Найрейтинговіші фільми про тероризм Найрейтинговіші фільми про тероризм
Кіно

11 фільмів про тероризм: справжні жахи XXI століття

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 11 вересня, 2022, 13:16
 0

11 вересня після 2001 року стало днем, який назавжди змінив світ. Найбільший акт тероризму на території США забрав життя тисяч людей і започаткував «війну з терором» у цивілізованому світі.

Світовий кінематограф підхопив цю тематику і фільми про терористичні атаки, як вигадані, так і реальні, набули нового сенсу, який досі нагадує людям про жахіття, на які здатні терористи у спробах нав'язати свою ідеологію.

Gloss.ua зібрав у добірку найсильніші фільми про тероризм, які передають усю трагічність та небезпеку подібних актів насильства над людством.

Операція «Арго» / Argo

Рік : 2012

Жанр : драма, історія, трилер

Рейтинг IMDb: 7.7

Дії політичного трилера «Операція Арго», заснованого на реальних подіях, відбуваються у 1979 році. Цей рік увійшов в історію завдяки революції в Ірані. Ще великий команданте говорив, що революція без кровопролиття неможлива. У цей страшний та жорстокий час у Тегерані військові штурмом беруть посольство США та захоплюють у заручники близько 60 американців. Але шістьом заручникам вдалося втекти через чорний хід і знайти притулок у будинку канадського посла. Однак вічно ховатися їм не вдасться, тим більше, що бойовики-революціонери обходять усі будинки. На виявлених втікачів чекає всенародна кара. Щоб урятувати своїх громадян уряд США йде на хитрість. Тепер шістьом втікачам необхідно піти на дуже великий ризик, але іншого вибору вони не мають. Під керівництвом агента ЦРУ Тоні Мендеса розпочинається таємна місія щодо порятунку американських підданих під кодовою назвою операція «Арго».

Загублений рейс / United 93

Рік : 2006

Жанр : драма, кримінал, історичний

Рейтинг IMDb: 7.6

Один із найрейтинговіших фільмів про події 11 вересня 2001 року був знятий режисером Полом Грінграссом. Відомо, що того дня терористи направили два літаки на вежі Світового Торгового Центру, третій вирушив до Пентагону. Але, незважаючи на відомий факт, що терористами було викрадено чотири літаки, інформація про те, що сталося з четвертим, якось загубилася на тлі відомих трагічних подій.

Цим літаком був рейс номер 93, що належить компанії «Юнайтед Ейрлайнс». Завдяки зусиллям пасажирів він не долетів до місця призначення. Ціною своїх життів вони чинили відчайдушний опір озброєним терористам і не допустили ще однієї трагедії. Літак розбився неподалік маленького міста Шенксвілл, у штаті Пенсільванія. У фільмі дуже ретельно та досконало відновлено хронологію тих трагічних подій. Усього за кілька хвилин після зльоту літак був захоплений терористами, які погрожуючи зброєю, наказали екіпажу змінити курс.

Готель Мумбаї: Протистояння / Hotel Mumbai

Рік : 2018

Жанр : драма, трилер, історія

Рейтинг IMDb: 7.6

Сюжет фільму заснований на реальних подіях, внаслідок цієї трагедії в Індії 26 листопада 2008 року загинуло 166 людей і ще 600 отримали поранення, але залишилися живими. Учасники терористичного угруповання «Деккан Муджахедін» влаштували серію атак, з яких почалася бійня, яка тривала три доби.

За сюжетом – розкішний готель «Тадж-Махал Палас» – гарантія безпеки. До кожного гостя тут ставляться як до бога і вимоги до персоналу висувають найвищі, але того дня співробітникам готелю довелося особливо важко. Місто піддається численним терористичним атакам, і коли озброєні люди захоплюють «Тадж-Махал», розстрілюючи всіх зустрічних, гостям і персоналу, що опинилися в пастці, доведеться пережити справжній кошмар. Кожен із персонажів фільму за час, проведений у заручниках, пройде довгий шлях, який змінить його назавжди.

Мюнхен / Munich

Рік : 2005

Жанр : екшн, драма, історичний

Рейтинг IMDb: 7.5

Фільм режисера Стівена Спілберга відтворив реальну історію замаху на мюнхенській Олімпіаді. Види Риму, Парижа та інших міст, показані в спокійних і похмурих тонах самі собою викликають тривогу, змушуючи відчути ціну людського життя. Під час Олімпійських ігор у Мюнхені 5 вересня 1972 року вісім озброєних терористів групи «Чорний вересень» захоплюють у заручники та вбивають 11 ізраїльських спортсменів.

Для відплати ізраїльський уряд посилає групу агентів Моссада із завданням вистежити та знищити відповідальних за злочин. Командиром призначено Авнера — патріота і сім'янина, який нікого раніше не вбивав. Поступово, протягом трьох з половиною годин, він втрачає чутливість, ідеали, а потім підбиває досить банальний підсумок: «Вбиваючи одного ворога, ми звільняємо місце для шести нових, ще більш жорстоких і кровожерливих».

Річард Джуелл / Richard Jewell

Рік : 2019

Жанр : драма, біографія

Рейтинг IMDb: 7.5

Драматичний фільм «Справа Річарда Джуелла», заснований на реальних подіях та особистостях, розповість глядачам про ситуацію, докладно викладену у статті, опублікованій у виданні Vanity Fair у 1997 та викликавши величезний резонанс у суспільстві через описані в них жахіття, які довелося пережити, який врятував безліч людських життів.

У центрі історії виявляється Річард Джуелл, який влаштовується працювати охоронцем під час Олімпійських ігор 1996 року, що проводяться в Атланті. Він добре знає свою роботу і завжди пильний. Саме ці якості дозволяють йому помітити людину, яка пронесла щось підозріле на спортивний захід. Виявивши змову, яка може призвести до загибелі багатьох людей, вона розпочинає оперативну евакуацію відвідувачів. Героїчний вчинок допомагає йому врятувати життя багатьох під час літніх Олімпійських ігор. Річард стає майже національним героєм. Однак невдовзі ФБР ідентифікує його як одного з підозрюваних у скоєнні злочину. Це призводить до загального цькування, яке зробить його життя нестерпним.

Чотири леви / Four Lions

Рік : 2010

Жанр : комедія, драма, кримінал

Рейтинг IMDb: 7.2

Режисер фільму, Крістофер Морріс, відомий у Британії своїми сатиричними телешоу, балансуючи на межі зняв трагікомедію з елементами чорного гумору, де він висміює ісламський екстремізм на прикладі четвірки невдах, які мріють про посмертну славу, а також показує, як по-різному.

Молоді мусульмани живуть у Великій Британії, де мають цілком нормальні умови життя, але піддавшись впливу не найкращих переконань, побратими вирішують стати терористами-смертниками. Їхня мета - підірвати «невірних» на славу Аллаха, тільки ось що саме підривати, вони не можуть вирішити. З усіх сил вони намагаються вигадати план теракту, але в них нічого не виходить з тієї причини, що ніхто насправді не хоче вмирати, навіть заради помсти та слави.

Пам'ятай мене / Remember Me

Рік : 2010

Жанр : драма, мелодрама

Рейтинг IMDb: 7.1

Американська драма режисера Аллена Култера зачіпає події, що відбулися у вежах Світового торгового центру в Нью-Йорку лише з погляду долі головного героя кінокартини та його родини. У центрі подій знаходиться привабливий юнак на ім'я Тайлер Хоукінс. Він – простий студент, який веде розмірений спосіб життя, наповнений масою негараздів та труднощів. У нього є вірні та віддані друзі. Разом вони бавлять час і насолоджуються життям. Найчастіше хлопець вплутується у вуличні бійки, намагаючись щось довести собі та громадськості. Втім, його все влаштовує, однак для відчуття всепоглинаючого щастя йому не вистачає кохання.

Дівчина Еллі Крейг – дочка місцевого поліцейського. Вона розумна, красива та амбітна. Нещодавно Тайлер познайомився з нею, і незабаром почалася легка інтрижка. Він не припускав, що вона стане найяскравішою «плямою» у його сірому житті.

Тіло Брехні / Body of Lies

Рік : 2008

Жанр : екшн, драма, трилер

Рейтинг IMDb: 7.0

Драматичний бойовик від Рідлі Скотта з Леонардом Ді-Капріо в головній ролі розповість популярну в наш час історію боротьби спец-організацій з терористичними угрупованнями. Роджер Ферріс – агент ЦРУ їздить по світу з небезпечним завданням – знайти лідера Аль Каїди. Ферріс вийшов на слід, який привів його до притулку терористів в Амані. Але начальник Ферріса - Ед Хофман, який спостерігає за роботою підлеглого через супутник, зриває операцію із захоплення.

Тим часом Ферріс здійснює геніальний, на його погляд, план. Щоб привернути увагу керівника терористичного угруповання Аль Саліма, він підставляє звичайну людину, архітектора Омара Садика, який сам того не знаючи, є терористом, який влаштував теракт на базі США в Туреччині. Така сукупність брехні виглядає цілком правдоподібно, але план не спрацьовує, а Аль Салім, що з'явився, запідозрив недобре і встиг сховатися. Дівчину Аїшу, з якою зустрічається Ферріс викрадають і він погоджується обміняти себе на її волю.

Сіріана / Syriana

Рік : 2005

Жанр : драма, трилер

Рейтинг IMDb: 6.9

Американський трилер-драма знято Стівеном Гейганом у 2005 році. "Сіріана" - термін, який використовує органи США для умовної назви ворожих регіонів. Історія про одного агента ЦРУ на ім'я Роберт Баєр, який працював ще під час так званої холодної війни. Тоді він боровся з небезпечними терористами по всій планеті, запобігаючи терактам. Однак потім ЦРУ значно зменшило бюджет різних операцій, зокрема й у Східному регіоні. Так було втрачено контроль над досить значущою ділянкою території.

Війна розгортається з більшою силою і вже має особистісний відтінок. Все відбувається тоді, коли власник однієї нафтової фірми вирішує укласти угоду з арабським шейхом. Держави Арабського Сходу відомі своїми нафтовими та газовими родовищами. Але виникають різні труднощі та розбіжності, які започаткують основні дії кінокартини.

Падіння Олімпу / Olympus Has Fallen

Рік : 2013

Жанр : бойовик, трилер

Рейтинг IMDb: 6.5

Гостросюжетний бойовик режисера Антуана Фукуа розповість історію Майкла Бенінга, який працює у службі безпеки президента США. Він добре справляється зі своїми обов'язками, але одного разу на главу держави і першу леді відбувається серйозний замах. Майкл вдається врятувати президента, а ось його дружину немає, після чого його переводять на іншу, менш відповідальну роботу. Однак, коли Білий Дім зазнає нападу терористів, Бенінг виявляється усередині будівлі. Вони погрожують вбити президента та застосувати ядерні боєголовки. Поки уряд не може впоратися із ситуацією і знайти з неї хоч якийсь вихід, Майкл сам вирішує спробувати врятувати главу держави.

Штурм / L'assaut

Рік : 2010

Жанр : бойовик, трилер

Рейтинг IMDb: 6.1

В основу сюжету художнього фільму «Штурм» покладено реальні факти, що сталися в 1994 році, коли літак, який здійснював переліт з Алжиру до Парижа, був захоплений терористами. Напередодні Різдва безліч людей відправляється з Алжиру до Парижа, щоб провести свято у родинному колі. Звичайний рейс 8969 авіакомпанії «Air France» не віщував ніяких неприємностей, але на жах пасажирів та екіпажу літака, кілька терористів Збройної ісламської групи захоплюють літак.

Опинившись у такій палітурці, пасажири розуміють, що можуть більше не побачити своїх рідних і близьких людей, адже метою загарбників є терористичний акт проти уряду Франції у вигляді вибуху літака над Ейфелевою вежею. Здійснивши в Марселі вимушену посадку для дозаправки, літак уже чекає на антитерористичний спецпідрозділ французької жандармерії, який готує штурм літака.

 

Теги: кіно , Фільми , стрілялки , драматургія , тероризм , трилер

  • 22 березня 16:24 8 найочікуваніших прем'єр українських фільмів цієї весни – трейлери    0
  • 20 березня 16:24 Вийшов трейлер фільму про українських письменників епохи "розстріляного відродження", який знімали 10 років (відео)    0
  • 13 березня 17:11 Оголошено лауреатів анти-премії «Золота малина-2024»: головні невдахи в кінематографі    0
  • 11 березня 16:16 Перший «Оскар» для України: як пройшло вручення найпрестижнішої кінопремії у світі    0
  • 06 березня 18:17 Режисер «Дюни» виконав останню волю вмираючої людини, яка мріяла побачити другу частину фільму    0
  • 23 лютого 15:15 Netflix випустив трейлер нового документального серіалу про події, що призвели до вторгнення РФ в Україну (відео)    0
  • 19 лютого 17:44 Оголошено переможців британської кінопремії BAFTA: український фільм серед тріумфаторів (відео)    0
  • 16 лютого 18:04 Росія запустила пропагандистський ролик, у якому українські військовополонені йдуть голосувати за Путіна (відео)    0
  • 06 лютого 15:30 "Я показав його смерть": у Варшаві вийшов тизер біографічного фільму «Путін» (відео)    0
  • 05 лютого 16:54 «Гра в кальмара 2»: Netflix показав тизер нового сезону, який вийде цього року (відео)    0
  • 01 лютого 16:35 На Netflix вийшов новий кримінальний міні-серіал «Гризельда», заснований на реальних подіях (трейлер)    0
  • 24 сiчня 16:30 Оголошено номінантів премії Оскар 2024    0
  • 19 сiчня 15:44 Названо найкращі серіали 2023 року: список переможців «Еммі» (трейлери)    0
  • 12 сiчня 18:09 Вийшов новий трейлер серіалу «Містер і місіс Сміт», ремейка бойовика з Бредом Піттом та Анджеліною Джолі (відео)    0
  • 18 грудня 20:10 Видання Variety назвало найгірші фільми 2023 року    0
  • 15 грудня 17:57 Україна потрапила в ТОП-20 країн з перегляду порно у 2023 році: улюблені категорії користувачів    0
  • 13 грудня 15:14 Warner Bros. представила новий трейлер фільму «Дюна: частина друга» з Тімоті Шаламе та Зендаєю (відео)    0
  • 12 грудня 15:03 Оголошено номінантів на «Золотий глобус» 2024 року    0
  • 08 грудня 17:37 Мінкульт України закликав блокувати сайти із серіалом «Слово пацана»    0
  • 24 листопада 17:50 Учасники реаліті-шоу «Гра в кальмара» збираються подати до суду на Netflix    0