У Росії зачитали доповідь про наркоманів у ЗСУ, біологічні лабораторії України та COVID-19

У Росії зачитали доповідь про наркоманів у ЗСУ, біологічні лабораторії України та COVID-19 || smotrim.ru

У четвер, 4 серпня, російський генерал-лейтенант та начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Ігор Кириллов виступив на брифінгу з деякими теоріями про наркоманів серед українських військових, біологічні лабораторії в Україні та про американське походження коронавірусу.

Про що вкотре передбачає уряд Росії розповідаємо у матеріалі. Їхні заяви частково засновані нібито на документах із клініки "Фармбіотест" у Рубіжному Луганській області. Зазначимо, що місто було захоплене навесні 2022 року російськими військами під час російської агресії на території України.

Не забудьте підписатися на канал Gloss.ua в Telegram.

ЗСУ та наркотики

У РФ заявляють, що знайшли наркотичні речовини на "залишених українських позиціях", мовляв, серед них метадон, кодепсин, кодетерп, т-федрин і три-федрин, які викликають "надмірну агресивність". При цьому як аналогію Кириллов каже, що так робили фашистська Німеччина під час Другої світової та американські військові під час корейської та в'єтнамської воєн.

Для довідки:

За заявою РФ, вони знайшли в крові українських солдатів, які "здалися добровільно", ще й "високу концентрацію антибіотиків", і "маркери, які свідчать про контакт із збудниками лихоманки з нирковим синдромом та Західного Нілу, які вивчали Пентагон".

COVID-19 та США

Росія також вирішила знову розглянути можливість, що Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) причетне до "виникнення нової коронавірусної інфекції" на тлі "цікавості до вивчення біологічних засобів вузькоспрямованої дії". А американські військові біологи нібито причетні до "появи та поширення збудника COVID-19".

Кириллов посилається на експерта журналу Lancet, який стверджував навесні 2022 року, що "коронавірус створений штучно з великою ймовірністю використання американських досягнень у галузі біотехнології". За заявами РФ, США з 2009 року фінансує програму вивчення нових видів коронавірусу, а роботу над програмою нібито закрили 2019-го.

Британський токсиколог і професор екологічної токсикології Аластер Хей стверджував, що походження ковіда не зрозуміле, але пандемія надто наочна, тому "було б вкрай незвично, якби США робили те, що затверджує Росія".

Тепер Росія ще й пов'язує Штати з вивченням вірусу мавпячої віспи у рамках "програми щодо зниження біологічної загрози".

Крім того, Кириллов звинувачує США у навмисному поширенні біологічної зброї на Кубі та причетності до вбивства колишнього президента Венесуели Уго Чавеса, посилаючись на припущення нинішнього президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Біологічні лабораторії в Україні

Повертаючись до теми зв'язку США та коронавірусу, представники Росії не забули додати, що у проєкті з вивчення коронавірусу бере участь американська компанія, яка нібито займається "військово-біологічною діяльністю" в Україні.

І російська влада вирішила сказати, що вона продовжить вивчати якісь знайдені докази, які мають свідчення про "реалізацію американської військово-біологічної програми на території України".

До перерахованих вище звинувачень, за словами Кириллова, в Луганській області американські та європейські компанії "кілька років проводили клінічні випробування" на українцях, про які саме не йдеться, зокрема на військових, малозабезпечених громадян і психбольних, платили їм за це "копійки", а також "приховували летальні випадки" та "не проводили серйозних перевірок".

Ще в РФ додали, що на піддослідних перевіряли "незареєстровані препарати із серйозними побічними ефектами", а за результатами стежили, мовляв, "західні замовники".

Цікаво те, що після повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну саме Кириллов не вперше дотримується наративу про "біологічні лабораторії в Україні", а пропагандистські російські ЗМІ підхоплюють тему та публікують статті про "секретні американські біолабораторії". Усі подібні теорії вже давно спростовані.

При цьому є підтверджені факти того, що в Україні є лабораторії, які займалися не розробкою біологічної зброї, а виключно дослідженнями.

Російська влада та медіа найчастіше виривали із контексту заяви західних діячів, які стверджували, що українські лабораторії фінансуються Заходом, наприклад, США. Українсько-американське співробітництво у сфері медицини з 2005 року спрямоване на окремі дослідження способів боротьби з вірусами та запобігання поширенню інформації, яка може надалі використовуватись для біозброї.

Крім того, Україна ще у 2007 році підписала Конвенцію про заборону розробки, виробництва та розповсюдження біологічної та токсинної зброї, а в публічному доступі є всі дослідні центри, які фінансуються США за більш ніж 15 років.

Експерти наголошують, що з 1991 року, за весь час незалежності України, не було жодної ознаки розробки біологічної зброї в Україні, забороненої Конвенцією, хоча Росія якраз перебуває під такою підозрою. До того ж в Україні дозволено біорозробки з метою безпеки охорони здоров'я, а не заради зброї. Але Росія своїми звинуваченнями у бік України з приводу створення біологічної зброї може просто готувати публіку до того, що сама її використовуватиме.

Британський професор екологічної токсикології Аластер Хей також говорив, що Росія протягом кількох років говорить про лабораторії в Україні, але доказів так ніхто й не бачив.

Читай також

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення

Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)

Ексклюзив, якого більше ніде немає

На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері

Інтеграція криптотехнологій

Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше

Про ВК, Євромайдан, Telegram та полювання американських спецслужб

Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування

Які існують фактори мотивації

Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні

Найважливіше про свято Великодня цього року

Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція

Спортивні федерації отримали запрошення

11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони

Найуспішніші українці віком до 30 років

Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина

Квиток в один кінець