Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв
Події

Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 28 березня, 2024, 13:33
 0

Безліч абонентів стикаються з небажаними дзвінками від шахраїв та рекламних відділів різних компаній. Причина великої кількості дзвінків від шахраїв полягає в тому, що номери можуть витікати практично з будь-якого місця, пише iTechUa.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

«Це відбувається навіть з тими, хто ретельно стежить за тим, щоб не ділитися своїми даними, і залишає свої номери лише у разі потреби», – повідомляє видання.

Витік корпоративних даних

Номери абонентів можуть бути отримані перш за все шляхом злому. Для цього хакери шукають уразливості в базах даних компанії та отримують доступ до списків клієнтів та їх номерів. Це найчастіше відбувається у невеликих організаціях, які не вклали достатньо коштів та зусиль у безпеку. Однак це також значною мірою залежить від навичок хакера, і виток даних відбувався і у великих компаніях.

Магазини, включаючи інтернет-магазини, різноманітні сервіси, клініки, служби доставки та інші підприємства, де клієнти повинні залишати свої номери для зв'язку та ідентифікації, можуть зіткнутися зі зломом.

Продаж бази клієнтів

У багатьох випадках співробітники самі були залучені до компрометації номерів. Шахраям набагато простіше підкупити співробітників організації, які мають доступ до її клієнтської бази, і передати їм не тільки номери, а й повні імена клієнтів, іноді адреси, останні номери карток та інші дані. Крім того, купуючи номери безпосередньо у співробітників компанії, шахраї можуть своєчасно поповнювати свою базу даних новими потенційними жертвами.

Передача номерів банками та операторами

Згідно зі скаргами абонентів, крадіжка номерів може відбуватися і в компаніях, які мають приділяти особливу увагу захисту даних клієнтів. Наприклад, деякі люди почали отримувати дзвінки від спамерів, як тільки їм видали SIM-картку або банківську картку. Причина може укладатися у договорі між клієнтом та компанією. Багато організацій залишають у себе право передавати дані клієнтів третім особам, тобто партнерам. Це можуть бути різні рекламодавці, які починають атакувати абонентів спамом та рекламою, пропонуючи підписатися на їхні послуги або купити їхні товари.

Оголошення про продаж товарів або пошук роботи

Шахраї часто звертаються до відкритих ресурсів, де користувачі виставляють свої телефонні номери для зв'язку. Це і мобільні програми, і дошки оголошень про вакансії, і рекламні платформи для продажу чи надання послуг. Для пошуку телефонних номерів шахраї зазвичай використовують автоматизовані програми чи боти. Вони сканують загальнодоступні оголошення та вибирають із них потрібну інформацію: ім'я, вік, номер телефону, адресу тощо.

Найнебезпечнішими є веб-сайти, на яких шахраї можуть знайти повні персональні профілі. Жертви схильні більше довіряти шахраям, якщо ті знають їхні особисті дані. Це полегшує злочинцям завдання видавати себе за співробітників поліції чи інших державних органів.

Дані з веб-сайтів, форумів та онлайн-ресурсів

Шахраї також можуть зламувати дані з різних веб-сайтів. Вони особливо зацікавлені в ресурсах, які вимагають введення телефонного номера для реєстрації облікового запису. Такі сайти зламуються частіше, ніж сайти великих компаній. Якщо під час реєстрації ви можете вказати адресу електронної пошти замість телефону, ми рекомендуємо використовувати цей варіант.

Таким чином, шахраї отримують номери абонентів різними непередбачуваними способами. В результаті небажані дзвінки навряд чи можна повністю виключити, але можна вжити таких запобіжних заходів:

  • використовуйте віртуальний помічник, який сам відповідає на дзвінки, записує їх і надсилає абоненту;
  • встановіть мобільний визначник, який одразу покаже, чи є номер небезпечним.

Теги: шахраї , дзвінки , мобільний номер , особисті дані , новини

  • 23 квiтня 16:03 Бог благословив: засновник секти Мунтян показав подарунок від віруючих за 300 тисяч доларів (відео)    0
  • 19 квiтня 16:51 На Telegram чекають на великі оновлення: як користувачі зможуть заробляти в месенджері    0
  • 17 квiтня 15:24 Засновник Telegram Павло Дуров дав інтерв'ю журналісту Такеру Карлсону: найцікавіше    0
  • 12 квiтня 18:10 Чверть чоловіків призовного віку не готові мобілізуватись – результати опитування    0
  • 10 квiтня 17:55 Великдень 2024: дата в Україні, традиції та заборони, чи будуть додаткові вихідні    0
  • 09 квiтня 20:26 Росія запросила Україну на спортивні «Ігри дружби» до Єкатеринбургу: реакція    0
  • 09 квiтня 17:48 11 українців потрапили до списку Forbes «30 до 30» у Європі: хто вони    0
  • 08 квiтня 15:50 Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і тонни вантажу: причина    0
  • 05 квiтня 17:42 У СБУ розповіли про нові інформаційні спецоперації росіян    0
  • 03 квiтня 16:16 В Україні можуть заборонити TikTok: названі причини    0
  • 02 квiтня 14:42 У Німеччині офіційно легалізували канабіс: тисячі німців вийшли на площу і одночасно закурили (відео)    0
  • 01 квiтня 18:42 Українська кіберспортивна команда NAVI стала першим чемпіоном світу з Counter-Strike 2 (відео)    0
  • 01 квiтня 18:22 Китай збудував у пустелі копію урядового району столиці Тайваню (фото)    0
  • 13:33 Фахівці назвали 5 основних способів, за допомогою яких ваш номер телефону потрапляє до шахраїв    0
  • 12:49 «Епідемія ігроманії» в українців та у ЗСУ: 9 із 10 військових залежні від онлайн-казино та ставок    0
  • 26 березня 20:08 Археологи знайшли підтвердження існування амазонок: якими були жінки-войовниці    0
  • 26 березня 19:17 Населення планети скорочується вперше з часів «Чорної смерті» у 14 столітті    0
  • 26 березня 17:35 Більшість американців вважають, що українці будуть союзниками США у новій світовій війні – результати опитування    0
  • 26 березня 16:51 Шокуюче відео: у США обвалився 16-кілометровий міст після того, як в нього врізалося судно    0
  • 22 березня 15:50 Як українці відреагували на заклики США припинити удари по російським НПЗ – добірка мемів    0