На які товари українці витрачають найбільше грошей, а на чому жорстко економлять – дослідження "Делойт"

Getty Images

2023 року економив на купівлі щоденних товарів майже кожен другий українець. Скільки грошей і на які товари витрачають споживачі, на чому доводиться економити та яка динаміка щодо донатів, витрат на дозвілля – досліджував "Делойт" в Україні.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«Важливою ознакою є поступове відновлення споживацької активності в Україні. Деякі показники, наприклад частота купівлі продуктів харчування, вже відновились до довоєнних рівнів. Інші, такі як купівля електроніки та побутової техніки, одягу і взуття, зросли на 25% і 14% відповідно, порівнюючи з 2022 роком. Це свідчить про відновлення довіри споживачів, а також про здатність ритейлу адаптуватися до нових умов», — зазначає Олександр Ямпольський, директор, керівник галузевої групи з рітейлу та оптової дистрибуції "Делойт" в Україні.

Економія

Залежно від категорії товарів економлять від 41% до 77% українців. Найменше економлять на ліках, дитячих товарах та купівлі готової їжі.

Щодо продуктів харчування, які становлять значну частку чека українців, то витрати в цьому сегменті зросли на 32% споживачів. Відвідування ресторанів та барів у 2023 році скоротилося: 55% опитаних роблять це набагато рідше.

Дозвілля, як і раніше, не є пріоритетом витрат: 65% респондентів економлять на розвагах поза домом, а 58% рідше, ніж минулого року, відвідують кінотеатри та концерти. Проте онлайн-розваги стають дедалі популярнішими: 32% українців збільшили витрати на перегляд ТБ та стрімінгових каналів.

Онлайн-шопінг

Онлайн-сегмент продовжує розвиватись: частота онлайн-замовлень збільшилася на 12%. Найчастіше в інтернеті українці купують електроніку та побутову техніку (26%), косметику та парфумерію (19%), а також одяг та взуття (17%).

У свою чергу офлайн залишається важливим форматом покупок у житті українців. Найчастіше у традиційних магазинах купують їжу (85%), алкогольні напої (79%), товари для дому та побутову хімію (72%).

Допомога ЗСУ

Донати стали майже такими ж популярними, як продукти харчування. Згідно з дослідженням, 92% українців донатять на допомогу ЗСУ або постраждалим внаслідок воєнних дій.

Українці найбільше довіряють зборам коштів від знайомих, друзів та колег. Їх підтримує понад 75% опитаних, а середня сума донату становить 147 гривень. Друге місце за рівнем довіри посідають великі благодійні фонди, такі як "Повернись живим", фонд Сергія Притули, а також збори Лачена (Ігоря Лаченкова), на які донатять майже 71% респондентів. На державні збори (такі як UNITED24) також припадає значна частина населення — понад 60%, середній розмір донату становить 121 грн.

Місячний бюджет

Більшість бюджету йде на покриття основних витрат, таких як продукти харчування, орендна плата та комунальні платежі. Цей показник досягає 66%, що більш ніж удвічі більше, ніж у середньому у всьому світі. Україна є єдиною із досліджуваних країн, де витрати на цю категорію перевищують 50%.

Було проведено порівняння споживчих настроїв українців із настроями споживачів у Німеччині, Польщі, США, Канаді, ПАР та із середнім світовим показником.

Українці витрачають значно менше на товари та послуги, які не є необхідними для базового існування:

У таких категоріях, як одяг та взуття, охорона здоров'я, транспортні витрати та цифрові послуги немає відчутної різниці між українцями та жителями порівнюваних країн.

Читай також

Українські школярі, які зараз у 6-му класі та молодші, навчатимуться 12 років

Що змінить реформа Нової української школи

Стівен Кінг запропонував Зеленському і Путіну зійтись у поєдинку сам на сам

На кого робить ставки сам письменник та хто підтримав його ідею

Рада цього тижня може ухвалити нові штрафи за порушення мобілізації та військового обліку

Якими будуть суми штрафів

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення

Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)

Ексклюзив, якого більше ніде немає

На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері

Інтеграція криптотехнологій

Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше

Про ВК, Євромайдан, Telegram та полювання американських спецслужб

Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування

Які існують фактори мотивації

Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні

Найважливіше про свято Великодня цього року