Хронологія Зіркових війн Хронологія Зіркових війн
Кіно

Хронологія "Зоряних війн": у якому порядку дивитися

Фото: Колаж: Олександр Шатов
Анна Нестерова 18 жовтня, 2022, 17:28
 0

Масштабний фантастичний кіновсесвіт "Зоряних війн" був задуманий і реалізований американським режисером Джорджем Лукасом наприкінці 1970-х років.

З того часу минуло багато років, проте ця медіафраншиза не тільки не втратила популярність, але й посіла друге місце в історії по загальним касовим зборам серед усіх кінофраншиз, поступаючись лише серії фільмів із всесвіту Marvel.

Більше актуальних новин - на каналі Gloss.ua у Telegram.

На даний момент "Зоряні війни" - це цілий всесвіт, який включає в себе не тільки фільми, а й анімаційні серіали, мультфільми, документaлки, веб-шоу, книги, комікси, відеоігри, атракціони, іграшки та багато іншого.

Ця медіафраншиза, без перебільшення, має армію відданих шанувальників серед яких одна з головних суперечок – це порядок перегляду фільмів.

Деякі фанати переконані, що потрібно починати дивитися "Зоряні війни" за датами виходу фільмів, інші ж наполягають на тому, що необхідно дивитися саме за хронологією подій.

Звичайно, правильної відповіді на це питання не існує і кожен сам вирішує, як йому зручніше та цікавіше дивитися "Зоряні війни".

Gloss.ua вирішив скласти для вас гід за всіма основними фільмами, спін-офами та серіалами кіновсесвіту та розповісти про те, як дивитися "Зоряний війни" за датою виходу картин, а також за хронологією подій. 

Хронологія "Зоряних війн" за датою виходу фільмів

У всесвіті "Зоряних війн" представлено дев'ять картин, які розділені на три трилогії. Також нижче ми розповімо вам про спін-оффи та серіали, які допоможуть повністю поринути у світ кінофраншизи.

"Зоряні війни: Епізод IV - Нова надія"

Рік виходу: 1977 рік

Режисер: Джордж Лукас

Автор ідеї: Джордж Лукас

Тривалість: 121 хвилина

IMDb: 8,6

Татуїн. Планета-пустеля. Постарілий лицар-джедай Обі Ван Кенобі рятує молодого Люка Скайуокера, коли той намагається відшукати зниклого дроїда. З цього моменту Люк усвідомлює своє справжнє призначення: він один із лицарів-джедаєв.

У цей же час далеку-далеку Галактику підкорили жорстокий імператор і його вірний помічник Дарт Вейдер. Опір майже придушений, але у повстанців з'являється нова надія – молодий хлопець на ім'я Люк Скайуокер, який може відродити орден могутніх воїнів – джедаєв.

"Зоряні війни: Епізод 5 - Імперія завдає удару у відповідь"

Рік виходу: 1980 рік

Режисер : Ірвін Кершнер

Автор ідеї: Джордж Лукас

Тривалість: 124 хвилини

IMDb: 8,7

Боротьба за Галактику загострюється у п'ятому епізоді космічної саги, оскільки у попередньому фільмі повстанцям вдалося знищити найпотужнішу зброю імперії – «Зірку смерті».

Війська Імператора починають масовану атаку на повстанців та їх союзників, а Люк вирушає на навчання до магістра Йоди.

Цей фільм досі вважається найкращим у кіновсесвіті "Зоряних війн". Варто зазначити, що саме в цій частині глядачі зможуть побачити легендарну сцену поєдинку між Люком та Дартом Вейдером, під час якого антогоніст відкриє джедаю страшну правду про його батька.

"Зоряні війни: Епізод VI - Повернення джедая"

Рік виходу: 1983 рік

Режисер: Річард Маркуанд

Автор ідеї: Джордж Лукас

Тривалість: 131 хвилина

IMDb: 8,3

У шостому епізоді "Зіркових війн" Дарт Вейдер створює нову, ще потужнішу і смертоноснішу "Зірку Смерті". Він об'єднує всі сили зла, щоб за допомогою цієї зброї завдати останній нищівний удар по повстанцям та їхнім союзникам.

Люк, принцеса Лея та їхні прихильники у цей час мають врятувати свого товариша Хана Соло, а потім вирушити на Ендор, адже саме там і відбудеться остання битва зі злом.

Цей фільм завершує першу трилогію всесвіту "Зоряних війн".

"Зоряні війни: Епізод I - Прихована загроза"

Рік виходу: 1999 рік

Режисер : Джордж Лукас

Автор ідеї: Джордж Лукас

Тривалість: 136 хвилин

IMDb: 6,5

Мирна та процвітаюча планета Набу. Торгова федерація, не бажаючи сплачувати податки, входить у прямий конфлікт із королевою Амідалою, яка править на планеті, що призводить до війни.

На боці королеви та республіки в кровопролитній війні беруть участь два лицарі-джедаї: вчитель і учень - Квай-Гон-Джин та Обі-Ван Кенобі.

Через 15 років після закінчення основної франшизи "Зоряних війн" Джордж Лукас вирішив тріумфально повернутися на екрани із серією приквелів. У цих частинах він показує становлення майбутнього Дарта Вейдера та перетворення процвітаючої Республіки на Імперію.

"Зоряні війни: Епізод II - Атака клонів"

Рік виходу: 2002 рік

Режисер: Джордж Лукас

Автор ідеї: Джордж Лукас, Роберт Сальваторе

Тривалість: 142 хвилини

IMDb: 6,6

Події розгортаються через 10 років після того, що було описано у першому епізоді знаменитої саги. Енакін, що виріс, навчається майстерності у Обі-Вана Кенобі. Республіка все глибше занурюється в безодню протиріч і хаосу. Рух сепаратистів, представлений сотнями планет та могутнім альянсом корпорацій, стає новою загрозою для Галактики.

Енакін повинен захищати принцесу Амідалу від замахів із боку сепаратистів. А його наставник вирушає на далеку планету, щоб залучити на свій бік армію клонів, яку колись створив один із джедаїв.

"Зоряні війни: Епізод III - Помста ситхів"

Рік виходу: 2005 рік

Режисер : Джордж Лукас

Автор ідеї : Джордж Лукас

Тривалість: 140 хвилин

IMDb: 7,5

З часів, описаних у другому епізоді, минуло 3 роки. Енакін остаточно вибирає темну сторону сили і перетворюється на Дарта Вейдера. Республіка гине під ударами Конфедерації, що міцніє, а джедаї втрачають контроль над Галактикою.

У цей час Падме - кохана Енакіна - готується до того, щоб стати матір'ю. Всі ці події розгортатимуться на тлі грандіозної битви, яка знаменуватиме фінал війни клонів.

Останній фільм трилогії вийшов похмурим і суворим, адже тут показали падіння Республіки, перетворення Енакіна на лиходія, а також знищення більшості джедаїв.

"Зоряні війни: Епізод VII - Пробудження сили"

Рік виходу: 2015 рік

Режисер: Джеффрі Джейкоб Абрамс

Сценарій : Джеффрі Джейкоб Абрамс, Лоуренс Кездан, Майкл Арндт

Тривалість: 138 хвилин

IMDb: 7,8

Цей фільм ознаменував початок трилогії сіквелів. Варто зазначити, що "Зоряні війни: Епізод VII – Пробудження сили" – це перший фільм франшизи без сценарної та продюсерської участі її творця Джорджа Лукаса.

Отже, з моменту смерті Дарта Вейдера та темного лорда ситхів Дарта Сідіуса, відомого, як імператор Палпатін, минуло 30 років. Останній джедай – Люк Скайуокер – зник безвісти. Перший Орден під керівництвом Кайло Рена прочісує галактику у пошуках джедая. Війська Альянсу повстанців, які очолює генерал Лея Органа, сестра Люка, теж намагається вийти на слід зниклого джедая.

У міжгалактичні ігри виявляється втягнута і молода дівчина-сміттярка Рей з планети Джаку, в руки якої потрапляє дроїд, який володіє інформацією про місцезнаходження Люка.

"Зоряні війни: Епізод VIII - Останні джедаї"

Рік виходу: 2017 рік

Режисер: Райан Джонсон

Сценарій : Райан Джонсон

Тривалість: 152 хвилин

IMDb: 6,9

Нова історія про протистояння світла та темряви, добра та зла починається після загибелі Хана Соло.

У Галактиці, де Перший Орден і Опір люто борються між собою у війні, героїня Рей пробудила у собі Силу. Але що станеться, коли вона зустрінеться з єдиним лицарем-джедаєм, який залишився живим, — з Люком Скайуокером?

"Зоряні війни: Епізод IX - Скайуокер. Сходження"

Рік виходу: 2019 рік

Режисер : Джеффрі Джейкоб Абрамс

Сценарій: Джеффрі Джейкоб Абрамс, Кріс Терріо

Тривалість: 141 хвилина

IMDb: 6,5

Фільм завершує неймовірну історію родини Скайуокерів, що триває вже понад сорок років і дарує глядачам грандіозний фінал фантастичної саги.

За сюжетом фільму виявляється, що імператор Палпатін вижив і весь цей час таємно керував Першим Орденом. Щоб остаточно перемогти його, Рей потрібно переконати Кайло Рена перейти на світлу сторону, інакше всьому опору загрожує повне знищення.

Спін-офи та серіали, які допоможуть поринути у світ "Зоряних війн" і краще зрозуміти цей всесвіт

Ці проекти були зняті в різний час різними сценаристами та режисерами. Саме вони допоможуть вам більше дізнатися про локальні конфлікти, які відбувалися між подіями основної серії, зрозуміти мотивацію другорядних персонажів і простежити розвиток світу в цілому.

Анімаційний серіал "Зоряні війни: Війни клонів"

Рік виходу: 2008-2020 роки

Режисер: Дейв Філоні, Браян О'Коннелл, Стюарт Лі та інші

Сценарій: Джордж Лукас, Дейв Філоні, Пол Діні

Тривалість: 7 сезонів

IMDb: 8,4

Серіал розповідає про весь період життя галактики між «Атакою клонів» та «Помстою ситхів». У Енакіна з'являється падаван (учениця) на ім'я Асока Тано. Разом з Обі-Ваном Кенобі, іншими джедаями та армією клонів герої борються із сепаратистами.

Як і сюжет основних фільмів, серіал стає більш похмурим з кожним новим сезоном. А його фінал розгортається паралельно з подіями «Помсті ситхів» та підводить до наступного проекту під назвою «Бракована партія».

"Бунтар-один: Зоряні війни. Історії"

Рік виходу: 2016 рік

Режисер: Гарет Едвардс

Сценарій: Тоні Гілрой, Кріс Вайц

Тривалість: 133 хвилини

IMDb : 7,8

Фільм розповідає про події, що передували четвертому епізоду «Зоряних Війн». Дізнавшись про те, що Імперія побудувала найдосконалішу бойову станцію - "Зірку смерті" - здатну знищувати цілі планети, Альянс Повстанців збирає особливий загін під керівництвом колишньої злочинниці Джин Ерсо, метою якого є викрадення креслення найдосконалішої зброї Імперії.

Цей фільм роз'яснює те, як опору вдалося так легко знищити найпотужнішу зброю в Галактиці. Варто зазначити, що фільм закінчується саме на тому моменті, з якого розпочинаються "Зоряні війни: Епізод IV - Нова надія".

"Хан Соло. Зоряні війни. Історії"

Рік виходу: 2018 рік

Режисер : Рон Ховард

Сценарій : Джонатан Кездан, Лоуренс Кездан

Тривалість: 135 хвилин

IMDb: 6,9

Фільм розповідає про те, як Хан Соло та Чубакка стали найшвидшими пілотами і найхитрішими контрабандистами далекої-далекої Галактики.

Через 6 років після подій «Помсті ситхів» молодий пілот Хан та його подруга Кі'ра намагаються втекти зі злочинного синдикату Леді Проксими. Юнак рятується, а ось дівчину беруть у полон бандити.

За кілька років Хан Соло знайомиться зі своїм майбутнім напарником Чубаккою і сам стає злочинцем,  але потім він знов зустрічає Кі'ру...

Серіал "Мандалорець"

Рік виходу: 2019 - теперішній час

Режисер: Рік Фамуйіва, Дейв Філоні, Брайс Даллас Ховард

Сценарій: Джон Фавро, Дейв Філоні, Джордж Лукас, Рік Фамуйіва, Крістофер Йост

Тривалість: 2 сезони

IMDb: 8,8

Це перший ігровий серіал, що є складовою всесвіту «Зоряних війн». Дія «Мандалорця» розгортається через п'ять років після подій фільму «Повернення джедая».

За сюжетом серіалу мисливець за головами із планети Мандалор береться за чергове замовлення. Але несподівано до його рук потрапляє маленька істота, яку шукають буквально всі.

Цікаво, що у другому сезоні серіалу шанувальників кіновсесвіту "Зоряних війн" чекає зустріч із добре знайомими персонажами.

Мультиплікаційний серіал "Зоряні війни: Бракована партія"

Рік виходу: 2021 - час

Режисер: Бред Рау, Стюарт Лі, Сол Руїс

Сценарій: Дженніфер Корбетт, Дейв Філоні, Тамара Бечер та інші

Тривалість: 2 сезони

IMDb: 7,9

Мультсеріал розповідає про пригоди загону 99 – «бракованої партії» клонів – учасники якого генетично відрізняються від своїх побратимів. Кожен з них має особливу навичку, що робить їх надзвичайно ефективними солдатами та грізною командою. Вони починають працювати в якості найманців і намагаються знайти своє місце в Галактиці, що швидко змінюється.

Проект можна вважати прямим продовженням «Війни клонів», тому що тут є знайомі персонажі та знайома атмосфера.

Серіал "Книга Боби Фетта"

Рік виходу: 2021 - час

Режисер: Роберт Родрігес, Дейв Філоні, Стеф Грін

Сценарій: Джон Фавро, Джордж Лукас, Дейв Філоні

Тривалість: 1 сезон

IMDb: 7,4

Найманець Боба Фетт повернувся у світ «Зоряних війн» у другому сезоні «Мандалорця».

У своєму сольному серіалі він разом із помічницею Феннек Шанд прибуває на планету Татуїн, якою колись керував Джабба Хатт. Боба вирішує взяти владу у свої руки та навести на планеті порядок.

Серіал "Андор"

Рік виходу : 2022 - теперішній час

Режисер: Тобі Хейнс, Бенджамін Карон, Сюзанна Уайт

Сценарій: Тоні Гілрой, Джордж Лукас, Ден Гілрой

Тривалість: 1 сезон

IMDb: 8,1

Серіал став четвертим за рахунком ігровим телесеріалом у рамках медіафраншизи «Зоряні війни», а також приквелом до фільму «Бунтар-один. Зоряні війни: Історії».

Події в серіалі відбуваються протягом п'яти років до подій фільму «Бунтар-один» і розповідають про групу персонажів у період формування Повстанського альянсу з метою боротьби проти Галактичної Імперії. Один із таких персонажів - Касіан Андор - злодій, який стає революціонером і в результаті приєднується до опору.

Хронологія "Зоряних війн" за сюжетом

Якщо ви хочете подивитися основні фільми та серіали зі всесвіту "Зоряних війн" не за порядком їх виходу, а за хронологією подій, то можете орієнтуватися на цей список:

  • "Зоряні війни. Епізод I: Прихована загроза», 1999
  • "Зоряні війни. Епізод II: Атака клонів», 2002 рік
  • «Зоряні війни: Війни клонів», 2008 – 2020 роки
  • "Зоряні війни. Епізод III: Помста ситхів», 2005 рік
  • "Зоряні війни: Бракована партія", 2021 рік - теперішній час
  • «Хан Соло. Зоряні війни: історії», 2018 рік
  • «Зоряні війни: Повстанці», 2014–2018 роки
  • «Андор», 2022 рік – нині
  • «Бунтар-один. Зоряні війни: історії», 2016 рік
  • "Зоряні війни. Епізод IV: Нова надія», 1977 рік
  • "Зоряні війни. Епізод V: Імперія завдає удару у відповідь», 1980
  • "Зоряні війни. Епізод VI: Повернення джедая», 1983 рік
  • «Мандалорець», 2019 рік – нині
  • "Книга Боби Фетта", 2021 - даний час.
  • «Зоряні війни: Опір», 2018–2020 роки
  • "Зоряні війни. Епізод VII: Пробудження сили», 2015 рік
  • "Зоряні війни. Епізод VIII: Останні джедаї», 2017 рік
  • "Зоряні війни. Епізод ІХ: Скайуокер. Сходження», 2019

Теги: Зоряні війни , всесвіт Зоряних війн , Зоряні війни Джордж Лукас

  • 17 квiтня 16:42 Український Marvel: у кінопрокат виходить фільм про 3-ю окрему штурмову бригаду «Ми були рекрутами» (трейлер)    0
  • 12 квiтня 17:43 Актриса Марго Роббі стане продюсером фільму за мотивами настільної гри «Монополія»    0
  • 29 березня 17:47 Голлівудська акторка з України розірвала контракт із Netflix, щоб не грати росіянку    0
  • 22 березня 16:24 8 найочікуваніших прем'єр українських фільмів цієї весни – трейлери    0
  • 20 березня 16:24 Вийшов трейлер фільму про українських письменників епохи "розстріляного відродження", який знімали 10 років (відео)    0
  • 13 березня 17:11 Оголошено лауреатів анти-премії «Золота малина-2024»: головні невдахи в кінематографі    0
  • 11 березня 16:16 Перший «Оскар» для України: як пройшло вручення найпрестижнішої кінопремії у світі    0
  • 06 березня 18:17 Режисер «Дюни» виконав останню волю вмираючої людини, яка мріяла побачити другу частину фільму    0
  • 23 лютого 15:15 Netflix випустив трейлер нового документального серіалу про події, що призвели до вторгнення РФ в Україну (відео)    0
  • 17:44 Оголошено переможців британської кінопремії BAFTA: український фільм серед тріумфаторів (відео)    0
  • 16 лютого 18:04 Росія запустила пропагандистський ролик, у якому українські військовополонені йдуть голосувати за Путіна (відео)    0
  • 06 лютого 15:30 "Я показав його смерть": у Варшаві вийшов тизер біографічного фільму «Путін» (відео)    0
  • 05 лютого 16:54 «Гра в кальмара 2»: Netflix показав тизер нового сезону, який вийде цього року (відео)    0
  • 01 лютого 16:35 На Netflix вийшов новий кримінальний міні-серіал «Гризельда», заснований на реальних подіях (трейлер)    0
  • 24 сiчня 16:30 Оголошено номінантів премії Оскар 2024    0
  • 15:44 Названо найкращі серіали 2023 року: список переможців «Еммі» (трейлери)    0
  • 12 сiчня 18:09 Вийшов новий трейлер серіалу «Містер і місіс Сміт», ремейка бойовика з Бредом Піттом та Анджеліною Джолі (відео)    0
  • 18 грудня 20:10 Видання Variety назвало найгірші фільми 2023 року    0
  • 15 грудня 17:57 Україна потрапила в ТОП-20 країн з перегляду порно у 2023 році: улюблені категорії користувачів    0
  • 13 грудня 15:14 Warner Bros. представила новий трейлер фільму «Дюна: частина друга» з Тімоті Шаламе та Зендаєю (відео)    0