Експерти розповіли, як часто потрібно міняти зубну щітку, гребінець та інші предмети побуту
Багато предметів побуту потребують періодичної заміни — ігнорування цього може спричинити різні проблеми зі здоров'ям. Як кажуть експерти, саме тому необхідно час від часу міняти зубну щітку, гребінець, обробні дошки та не тільки.
Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.
Все, що оточує людину, від продуктів харчування до предметів побуту, впливає на її здоров'я. Ми використовуємо багато речей протягом дня і відстежувати частоту такого використання досить проблематично. Експерти пояснили, що як мінімум 5 предметів побуту необхідно змінювати з певною періодичністю, щоб не наражати себе на ризик зараження.
Зубна щітка
Купити нову зубну щітку потрібно не тоді, коли щетина стирчить у різні боки і стає м'якою, а набагато раніше. При виконанні гігієнічних процедур щітка контактує із зубами та слизовою оболонкою. За час своєї експлуатації вона накопичує бактерії. У перші тижні використання їхня кількість не критична. Згодом шкідливі мікроорганізми примножуються, до них приєднуються патогени із зовнішнього середовища. Згідно з дослідженнями, на зубній щітці може бути до 100 млн бактерій.
Американська стоматологія рекомендує міняти зубну щітку кожні 3 місяці. Здійснювати заміну можна і частіше.
Спонжі, пензлі для макіяжу
Не секрет, що частинки б'юті-продуктів забиваються між ворсинками і там засихають. Це робить кисті менш гнучкими та рухливими. Будучи несвіжими та брудними, вони можуть дратувати шкіру та сприяти попаданню на неї бактерій. Ці предмети потрібно не тільки регулярно чистити, а й міняти кожні 3 місяці.
Б'юті-блендери, а також інші спонжі для макіяжу важливо не забувати мити після кожного використання. Однак навіть при такому підході термін їхньої придатності залишається невеликим – місяць. Якщо ви помітили, що спонж деформувався або втратив колір, його настав час замінити.
Губка для посуду
Залишки їжі та вологе тепле середовище – ідеальні умови для розмноження бактерій. Тому, щоб не стати джерелом захворювань, усі предмети для прибирання мають бути чистими.
При частому використанні губку слід замінювати не рідше одного разу на два тижні або трохи частіше. Експерти пояснили, що на губки потрапляють бактерії, здатні розмножуватися на посуді, який виглядає чистим на погляд людини.
Дошка для нарізання
Щоб знизити ймовірність утворення бактерій, плісняви та прибрати неприємний запах та смак від минулих продуктів, дошки можна чистити дезінфікуючими засобами. Але все ж таки регулярне використання цього предмета побуту призводить до утворення мікротріщин, в яких бактерії затримуються навіть після миття. Щоб уникнути їх попадання в організм, слід міняти дошку кожні 3 місяці.
Якісні, тверді дошки за умови, що їх не менше трьох на кухні (тобто ті, якими користуються нечасто), замінюються в ідеалі раз на рік.
Гребінець
Вона збирає багато забруднюючих частинок з волосся та шкіри голови, тому її слід регулярно очищати. Але також необхідно міняти гребінець. Як часто? На думку експертів, кожних 6 місяців. Її "вічне" використання шкодить здоров'ю шкіри голови, сприяє підвищеній ламкості та випаданню волосся, пояснили фахівці на порталі Times Now.
Теги: новини , здоров'я , побут , товари для дому , гігієна