Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту
Здоровʼя та спорт

Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 20 лютого, 2024, 15:52
 0

Багато предметів побуту потребують періодичної заміни — ігнорування цього може спричинити різні проблеми зі здоров'ям. Як кажуть експерти, саме тому необхідно час від часу міняти зубну щітку, гребінець, обробні дошки та не тільки.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

Все, що оточує людину, від продуктів харчування до предметів побуту, впливає на її здоров'я. Ми використовуємо багато речей протягом дня і відстежувати частоту такого використання досить проблематично. Експерти пояснили, що як мінімум 5 предметів побуту необхідно змінювати з певною періодичністю, щоб не наражати себе на ризик зараження.

Зубна щітка

Купити нову зубну щітку потрібно не тоді, коли щетина стирчить у різні боки і стає м'якою, а набагато раніше. При виконанні гігієнічних процедур щітка контактує із зубами та слизовою оболонкою. За час своєї експлуатації вона накопичує бактерії. У перші тижні використання їхня кількість не критична. Згодом шкідливі мікроорганізми примножуються, до них приєднуються патогени із зовнішнього середовища. Згідно з дослідженнями, на зубній щітці може бути до 100 млн бактерій.

Американська стоматологія рекомендує міняти зубну щітку кожні 3 місяці. Здійснювати заміну можна і частіше.

Спонжі, пензлі для макіяжу

Не секрет, що частинки б'юті-продуктів забиваються між ворсинками і там засихають. Це робить кисті менш гнучкими та рухливими. Будучи несвіжими та брудними, вони можуть дратувати шкіру та сприяти попаданню на неї бактерій. Ці предмети потрібно не тільки регулярно чистити, а й міняти кожні 3 місяці.

Б'юті-блендери, а також інші спонжі для макіяжу важливо не забувати мити після кожного використання. Однак навіть при такому підході термін їхньої придатності залишається невеликим – місяць. Якщо ви помітили, що спонж деформувався або втратив колір, його настав час замінити.

Губка для посуду

Залишки їжі та вологе тепле середовище – ідеальні умови для розмноження бактерій. Тому, щоб не стати джерелом захворювань, усі предмети для прибирання мають бути чистими.

При частому використанні губку слід замінювати не рідше одного разу на два тижні або трохи частіше. Експерти пояснили, що на губки потрапляють бактерії, здатні розмножуватися на посуді, який виглядає чистим на погляд людини.

Дошка для нарізання

Щоб знизити ймовірність утворення бактерій, плісняви та прибрати неприємний запах та смак від минулих продуктів, дошки можна чистити дезінфікуючими засобами. Але все ж таки регулярне використання цього предмета побуту призводить до утворення мікротріщин, в яких бактерії затримуються навіть після миття. Щоб уникнути їх попадання в організм, слід міняти дошку кожні 3 місяці.

Якісні, тверді дошки за умови, що їх не менше трьох на кухні (тобто ті, якими користуються нечасто), замінюються в ідеалі раз на рік.

Гребінець

Вона збирає багато забруднюючих частинок з волосся та шкіри голови, тому її слід регулярно очищати. Але також необхідно міняти гребінець. Як часто? На думку експертів, кожних 6 місяців. Її "вічне" використання шкодить здоров'ю шкіри голови, сприяє підвищеній ламкості та випаданню волосся, пояснили фахівці на порталі Times Now.

Теги: новини , здоров'я , побут , товари для дому , гігієна

  • 18 квiтня 16:22 Стало відомо, де дивитись матчі збірної України на Євро-2024: які канали покажуть трансляції    0
  • 16 квiтня 15:40 Британський дієтолог назвав фрукти, які не дають схуднути    0
  • 08 квiтня 17:31 Що буде з організмом, якщо з'їдати хоча б одне яблуко на день    0
  • 03 квiтня 17:43 54-річна Дженніфер Лопес назвала звичку, яка допомагає їй залишатися у формі та стримувати потяг до їжі    0
  • 01 квiтня 18:00 Дослідження показало, що навіть дві ночі неспокійного сну можуть змусити людину почуватися на 4 роки старше    0
  • 25 березня 17:37 Вбивці колагену: 7 продуктів, які провокують зморшки та прискорюють старіння шкіри    0
  • 20 березня 14:50 5 психічних розладів, на які страждають жителі великих міст    0
  • 14 березня 15:53 Виявилося, що гарячий душ може бути шкідливим для здоров'я і навіть смертельним – Mirror    0
  • 07 березня 16:22 Декілька простих правил, які вдвічі прискорять ваше схуднення    0
  • 22 лютого 12:23 Сьогодні донецький Шахтар зіграє проти французького Марселя: де і коли дивитись вирішальний матч 1/8 фіналу Ліги Європи    0
  • 20 лютого 15:52 Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту    0
  • 15 лютого 15:27 Вчені розповіли, як подолати ранкову втому: три основні правила    0
  • 08 лютого 14:22 Усик - Фьюрі: букмекери змінили коефіцієнти після скасування та перенесення бою    0
  • 02 лютого 13:36 До 2050 року захворюваність на рак у світі зросте більш ніж на 75% — прогноз ВООЗ    0
  • 01 лютого 15:06 Ви повинні це побачити: вийшло епічне промо-відео до бою Усік – Ф'юрі    0
  • 30 сiчня 15:35 99-річна плавчиня з Канади побила три світові рекорди за один день (відео)    0
  • 25 сiчня 16:07 Ці 10 продуктів помітно прискорять ріст волосся    0
  • 23 сiчня 15:56 Білл Гейтс заявив, що нові вакцини від COVID-19 будуть у вигляді пластирів    0
  • 17 сiчня 16:05 Все, що варто знати про ліпосакцію    0
  • 09 сiчня 16:21 Зимове схуднення без особливих зусиль: 4 простих поради щодо зниження ваги до літа    0