Британські вчені виростили перший штучний ембріон

Amadei and Handford

Вчені з Кембриджського університету та Каліфорнійського технологічного інституту першими змогли виростити повноцінний штучний ембріон миші зі стовбурових клітин.

Журнал Nature опублікував статтю, в якій повідомляється, що після 10 років досліджень вчені виростили у пробірці (точніше, у чашці) синтетичний ембріон миші, у якого почали формуватися внутрішні органи, включаючи серце та мозок.

Не забудьте передплатити канал Gloss.ua в Telegram.

Ембріон був отриманий зі стовбурових клітин, для його створення не знадобилося ні яйцеклітин, ні сперматозоїдів. Незважаючи на те, що він проіснував лише вісім днів, дослідницька група стверджує, що отримала інформацію, яка допоможе краще зрозуміти розвиток людських ембріонів та вивчити причини невдалих вагітностей.

«У нашій моделі мишачого ембріона розвивається не тільки мозок, а й серце, що б'ється, та інші частини, з яких складається тіло, — говорить провідний автор дослідження Магдалена Зерницька-Гетц (Magdalena Zernicka-Goetz), професор кафедри розвитку ссавців та біології стовбурових клітин у Кембриджському університеті . — Просто неймовірно, що ми зайшли так далеко. Це було мрією нашої спільноти багато років, основним напрямом нашої роботи протягом десятиліття, і, нарешті, ми це зробили».

Для внутрішньоутробного розвитку ембріону необхідні кілька типів клітин: крім ембріональних клітин, які стають тканинами та органами тіла, це клітини, які формують жовтковий мішок, у якому розвивається ембріон, а також плаценту. У лабораторії дослідники виділили три типи стовбурових клітин з ембріонів і культивували їх у спеціальному контейнері, де стимулювали взаємодію між клітинами різних типів. День за днем вони спостерігали, як група клітин перетворюється на все більш складну структуру. У моделі, що сформувалася до 8-го дня, були зачатки голови з переднім і середнім мозком, структура, подібна до серця, тулуб, що включав нервову трубку, хвостовий зачаток, кишкова трубка та інше. Все це розвивалося, як і належить ембріону, у жовтковому мішку.

Отриманий результат відкриває нові перспективи дослідження ембріонів на ранніх стадіях розвитку. Раніше цей процес відбувався лише в утробі матері, тож спостерігати за формуванням плода було складно. Тепер дослідники зможуть отримати детальніше уявлення про цей процес, а значить зрозуміти, чому деякі вагітності несподівано перериваються на ранніх стадіях.

Моделі ембріонів вже зараз можна використовувати для тестування нових ліків, а в перспективі й для створення штучних органів. Щоправда, для цього знадобляться вже людські, а не мишачі моделі. Але до проведення подібних дослідів над людськими клітинами, ймовірно, пройдуть роки, оскільки перед цим потрібно буде вирішити низку законодавчих та етичних питань.

Технічно ця команда не перша, хто заявив про створення синтетичного ембріона миші. Аналогічні дослідження нещодавно оприлюднили вчені з Ізраїлю.

У той же час британські автори зазначили, що їхня робота проходила процес рецензування близько року, ще до того, як ізраїльську статтю представили для публікації, також вони стверджують, що їхня модель - складніша, ніж будь-яка інша сьогодні.

Читайте також:

Читай також

За час повномасштабної війни іноземці відкрили в Україні 2652 компанії: хто найчастіше створює бізнес

Топ-список іноземних інвесторів

Олександр Свіщов і Григорій Козловський передали кошти центру Unbroken на виготовлення якісних протезів для наших військових

Справжність відео з інопланетянами у Лас-Вегасі підтвердив відомий криміналіст

Дивимося відео з величезним прибульцем

«Укрпошта» виставлятиме на аукціон посилки, які ніхто не забрав протягом півроку

Від 10 гривень за товар

В інтернеті продають «маски жінки для ухилянтів» за 14 тисяч гривень (фото)

Користувачі мережі не втрималися від жартів

Українські школярі, які зараз у 6-му класі та молодші, навчатимуться 12 років

Що змінить реформа Нової української школи

Стівен Кінг запропонував Зеленському і Путіну зійтись у поєдинку сам на сам

На кого робить ставки сам письменник та хто підтримав його ідею

Рада цього тижня може ухвалити нові штрафи за порушення мобілізації та військового обліку

Якими будуть суми штрафів

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення