцінили це як спробу насильно "прив'язати" їх до міст та районів, а також обмежити свободу пересування. Ряд експертів також критично висловилися щодо цієї ситуації.

Після цього народний депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко виклав в мережу лист головнокомандувача Валерія Залужного, який був адресований усім органам влади – тобто й військовим адміністраціям на місцях.

У листі зазначається, що для виїзду за межі місця проживання справді потрібно мати дозволи військкома. Цей порядок має діяти також і під час перетину державного кордону.

Вже сьогодні, 5 липня, Генеральний штаб ЗСУ підтвердив інформацію про те, що чоловікам призовного віку без дозволу військкома заборонено залишати місце свого проживання.

Читай також

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення

Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)

Ексклюзив, якого більше ніде немає

На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері

Інтеграція криптотехнологій

Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше

Про ВК, Євромайдан, Telegram та полювання американських спецслужб

Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування

Які існують фактори мотивації

Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні

Найважливіше про свято Великодня цього року

Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція

Спортивні федерації отримали запрошення

11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони

Найуспішніші українці віком до 30 років

Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина

Квиток в один кінець