Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв

Getty Images

Безліч абонентів стикаються з небажаними дзвінками від шахраїв та рекламних відділів різних компаній. Причина великої кількості дзвінків від шахраїв полягає в тому, що номери можуть витікати практично з будь-якого місця, пише iTechUa.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«Це відбувається навіть з тими, хто ретельно стежить за тим, щоб не ділитися своїми даними, і залишає свої номери лише у разі потреби», – повідомляє видання.

Витік корпоративних даних

Номери абонентів можуть бути отримані перш за все шляхом злому. Для цього хакери шукають уразливості в базах даних компанії та отримують доступ до списків клієнтів та їх номерів. Це найчастіше відбувається у невеликих організаціях, які не вклали достатньо коштів та зусиль у безпеку. Однак це також значною мірою залежить від навичок хакера, і виток даних відбувався і у великих компаніях.

Магазини, включаючи інтернет-магазини, різноманітні сервіси, клініки, служби доставки та інші підприємства, де клієнти повинні залишати свої номери для зв'язку та ідентифікації, можуть зіткнутися зі зломом.

Продаж бази клієнтів

У багатьох випадках співробітники самі були залучені до компрометації номерів. Шахраям набагато простіше підкупити співробітників організації, які мають доступ до її клієнтської бази, і передати їм не тільки номери, а й повні імена клієнтів, іноді адреси, останні номери карток та інші дані. Крім того, купуючи номери безпосередньо у співробітників компанії, шахраї можуть своєчасно поповнювати свою базу даних новими потенційними жертвами.

Передача номерів банками та операторами

Згідно зі скаргами абонентів, крадіжка номерів може відбуватися і в компаніях, які мають приділяти особливу увагу захисту даних клієнтів. Наприклад, деякі люди почали отримувати дзвінки від спамерів, як тільки їм видали SIM-картку або банківську картку. Причина може укладатися у договорі між клієнтом та компанією. Багато організацій залишають у себе право передавати дані клієнтів третім особам, тобто партнерам. Це можуть бути різні рекламодавці, які починають атакувати абонентів спамом та рекламою, пропонуючи підписатися на їхні послуги або купити їхні товари.

Оголошення про продаж товарів або пошук роботи

Шахраї часто звертаються до відкритих ресурсів, де користувачі виставляють свої телефонні номери для зв'язку. Це і мобільні програми, і дошки оголошень про вакансії, і рекламні платформи для продажу чи надання послуг. Для пошуку телефонних номерів шахраї зазвичай використовують автоматизовані програми чи боти. Вони сканують загальнодоступні оголошення та вибирають із них потрібну інформацію: ім'я, вік, номер телефону, адресу тощо.

Найнебезпечнішими є веб-сайти, на яких шахраї можуть знайти повні персональні профілі. Жертви схильні більше довіряти шахраям, якщо ті знають їхні особисті дані. Це полегшує злочинцям завдання видавати себе за співробітників поліції чи інших державних органів.

Дані з веб-сайтів, форумів та онлайн-ресурсів

Шахраї також можуть зламувати дані з різних веб-сайтів. Вони особливо зацікавлені в ресурсах, які вимагають введення телефонного номера для реєстрації облікового запису. Такі сайти зламуються частіше, ніж сайти великих компаній. Якщо під час реєстрації ви можете вказати адресу електронної пошти замість телефону, ми рекомендуємо використовувати цей варіант.

Таким чином, шахраї отримують номери абонентів різними непередбачуваними способами. В результаті небажані дзвінки навряд чи можна повністю виключити, але можна вжити таких запобіжних заходів:

Читай також

В інтернеті продають «маски жінки для ухилянтів» за 14 тисяч гривень (фото)

Користувачі мережі не втрималися від жартів

Українські школярі, які зараз у 6-му класі та молодші, навчатимуться 12 років

Що змінить реформа Нової української школи

Стівен Кінг запропонував Зеленському і Путіну зійтись у поєдинку сам на сам

На кого робить ставки сам письменник та хто підтримав його ідею

Рада цього тижня може ухвалити нові штрафи за порушення мобілізації та військового обліку

Якими будуть суми штрафів

Українка Ангеліна Усанова стала переможницею міжнародного конкурсу краси Miss Eco International-2024 (фото)

Фото двох неймовірних образів українки

В Іраку ввели кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки

До 15 років ув'язнення

Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)

Ексклюзив, якого більше ніде немає

На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері

Інтеграція криптотехнологій

Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше

Про ВК, Євромайдан, Telegram та полювання американських спецслужб

Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування

Які існують фактори мотивації