«Найвпливовіший керівник адміністрації президента в історії»: Washington Post підготував великий матеріал про Андрія Єрмака «Найвпливовіший керівник адміністрації президента в історії»: Washington Post підготував великий матеріал про Андрія Єрмака
Події

«Найвпливовіший керівник адміністрації президента в історії»: Washington Post підготував великий матеріал про Андрія Єрмака

Фото: Getty Images
Дарина Герасимчук 20 травня, 2024, 12:24
 0

Андрій Єрмак, колишній юрист та кінопродюсер, який очолює президентський офіс Володимира Зеленського під час війни, можливо, є найвпливовішим головою адміністрації в історії України. Про це йдеться у великому матеріалі The Washington Post.

Підпишіться на канал Gloss.ua у Telegram.

The Washington Post провело інтерв'ю з більш ніж дюжиною нинішніх та колишніх українських чиновників та законодавців, іноземних дипломатів, які знають Єрмака чи працюють із ним. За даними видання, навіть прихильники визнають, що він має «надзвичайно широкі повноваження у сфері управління та зовнішніх комунікацій».

«Через умови воєнного часу, у тому числі воєнного стану, адміністрація президента зосередила надзвичайні повноваження, це зробило Єрмака, ймовірно, найвпливовішим главою офісу президента в історії країни,  його практично не відрізнити від глави держави», — наголошується в матеріалі.

Критики звинувачують його у зловживанні владою, що відображається на довірі до Зеленського

Близькість Єрмака до президента та очевидний вплив на нього викликають шквал звинувачень серед українських та іноземних політиків. За даними WP, його критикують за те, що він «недемократично консолідував владу» в ОП, керував непотрібним чищенням вищих чиновників, включаючи екс-головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, обмежив доступ до Зеленського та прагнув особисто контролювати майже кожне важливе рішення воєнного часу.

«Тепер для легітимності президента та його ключового радника будуть ще серйозніші виклики у світлі того, що п'ятирічний термін Зеленського формально спливає 20 травня. Українська конституція забороняє проведення виборів в умовах воєнного стану. Однак, поки Зеленський залишається на своїй посаді, він буде вразливим для звинувачень у тому, що він скористався війною для підриву демократії: захопив контроль над ЗМІ, відсунув на другий план критиків та суперників і підняв Єрмака свого друга, якого не було обрано над кадровими держслужбовцями та дипломатами. Деякі з цих звинувачень є незаперечними», — констатує видання.

«Росіяни скористаються цим», - сказав один український чиновник з великим стажем про термін повноважень Зеленського, що закінчується. Щоб зберегти легітимність, Зеленський "має мати довіру", сказав цей чиновник, виступаючи, як і багато інших для цієї статті, на умовах анонімності, щоб зберегти політичні відносини та уникнути відплати.

«Довіра до нього падає, - сказав чиновник , - тому що дії Єрмака постійно відбиваються на президенті».

Деякі українські та західні чиновники кажуть, що підозри щодо найближчого помічника президента підривають авторитет Зеленського і викликають сумніви в тому, хто несе відповідальність за прийняті рішення: Зеленський або призначений ним лейтенант, який часто постить у твіттері емодзі.

Декілька чиновників взагалі відмовилися говорити про Єрмака, побоюючись наслідків

Єрмак відсунув на другий план МЗС, втручався у військові рішення та виступав посередником у ключових угодах з партнерами, у тому числі зі США. Він також має прямий зв'язок з людьми у Вашингтоні, діючи як ключовий зв'язуючий ланки з багатьма іноземними посадовими особами:

«Єрмак має прямий зв'язок із найвпливовішими людьми у Вашингтоні, включаючи помічника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана».

Один із помічників порівняв Єрмака з операційним директором і сказав, що його ефективність заслужила на довіру Зеленського.

Поки Зеленський при владі, схоже, так буде і з Єрмаком. Вони керують країною, сказав один іноземний дипломат, охарактеризувавши Зеленського як "хорошого поліцейського", а Єрмака як "поганого поліцейського".

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, який разом із Єрмаком очолює Міжнародну робочу групу з російських санкцій, сказав, що Єрмак виконує багато функцій.

«У певному сенсі він де-факто прем'єр-міністр, міністр закордонних справ та глава адміністрації", - сказав Макфол. «Я знаю, як усі скаржаться на Єрмака. … Але я сказав би, що його зворотний бік — це війна. І я думаю, що він страшенно ефективний у своїй роботі».

У матеріалі вказується, що Єрмак та Зеленський товаришують вже близько 15 років. Зеленський зібрав своїх друзів у команду одразу після того, як вирішив піти у політику. Однак усі вони були звільнені, багато хто називає це «чисткою під керівництвом Єрмака».

«У президента немає оточення. Є одна людина, яка впливає на рішення президента. Більше нікого немає», - сказав український чиновник, назвавши вплив Єрмака монопольним.

Повний матеріал про особу та вплив на Україну Андрія Єрмака можна прочитати за посиланням.

Теги: новини України , канцелярія Президента , Адміністрація Президента , Зеленський , Андрій Єрмак

  • 26 липня 16:53 Глава ФБР сумнівається, що у вухо Трампа влучила куля: кандидат у президенти розкритикував спецслужбу    0
  • 25 липня 17:13 Послуги мобільних операторів в Україні подорожчають на 50% у 2025 році    0
  • 24 липня 15:52 В Україні жінок безкоштовно навчатимуть на водіїв автобусів    0
  • 23 липня 15:58 З початку року в Україні сталося понад 150 пожеж через повербанки, зарядні станції та генератори    0
  • 23 липня 15:26 Що вивчатимуть учні 10-11 класів на оновлених уроках «Захист України»    0
  • 22 липня 16:50 В Антарктиці у розпал місцевої зими зафіксували плюсову температуру    0
  • 17 липня 16:43 Викрадачем немовляти на Полтавщині виявився чоловік-транссексуал, який хотів мати дитину (фото)    0
  • 15 липня 19:54 Скільки українців вважають, що настав час переговорів із Росією – результати опитування    0
  • 15 липня 16:27 В Індії завершилося найрозкішніше весілля століття за $600 мільйонів: цікаві факти (відео)    0
  • 10 липня 18:23 Журналісти перевірили українські заправки, бензин з яких може нашкодити автомобілю    0
  • 09 липня 16:22 У Європі з'явиться «порнопаспорт»: що це таке    0
  • 09 липня 15:43 Що робити, якщо ви опинилися під завалами: ДСНС нагадали, як поводитися    0
  • 08 липня 15:27 З 2025 року в українських школах з'являться уроки фінансової грамотності    0
  • 08 липня 14:51 З 2025 року медичні послуги у державних лікарнях стануть платними: деталі    0
  • 04 липня 19:46 Не знав, що його знімають: у мережі поширилося відео, де Трамп назвав Байдена "старою купою лайна"    0
  • 03 липня 14:53 У Китаї відкрили 24-кілометровий морський міст, який побив одразу 10 світових рекордів (відео)    0
  • 01 липня 19:30 Українські чиновники виграли в онлайн-казино 156 мільйонів гривень за 2023 рік    0
  • 28 червня 16:57 Вважається врученою: повістки від ТЦК почнуть доставляти поштою за новими правилами    0
  • 26 червня 16:45 Епічне відео: у Китаї підірвали ТЕЦ, яка працювала з 1953 року    0
  • 25 червня 18:32 Як відрізнити фейкових співробітників ТЦК та не стати жертвою шахраїв    0